oostende.net

LENTE IN OOSTENDE



OVERZICHT PROGRAMMA LENTE IN OOSTENDE

Oostende voor anker (23 tot 26 mei 2002)


Nog een maand maar het tij komt nu al op.


Oostende voor Anker - FotoOostende voor Anker ® wordt voor de derde keer het Festival van de Authentieke scheepvaart, het varend maritiem patrimonium en de Noordzee. Na een bescheiden eerste editie en een succesrijke tweede editie, heeft Oostende voor Anker ® 2002 als belangrijkste voorjaarsevenement van de Belgische kust, de wind volop in de zeilen. Het combineert een hoge toeristische populariteit, benadrukt het maritieme belang in een historisch kader en biedt de aanverwante zilte cultuur een uitzonderlijk forum.

Nu reeds, op minder dan drie maanden vóór het festival zijn 60 schepen ingeschreven en is het grondplan van het Stationsplein en het St.-Petrus- en Paulusplein volgetekend. Het lijkt verder wel of de maritieme wereld van deze regio er alles aan doet om erbij te zijn, want anders dan de andere zeilevenementen die het accent op een commerciële attractie legt, maakt Oostende voor Anker ® plaats voor het in de vaart houden van het erfgoed en de sfeer uit het begin van de scheepvaart op en langs de Noordzee.

Zo lanceert de cultuurdienst van Stad Oostende naar aanleiding van Oostende voor Anker ® de tentoonstelling “Oostende en Co” over het heftige maar korte succes van de Oostendse Compagnie, een handelsvaart op Indië en China. Deze als NV gestructureerde maatschappij – rederij, ook bekend als ‘La Compagnie des Indes’ lost de eerste lading van kruiden, zijde, katoen en exotische houtsoorten in 1720 te Oostende maar moet snel worden stopgezet om diplomatieke redenen. Nochtans bezorgden de Vlaamse zeelui de tot dan toe kleine havenstad naam en faam en brachten ze ongekende welvaart tot diep in het binnenland.
Tijdens Oostende voor Anker ® wordt de tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen officieel geopend. Ze toont alle -en dus ook de maritieme aspecten van een multinationale zeegaande handelsonderneming zonder weerga. Enkele van de deelnemende schepen aan het festival refereren overigens naar die glorierijke tijd.

Het is mede door Oostende voor Anker ® dat zowel de massaal toegestroomde toeristen
(200 000 vorig jaar) als de lokale bevolking hun haven en de daarbij horende maritieme cultuur van scheepvaart ‘naar en uit den vreemde’ maar ook de visserij over de Vlaamse Banken of de beschutte wateren herontdekken.

Deze combinatie leverde de organisator, de bvba QuintaMare, de Gouden Zandkorrel op. De enige prijs die voor een toeristische verdienste aan onze kust wordt uitgereikt.


De Sedov, het grootste zeilend opleidingsschip ter wereld reserveerde al een ligplaats aan de cruisekaai.


Dank zij een hele rits van garanties komt dit voormalig vrachtschip dat door de Russische overheid tot schoolschip werd omgebouwd naar Oostende. Het zal aan de kant van de commerciële haven aan de cruiseterminal liggen, de enige plek waar zowel bezoekers gemakkelijk kunnen komen, als waar voldoende ligruimte is voor deze viermastbark.

Voor het eerst zijn er ook Thames Barges van de partij, de Mimosa en de Victor. De beroemde zeegaande vrachtscheepjes met zijzwaarden, geschikt voor de Theemsmonding maar die ook vracht tot bij ons brachten. Zo komt ook de Matthew, het schip dat de eerste kolonisten in de 15de eeuw naar New Foundland bracht. De Astrid, een geklonken ijzeren brik heeft nog als vissersschip gezeild. Andere typische zeilende vissersschepen zijn de haringloggers Lotos en Iris en de Excelsior. De twee eersten zijn intussen omgebouwd tot passagiersschepen.

Voor liefhebbers van de werkpaarden van de zee komen de stoomsleepboot TID en de haast tachtig jaar oude slepers Johanna, Kent, Dirk en Gar.

Oostende voor Anker fotoTypisch zijn ook de Dunkirk Little Ships, de met zorg onderhouden kleine motorjachtjes die de Engelsen hebben ingezet om hun troepen, in het begin van WOII terug naar Albion te halen van op de stranden rond Duinkerken. Ook de Havengore heeft een link met de oorlog: het was het statieschip dat de doodskist met Winston Churchill over de Theems naar zijn laatste rustplaats voer. En dat het niet alleen peis en vree is getuigen het fregat Grand Turk dat opnieuw in het Mercatordok aanmeert, terwijl de hedendaagse marine meer vreedzame opleidingsschepen als de tweemaster Zenobe Gramme uit Zeebrugge, de topzeilschoener Belle Poule van de Franse Marine en de barkentijn ORP Iskra van de Poolse marine afvaardigt.

Uit onze contreien komen de Blankenbergse Scute, de St.-Pieter, de houten schoener uit Boom, de Rupel, een origineel zeilend visserschip D’n Bruynen en talloze klassieke jachten en voormalige werk en visserschepen en klassieke jachtjes.

Er komen er nog elke dag bij. Waaronder nog meer ‘big boats’ uit de A klasse. Er is druk overleg met de VCM (koepel van behouds- en erfgoedverenigingen) om de pakweg 35 organisaties op een interesse wekkende manier aan het publiek voor te stellen. Er wordt een vloottocht georganiseerd van ronde- en platbodems, oorspronkelijke vissersscheepjes uit de Scheldedelta. Zij zouden over de binnenwateren langs Gent en Brugge komen. Ook Nederlandse verenigingen, waaronder die van de vooroorlogse bakdek-motorjachten, buigen zich momenteel over de vaarkaarten.

In het Mercatordok komt een grote vloot kleinere schepen: aken, tjalken, visserskottertjes, klippers en zo meer.

Veel van de aanwezige schepen zijn tijdens het festival gratis te bezoeken.
Langs de kaaien worden demonstraties gehouden van ‘authentic divers’ volledig in de stijl van Kuifjes jacht op de schat van Scharlaken Rackham en de ‘marines’ uit de achttiende eeuw. Ook ons ‘Corps de Torpilleurs’ mogen niet ontbreken.

Het stationsplein, een wervelend dorp voor behoud van authentieke scheepvaart

Op het droge is ook heel wat te zien en te beleven. Voor het station komt een Zeedorp, de focus van wat de natuur aan onze kust te beiden heeft. Daarnaast komen onze maritieme erfgoedorganisaties aan bod. Afgaand op het enthousiasme zullen deze niet in de schaduw staan van de Britse en de Franse erfgoed organisaties. De Bretoenen stellen het festival van Douarnenez voor dat ook door niet kenners aanzien wordt als de belangrijkste haven waar de revival van de traditionele zeilende scheepvaart vijf en twintig jaar geleden begon. Uiteraard horen hier ook de originele boten, bootbouwers en de specifieke ambachtslui in actie thuis.

Het is ook The East Anglia Historic Sail Centre, een tentoonstelling over het behoud van de dokken waarin de zeilende oorlogsbodems werden gebouwd, de zeilende kust vrachtvaart, de scheepstypes die in de Theemsmonding visten en het graafschap Kent.

Aan het onthaal van de bemanningen wordt veel aandacht besteed, Oostende voor Anker ® heeft ook iets van zien en gezien worden. Voor velen de unieke gelegenheid om contacten te leggen met de diverse organisaties en het grote publiek. Speciaal voor de bemanningen komt er op het stationsplein de spiegeltent, waarin ook een bemanningsfeest plaats heeft.

Centraal op het Stationsplein is het infocentrum waar ook het programma te koop is, het Logboek en waar men plaatsen kan boeken aan boord van de uitgaande schepen.


Tentoonstellingen - markten

Oostende voor Anker fotoHet St.- Petrus en St.-Paulusplein is als vanouds de standplaats van een wervelende maritieme brocante, tweedehands en antiek markt. Echte liefhebbers hebben hun weg gevonden naar de tientallen kraampjes en paviljoententjes met origineel scheepsantiek maar ook de snuisterijen van de zee. Particulieren die hun bakskist of andere bootkelders hebben leeggemaakt zijn eveneens welkom en kunnen gratis standruimte reserveren.


De Belgische Marineschilders stellen werk tentoon, net als modelbouwverenigingen en de verzamelaars van marine curiosa.

Het Bengaalse Rahjans Orchestra brengt een voorstelling in de Dekenijkerk afgewisseld met shanties. Dit ter ere van de Bengaals Oostendse betrekkingen die teruggaan tot in de tijd van de Oostendse Compagnie.

Ook het Museum voor Schone Kunsten op het Wapenplein brengt de Britse Marineschilders voor het voetlicht in de Lusterzaal. Nieuw is de uitzonderlijke verzameling van scheepsmodellen en schilderijen van Jef de Brock voor de eerste klas vertrekken van de maalboten. Een eerbetoon aan de veerdiensten van de Regie voor Maritiem Transport. Deze Museum voor Anker tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens het festival.

Oostende voor Anker educatief

Tijdens de weekdagen van donderdag 23 en vrijdag 24 mei wordt een educatief programma aangeboden aan het onderwijs. In samenwerking met de vzw Horizon volgen scholieren tweede graad basisonderwijs een parcours. Op geregelde plaatsen zullen monitoren en (amateur) acteurs de leerlingen inwijden in de geheimen van ambachtelijke scheepsbouw, het leven aan boord, navigatie-elementen, het belang van de zeilvaart en de ontwikkeling van de haven van in Oostende. Er is een tekenwedstrijd en wedstrijd voor de best in maritieme stijl verklede klas.

Scholen kunnen vooraf inschrijven via het organisatiekantoor. Coördinaten onderaan dit persbericht.

Het publiek kan aanmonsteren

Het publiek kan met diverse schepen meevaren. Boek uw plaats via het organisatiekantoor voor een tocht met een van de schepen naar of van Oostende voor Anker ® of scheep in tijdens het festival. Speciaal voor bedrijven of grote groepen zijn er kant-en-klare of naar maat samengestelde gastvrijheidsarrangementen. Zoals: met de Hoverspeed ferry naar Engeland, bezoek aan maritieme sites, overnachting in hotel en meevaren met de Grand Turk naar Oostende.

Ook met de Blankenbergse Scute, de St Pieter kunnen zeetochten gemaakt worden, of met enkele impressionante andere zeilende deelnemers.

Oostende voor Anker ® 2002

Een organisatie van
Quintamare bvba - Toerisme Oostende

Event manager: Hubert Rubbens tel: 0486 729 073
Pers: Pit de Jonge tel: 0475 902 524
Algemeen management: Kris Vandewalle tel: 0475 237 589

Gazellendreef 12 2900 Schoten

Illustraties voor gebruik in de media zijn op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar bij de persverantwoordelijke Pit de Jonge – Ship to Shore.
E-Mail: pit.de.jonge@skynet.be of bel: 0475 902 524


OVERZICHT PROGRAMMA LENTE IN OOSTENDE


OOSTENDE.NET IS A COMMERCIAL WEBSITE ABOUT OOSTENDE

© 2002 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 24-04-2002