STADSBERICHTEN

GO TO TOP

 

GO TO TOP

Huisvuilophaling in 2003

Onlangs kregen alle Oostendenaars een nieuwe huisvuilkalender in de bus. Zoals verleden jaar werd Oostende opgedeeld in acht sectoren (A1, A2, B1, B2 , C1, C2, D1 en D2). Er zijn echter enkele wijzigingen:

  1. Centrum : opnieuw inzameling op maandag i.p.v. dinsdag: reden hiervoor is dat het huisvuil vaak op zondagavond werd buitengezet terwijl het pas op dinsdag werd opgehaald. Een ophaling op maandag houdt ook meer rekening met het toeristisch afvalaanbod.
  2. Centrum: geen inzameling tijdens donderdagmarkt
  3. Kuststrook : inzameling op maandag i.p.v. andere dag
  4. Woensdagen dienen om de ophalingen van feestdagen naar deze dag te verzetten.

Het is van belang om uw afval tijdig buiten te plaatsen. Met een wijziging van de ophaalronde kan ook het tijdstip van de ophaling veranderen. De ophalingen starten om 07.00 uur. U mag de restafvalzakken buitenzetten op de dag van de ophaling vanaf 05.00 uur ’s morgens.

Meer inlichtingen krijgt u bij de Reinigingsdienst, tel. 059/32.19.03.

GO TO TOP

Astrid : communicatie voor veiligheid

Eén van de belangrijkste pijlers van de politiehervorming is een betere communicatie en informatiedoorstroming. Onlangs schaarde de Oostendse Lokale Politie zich achter het A.S.T.R.I.D., een nieuw en gespecialiseerd radiocommunicatiesysteem.

Radiocommunicatie is van essentieel belang voor een goede politiewerking. Heel wat ploegen op het terrein staan permanent met elkaar in verbinding en worden gecoördineerd en gestuurd vanuit een centrale dispatching. Het slagen van een actie hangt dan ook in grote mate af van een goede communicatie.

Communicatie staat niet alleen voor informatie, maar ook voor veiligheid. Het Astridsysteem maakt het mogelijk om ook met andere diensten -zoals hulpdiensten, federale politiediensten of brandweer- te communiceren. Bovendien zijn de Astridfrequenties beveiligd tegen eventuele luistervinken. Tot slot maakt het Astridsysteem ook GSM- of GPS-toepassingen alsook groepscommunicatie mogelijk.

De Oostendse Lokale Politie beschikt momenteel -bij wijze van test- reeds over een 15-tal radiotoestellen. In 2003 wordt nog meer radioapparatuur en ook draagbare toestellen aangekocht. Geleidelijk aan wordt de oude apparatuur vervangen.

Meer inlichtingen krijgt u bij de Lokale Politie, tel. 059/56.11.21.

GO TO TOP

Beurtrol wachtdienst HC 100 in 2003

De wachtdienst vangt telkens aan de vrijdag om 12.00 uur en loopt tot de volgende vrijdag om 12.00 uur.

wachtdienstziekenhuis2003

GO TO TOP

Geweld tussen partners : een strafbaar feit!

$Geweld tussen partners komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. En nog steeds zijn vooral vrouwen slachtoffer van deze vorm van geweld, die voor de buitenwereld verborgen blijft.

Vrouwen zwijgen vaak. Zij voelen zich schuldig voor het geweld waarvan ze zelf het slachtoffer zijn. Ze schamen zich en worden overrompeld door tegenstrijdige gevoelens voor hun partner. Zij hopen dat alles wel goed zal komen, vooral omdat rustige periodes en gewelddadige uitbarstingen elkaar opvolgen en omdat de partner spijt betoont. Ze voelen zich onveilig en moeten soms zichzelf en hun kinderen beschermen.

Geweld tussen partners is echter onaanvaardbaar. Bedreigingen, slagen en verwondingen, stalking en seksueel geweld zijn strafbare feiten. Slagen en verwondingen toegebracht door een partner, kunnen bovendien aanleiding geven tot een zwaardere straf.

Het slachtoffer moet zijn rechten kunnen laten gelden en kan hulp inroepen. Wenst u hierover meer info ? Vraag dan de gratis informatiefolder ‘Laat ons de stilte breken voor we zelf gebroken zijn’ aan de infobalie van het Stadhuis of neem contact op met een erkend centrum voor slachtofferhulp. Voor West-Vlaanderen zijn dat Brugge (tel. 050/47.10.47), Ieper (057/20.51.86) en Kortrijk (tel. 056/21.06.10).

GO TO TOP

Gezocht : gastgezinnen voor Tsjernobylkinderen

In 1986 ontplofte de kernreactor in Tsjernobyl met de gekende catastrofale gevolgen voor mens en milieu. Voor de twee miljoen mensen die in de omgeving wonen was dit werkelijk een ramp. Reeds nu is er een enorme toename van kankergevallen onder volwassenen en kinderen. Vooral deze laatsten hebben het zwaar te verduren, met veel misvormde pasgeborenen en veel genetische afwijkingen.

In 1993 werd de vzw ‘Vlamingen helpen Tsjernobylkinderen’ opgericht. Dankzij deze vereniging kunnen ieder jaar meer dan 150 kinderen in Vlaamse gastgezinnen verblijven. Ook in West-Vlaanderen worden nieuwe gastgezinnen gezocht.

Wenst u een Wit-Rusich kind een gezondheidskuur of gewoon een leuke vakantie aan te bieden? Neem dan contact met Rik Vercruysse (Nationaal Voorzitter), Warandestraat 20, 8640 Woesten (tel. 057/42.36.15), Ludo Van Den Meerschaut, Engelstraat 16, 8211 Aartrijke (tel. 050/20.82.77) of Rik Deketelaere, Breestraat 9, 8820 Torhout (tel. 050/21.54.05).

GO TO TOP

Oostendse Historische Publicaties

In 2000 bracht het Archief van Oostende de "Bibliografie van de geschiedenis van Oostende" uit waarin toen ruim 5.900 titels over de geschiedenis van Oostende werden bijeengebracht en systematisch geklasseerd. Aan de hand van dit naslagwerk kon de geïnteresseerde lezer nagaan of er al wat was geschreven over een bepaald onderwerp.

Nu verschijnt een eerste addendum met een overzicht van de boekenproductie van het midden van 1999 tot het einde van 2001 en de oogst aan artikels over de jaren 1999, 2000 en 2001, evenals de oudere werken die de vorige keer ten onrechte niet werden opgenomen. In totaal betreft het 410 nieuwe titelbeschrijvingen.
Het addendum bij de bibliografie werd uitgevoerd in opdracht van de Oostendse Heem- en Geschiedkundige kring De Plate met medewerking van de Universiteit Gent en het Archief van Oostende. Het verschijnt als nummer 8bis in de reeks "Oostendse Historische Publicaties" van het Archief van Oostende.

De publicatie telt 50 bladzijden en is voor 1 euro te koop door overschrijving van het bedrag op rekeningnummer 091-0065420-71 van de Stadskas, Stadhuis, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende met vermelding "104/161/02 – OHP 8bis". Na betaling kunt u de publicatie ophalen aan de Infobalie op de benedenverdieping van het Stadhuis (betalingsbewijs meebrengen !). De publicatie kan ook worden opgestuurd. In dat geval moet u 1 euro verzendingskosten bijbetalen.

Ook de andere werken uit de reeks “Oostendse Historische Publicaties” zijn nog steeds te koop.
Een overzicht van de reeds verkochte publicaties.

 Publicatie

 

 verkochte
exemplaren
1. Claudia VERMAUT.  Archiefgids.  Een overzicht van bronnen van en over Oostende bewaard.  Oostende, 1998. - 3,75 euro
333
2. Daniël FARASYN.  1769-1794.  De 18de eeuwse bloeiperiode van Oostende.  Oostende, 1998. -  12,50 euro
421
3. Claudia VERMAUT (red.).  Het Oostendse oorlogsdagboek van Charles Castelein, 1914-1918.  Oostende, 1998. - 2,50 euro
397
4. Julien VERHAEGHE.  De Oostendse kunstschilders François Musin (1820-1888) en August Musin (1852-1923), een familiekroniek.  Oostende, 1999.  - 8,75 euro
228
5. Frederic LOGGHE.  Het Hazegras.  De verloren rijkdom van een wijk : een greep uit de geschiedenis.  Oostende, 1999. (<Junior) - 10 euro
328
6. Roger VANPÉ, e.a. (red.).  Het Conservatorium van Oostende.  150 jaar openbaar onderwijs in muziek en woord.  Oostende, 1999. - 7,50 euro
202
7. Reinoud MAGOSSE.  Al die willen te kap'ren varen : de Oostendse kaapvaart tijdens de Spaanse Successieoorlog (1702-1713).  Oostende, 1999. - 10 euro
294
8. Luc FRANÇOIS m.m.v. Jan DREESEN, Daniël FARASYN, Gilberte FARASYN-SCHEPENS, Pieter FRANÇOIS, Ferdinand GEVAERT, Freddy HUBRECHTSEN, Jan PARMENTIER, Ivan VAN HYFTE, Claudia VERMAUT.  Bibliografie van de geschiedenis van Oostende.  Oostende, 2000. - 23,75 euro
236
8bis. Luc FRANÇOIS m.m.v. Gilberte FARASYN-SCHEPENS, Pieter FRANÇOIS, Ferdinand GEVAERT, Freddy HUBRECHTSEN, Jan PARMENTIER, Ivan VAN HYFTE, Claudia VERMAUT.  Bibliografie van de geschiedenis van Oostende1998/1999 - 2001.  Oostende, 2002. - 1 euro
-
9. Olivier DEBAERE.  Stedenatlas : Oostende.  Een topografisch overzicht van de ontwikkelingen van een fel begeerde havenstad.  Oostende, 2002. - 20 euro
497
 

Totaal

 

2.936

Gemiddeld
326

GO TO TOP

Glasrecyclage: nieuwe glasbollen vanaf maart 2003

Vanaf maart 2003 zullen er op het grondgebied van Oostende, Bredene, Middelkerke, Oudenburg, Gistel en Ichtegem nieuwe glasbollen opduiken. Voortaan zijn er nog slechts twee inwerpgaten: één voor wit glas, één voor gekleurd glas. Er wordt geen specifiek onderscheid meer gemaakt tussen groen glas en bruin glas. Het wordt dus een stuk makkelijker sorteren voor de burger: alle gekleurde flessen, bokalen en flacons horen samen. Wit glas moet dus nog enkel gescheiden worden van gekleurd glas.

Waarom een omschakeling ?
Bruingekleurde, eenmalige glazen flessen en bokalen waren nog beperkt aanwezig op de markt zodat het niet langer nodig was hiervoor een apart compartiment te voorzien. De hoeveelheid wit glas is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid gekleurd glas. Het legen van glasbollen met twee gaten is bovendien efficiënter, geeft een hoger inzamelrendement en kost minder.

Voor wie nog twijfelt bij het sorteren van glas, hieronder een opfrissing van de belangrijkste richtlijnen:

  1. in een glasbol horen enkel glazen flessen, bokalen en flacons (dus geen vlak glas zoals ruiten en spiegels), lampen, TL-lampen, stenen flessen, kruiken, porselein, aardewerk, pyrex, opaalglas of kristal;
  2. geen afval rond de glasbol achterlaten : sluikstorten is nog steeds strafbaar;
  3. verwijder deksels en doppen;
  4. respecteer de nachtrust van de buren en gooi dus geen glas in de glasbol buiten de voorziene uren.

GO TO TOP

Vergunning voor Belgisch Zeeinstituut voor Orthopedie vzw

Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Welzijnszorg, heeft op 3 oktober 2002 een gunstig advies verleend voor een vergunning voor het Belgisch Zeeinstituut voor Orthopedie vzw (Zeedijk, Oostende) om 25 ziekenhuis-RVT-bedden om te vormen tot 25 rusthuiswoongelegenheden.

De belangrijkste details van dit besluit worden hieronder opgesomd.
1. Deze vergunning die vijf jaar geldt kan eenmalig verlengd worden met drie jaar op voorwaarde dat een ontvankelijke aanvraag voor de verlenging uiterlijk twee maanden voor het verstrijken bij de administratie wordt ingediend.
2. Als de werken binnen de geldigheidsduur van vijf jaar niet aangevat worden, vervalt deze vergunning van rechstwege.
3. Als het initiatief twaalf jaar na datum van de ministeriële beslissing slechts gedeeltelijk verwezenlijkt werd, vervalt deze vergunning voor het niet-gerealiseerde gedeelte.
4. Ieder belanghebbende kan beroep aantekenen tegen de bovenstaande beslissing met vordering tot schorsing en/of beroep tot nietigverklaring. Deze aangetekende brief moet ingediend worden bij de Raad van State binnen de 60 dagen na kennisgeving van deze beslissing.

Indien u een kopie wenst van het volledige Ministerieel Besluit, kan u terecht bij de Voorlichtingsdienst op tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Drie nieuwe Oostendse Historische Reproducties

Na het succes van de eerste reeks Oostendse Historische Reproducties pakt het Archief van Oostende opnieuw uit met drie gloednieuwe reproducties van historische kaarten en prenten uit de eigen collecties.

De eerste reproductie is een tekening uit 1888 en toont het tweede Kursaal gebouwd in 1875-1878 door de architecten Naert en Lauwereins (42 x 29,7 cm, zw/w).

De tweede reproductie is een spectaculair perspectiefzicht op Oostende door Charles de Brugadal, ca. 1880 (ca. 46,5 x 80 cm, zw/w).

De derde reproductie is een kopergravure van Mattheas Seutter en toont een stadsplan met een gefantaseerd zicht op Oostende, ca. 1740 (42 x 46,8 cm, kleur).

Elke reproductie wordt afgedrukt op kwaliteitspapier. De oplage is beperkt tot 100 exemplaren per reproductie. De prijs bedraagt 20 euro, inclusief verpakking, zodat u voor een redelijke prijs een exclusief cadeau heeft voor onder uw kerstboom.

De reproducties zijn te koop in het Archief, kantoor 101 op de eerste verdieping van het Stadhuis. Er kunnen geen exemplaren worden gereserveerd, besteld of opgestuurd. Kom dus snel langs!

GO TO TOP

Nieuwe editie Hotelzine

Onlangs pakte Toerisme Oostende vzw uit met een nieuwe editie van het magazine ‘Hotelzine’.

Hotelzine is aan zijn vierde editie toe. De succesvolle brochure steekt dit jaar weer in een nieuw kleedje en wordt bovendien opgefleurd met heel wat leuke foto’s. Van de editie 2003 worden maar liefst 33.000 viertalige exemplaren gedrukt.

De kleurrijke brochure bundelt een overzicht van vergunde Oostendse hotels en vastgoedkantoren, maar ook van jeugdverblijfscentra, sportverblijven, hoeve- en plattelandstoerisme en ‘toerisme voor allen’. Naar goede gewoonte vindt u er ook een up-to-date stratenplan in terug.
Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

Evasion fuift en doet fuiven!

Fuiven is voor de jeugd ongetwijfeld één van de meest populaire bezigheden tijdens het weekend. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan eens flink uit de bol te gaan na een zware en stresserende werk- of studieweek ?

Veel jongeren staan dan ook te popelen om een eigen fuif te organiseren. De ideeën zijn er meestal wel, maar de omzetting in de praktijk blijkt vaak een ander paar mouwen. De zoektocht naar een geschikte zaal, afspraken met (voordelige) leveranciers, een goed uitgewerkte timing, promotie van de fuif, … Het zijn allemaal dingen waar u als organisator mee af te rekenen krijgt. Niet zelden eindigt het initiatief dan ook in een financiële kater.

Enkele Oostendse jongeren boksten een tijdje geleden de vereniging ‘Evasion’ in elkaar. Evasion leerde de knepen van het vak met vallen en opstaan en wil nu zijn ervaringen delen met beginnende organisatoren. U kunt er terecht voor alle inlichtingen en advies bij de organisatie van uw fuif. Daarnaast biedt Evasion ook gratis promotiemogelijkheden. De vereniging pakt binnenkort uit met een maandelijkse fuifkalender die verspreid wordt in niet alleen Oostendse maar ook Brugse en Gentse scholen, openbare gebouwen en handelszaken. Uw fuif is dus in goede handen ! Tot slot zijn ook muzikanten, DJ’s en kunstenaars bij Evasion aan het juiste adres. Tijdens de vele Evasion-activiteiten krijgen ze een podiumkans aangeboden. Uw inbreng is alvast van harte welkom op de Evasion-parties in maart en april 2003 in Hangaar I. Start hier uw artistieke carrière ?

Geïnteresseerd ? Surf dan snel naar www.evasion-party.com of neem contact op met Charles Springuel, tel. 0486/58.61.39. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, zijn ook sponsors steeds welkom !

GO TO TOP

Donorcentrum Rode Kruis is verhuisd

Sinds kort is het Oostendse donorcentrum van het Bloedtransfusiecentrum West-Vlaanderen van adres veranderd. Alle bloed- en plasmagevers kunnen voortaan terecht in de gloednieuwe lokalen in het Jet Center, Gistelsesteenweg 1.

Het nieuw onderkomen van het donorcentrum is een stuk moderner, warmer en comfortabeler dan de vorige thuis in de Torhoutsesteenweg. Bovendien is de nieuwe locatie ook makkelijker bereikbaar en biedt het meer parkeergelegenheid.

Zowel het telefoon- (059/70.14.08) als het faxnummer (059/50.55.45) blijven dezelfde en ook de openingstijden blijven ongewijzigd.

GO TO TOP

Oproep : nieuwe dienstverleningsplaatsen gezocht

Vijf jaar geleden startte de stad Oostende in het kader van het Veiligheids- en Preventiecontract met een dienstverleningsproject. Dienstverlening is een alternatieve strafmaatregel waarbij personen, die een misdrijf pleegden, in hun vrije tijd een bepaald aantal uren onbetaald werk kunnen verrichten voor de gemeenschap.

Via de dienstverlening trachten hulpverleners de personen tot inkeer te brengen en nieuwe feiten te voorkomen. Met deze maatregel wensen ze sociale uitsluiting van de betrokkene door de maatschappij te verhinderen en de samenleving zelf bij de strafmaatregel te betrekken.

In Oostende zijn er reeds verschillende plaatsen zoals diverse stadsdiensten, vzw’s, diensten van het OCMW of organisaties met een sociaal, cultureel of wetenschappelijk doel, waar deze dienstverlening plaatsvindt. Het Veiligheids- en Preventiecontract wil zijn aanbod nog uitbreiden en variëren en zoekt daarom nieuwe dienstverleningsplaatsen.

Voorwaarden waaraan een dienstverleningsplaats moet voldoen :
- social profit organisatie;
- eenvoudig maar zinvol werk kunnen aanbieden;
- enige sympathie, een open houding hebben ten aanzien van alternatieve strafmaatregelen;
- een contactpersoon aanstellen die bereid is tot een kennismakings- en evaluatiegesprek, de dienstverlener taken geeft, discreet omgaat met informatie over de dienstverlener,…

Werkt u binnen één van deze diensten en bent u bereid om mee te werken aan het dienstverleningsproject? Neem dan vrijblijvend contact op met Sofie Christiaen, coördinator alternatieve straffen en maatregelen, lokaal 21 in het Stadhuis, tel. 059/56.20.80, toestelnummer 2537.

GO TO TOP

Gladheidsbestrijding

Met Koning Winter in aantocht herinneren wij eraan dat eigenaars, vruchtgebruikers, huurders en bewoners verplicht zijn om bij sneeuwval of ijzel een doorgang vrij te houden op het trottoir voor het gebouw. Ook eigenaars van leegstaande woningen of onbebouwde percelen hebben deze verplichting. In een appartementsgebouw is dit de taak van de mensen die op de benedenverdieping wonen. Is die onbewoond, dan zijn de bewoners van de eerste verdieping verantwoordelijk enzovoort…

Sneeuw- en ijzelbestrijding op gemeentewegen is een taak van de Reinigingsdienst (tel. 059/32.19.03). Op gewestwegen strooit de dienst der Kust (tel. 059/50.88.74).

Ernstige hinder door gladheid kan gemeld worden aan de Lokale Politie, T 059/70.11.11.

GO TO TOP

DOV: info over ondergrond in Vlaanderen op web

  1. DOV staat voor “Databank Ondergrond Vlaanderen” en is een initiatief van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Geotechniek. Op de website dov.vlaanderen.be kan het grote publiek terecht om de volgende gegevens op te zoeken:
  2. puntgegevens zoals boringen, sonderingen, peilputten (grondwatermeetnet), grondwatervergunnningen;
  3. ondergrondkaarten zoals de tertiairgeologische kaart en de grondwaterkwets-baarheidskaart;
    3. overlegkaarten met niveau-informatie, zoals het peil van de basis van het quartair, het peil van de bovenkant van diverse geologische lagen.

De website wordt steeds actueel gehouden met de laatste gegevens en informatie. U vindt er bovendien ook een woordenboek met de verklaring van een aantal geologische, geotechnische en hydrogeologische termen. U kunt gegevens opvragen over heel Vlaanderen maar evengoed per gemeente.

Voor meer informatie kan u steeds terecht op het DOV secretariaat, tel. 09/240.75.93 of
e-mail : dov@vlaanderen.be.

GO TO TOP

Gezocht : vrijwilligers voor mensen met kanker

Onder de slogan “Geef een stukje van jezelf aan iemand met kanker, je krijgt er veel voor terug” voert de Vlaamse Liga tegen Kanker een wervingscampagne voor vrijwilligers. Via advertenties, affiches en folders worden in heel Vlaanderen mensen opgeroepen om een stukje van hun tijd en aandacht aan kankerpatiënten te geven.

In de Oostendse regio is er een groot tekort aan vrijwilligers. De West-Vlaamse afdeling van de Kankerliga, die zich in Brugge bevindt, coördineert de lokale activiteiten.

Kandidaat vrijwilligers moeten geen voorkennis hebben maar wel beschikken over een goede dosis levenservaring en maturiteit, luisterbereidheid en inlevingsvermogen. Er wordt gezorgd voor een basisopleiding, permanente vorming en een professionele begeleiding. De vrijwilligers ontvangen een verplaatsingsvergoeding en een verzekering. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de Vlaamse Liga tegen Kanker op het tel. 070-22.55.25, e-mail : vl.liga@tegenkanker.be.

GO TO TOP

Huisvuilophaling 2003

Momenteel wordt de Huisvuilkalender voor 2003 verdeeld in Oostende. Zoals verleden jaar werd Oostende opgedeeld in acht sectoren (A1, A2, B1, B2 , C1, C2, D1 en D2). Er zijn echter enkele wijzigingen:

  1. Centrum : opnieuw inzameling op maandag i.p.v. dinsdag: reden hiervoor is dat het huisvuil vaak op zondagavond werd buitengezet terwijl het pas op dinsdag werd opgehaald. Een ophaling op maandag houdt ook meer rekening met het toeristisch afvalaanbod.
  2. Centrum: geen inzameling tijdens donderdagmarkt
  3. Kuststrook : inzameling op maandag i.p.v. andere dag
  4. Woensdagen dienen om de ophalingen van feestdagen naar deze dag te verzetten.

Indien u meer informatie wenst, kan u contact opnemen met de Reinigingsdienst, tel. 059/32.19.03 of Voorlichtingsdienst tel 059/80.55.00.

GO TO TOP

‘Oostende onder water’ in het Oostends Historisch Museum De Plate

Nog tot en met 09 maart 2002 loopt in het Oostends Historisch Museum De Plate (Langestraat 69) de expo ‘Oostende onder water’, een thematentoonstelling rond de historische overstroming van februari 1953.

De boeiende expositie biedt een collectie foto’s, krantenknipsels en publicaties naar aanleiding van de grote overstroming in Oostende, nu bijna een halve eeuw geleden.

‘Oostende onder water’ is elke zaterdag te bezichtigen van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties kunt u er dagelijks -behalve op dinsdag- terecht van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Voor meer inlichtingen kunt u telefonisch terecht op het nummer 059/80.53.35.

GO TO TOP

Enquête naar arbeidskrachten

Sinds 01 januari 1999 organiseert het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken een doorlopende enquête naar de arbeidskrachten. Deze socio-economische enquête peilt naar werksituatie van elk lid van de geselecteerde huishoudens : is hij/zij werkend, studerend, werkloos, gepensioneerd, … ?

Volgens een toevalsgewijze steekproef werden een aantal huishoudens uit het rijksregister geselecteerd. Deze huishoudens worden thuis bezocht door een enquêteur en zijn verplicht om aan de enquête deel te nemen. Ze worden bovendien ook verzocht om zo goed mogelijk mee werken. De enquête is immers slechts geldig als de gezinnen in goede omstandigheden ondervraagd werden.

Ook in Oostende werden een aantal huishoudens uit het rijksregister geselecteerd. Alle geselecteerde gezinnen ontvangen een brief met vermelding van het tijdstip waarop een enquêteur zal langskomen. De brief vermeldt ook een gratis telefoonnummer (0800/92.502) waar u terecht kunt voor alle informatie over de enquête of uw afspraak met de enquêteur.

Meer inlichtingen over de enquête vindt u ook op de NIS-website : http://statbel.fgov.be.

GO TO TOP

Eerste hulp bij taalkeuze

De taalwetgeving in België is niet eenvoudig, zeker niet voor wie in Brussel of de Vlaamse Rand woont. Wanneer moet het in het Nederlands, wanneer heeft iemand het recht om in een andere taal bediend te worden en welke taalverplichtingen hebben bijvoorbeeld bedrijven of scholen ? Het is niet steeds eenvoudig…

Voor een antwoord op deze en vele andere vragen kunt u voortaan echter terecht bij het Steunpunt Taalwetwijzer. Het Steunpunt Taalwijzer is elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 19.00 uur op het gratis nummer 0800/302.01. Specialisten geven u meteen een helder antwoord op uw taalkeuzevragen. Voor eventuele klachten verwijst het steunpunt u door naar de juiste instanties.

Of wilt u de grote lijnen van de taalwetgeving bekijken ? Dan kunt u er de brochure ‘Taalwetwijzer - Welke taal wanneer?’ op naslaan. Deze interessante brochure kunt u gratis bestellen bij het Steunpunt Taalwetwijzer, Kamer 6A15 - Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel, fax : 02/553.56.34 of via de website www.taalwetwijzer.be.

‘Trop? Of te veel?’, een introductiefolder over de Taalwetwijzer is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Jeugdhuis De Kim zoekt oud medewerkers

Het vrijzinnig Jeugdhuis De Kim bestaat volgend jaar 40 jaar. En om dit te vieren worden tal van grootse activiteiten gepland.

40 jaar De Kim zou echter nooit gelukt zijn zonder de jarenlange inzet van honderden trouwe vrijwilligers. Tijdens de viering wil het Bestuur van jeugdhuis De Kim dan ook al deze vrijwilligers in de kijker plaatsen.

Hun informatie, anekdotes of weetjes zijn alvast van harte welkom bij het Jeugdhuis De Kim, Langestraat 44A, tel. 059/70.56.39, fax : 059/80.69.52 of via e-mail : vieringdekim@yahoo.co.uk.

GO TO TOP

Euro-Children : ook in uw gezin?

Zoals elk jaar wil Euro-children ook in 2003 aan kinderen die in andere sociale omstandigheden leven, de kans bieden hun vakantie in een ontspannen sfeer door te brengen in België. Nu al zijn er tal van kinderen die uitkijken naar hun vakantie in een gastgezin. Misschien biedt u hen dit jaar de kans ?

Het wordt zowel voor u als voor uw gast ongetwijfeld een bijzonder verrijkende ervaring ! De voorbije jaren blijkt dat er tussen de kinderen en hun gastgezin dikwijls een hechte vriendschapsband blijft bestaan en dat het -op initiatief van beide kanten- niet bij die ene ontmoeting blijft !

Dit jaar zoekt Euro-Children nog een honderdtal gastgezinnen voor 9- tot 13-jarige kinderen uit Noord-Ierland, Tsechië, Slovakije en Kroatië.

De gastgezinnen hebben steeds de vrije keuze wat betreft de herkomst, de leeftijd en het geslacht van het gastkind. Uiteraard kunt u ook meerdere kinderen in uw gezin verwelkomen.

Geïnteresseerd ? Neem dan contact op met Rik Dewaele, Roterijstraat 23, 8860 Lendelede (tel. 051/31 66 90) of met Euro-Children, Karel Mirystraat 2, 2020 Antwerpen (tel. 03/247.88.50) of neem een kijkje op de website www.eurochildren.be..

GO TO TOP

Nuttige speelgoedtips

Met de komst van Sinterklaas en met de kerstperiode stilaan in zicht wil Kind en Gezin West-Vlaanderen zowel de Sint, de kerstman als alle ouders en grootouders enkele nuttige speelgoedtips meegeven. We zetten ze voor u op een rijtje :

- Speelgoed mag niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk zijn : speelgoed sluit het best aan bij de leeftijd en de mogelijkheden van uw kind. Door regelmatig naar uw kind te kijken, ziet u welke handelingen het geregeld herhaalt en waaraan het kind het meeste plezier beleeft.
- Een kind speelt het liefst met speelgoed waarin het zelf nieuwe speelmogelijkheden kan ontdekken. Schreiende poppen of opwindbaar speelgoed zijn weinig creatief. U kunt er alleen maar naar kijken en luisteren.
- Eenvoudige dingen zijn het rijkst aan speelmogelijkheden : papier, verf, krijtjes, ballen, een koffer met verkleedmateriaal, een schattenkoffer met oude wenskaarten, vlaggetjes, schelpen, potjes, oud keukengerei, … Zelfgemaakt speelgoed bezorgt kinderen en ouders ook heel leuke momenten (verrekijker van wc-rolletjes, masker van lege eierdoosjes).
- Kinderen houden van dingen die geluid maken als u ze betast (rammelaar, telefoon, muziekinstrumenten, … ).
- Kinderen bootsen al spelend graag volwassenen na (plastic sleutelbos, stofblikje, kinderservies, timmerdoos, kruiwagen, poppenwagen, … ).
- Speelgoed moet natuurlijk ook veilig en stevig zijn. In de periode dat uw kind elk voorwerp in de mond stopt, vermijdt u best alle voorwerpen die kleiner zijn dan de mond van het kind. Laat kleine kinderen niet alleen met vingerverf, plasticine of speelgoed waarin giftige stoffen zitten. Koop ook liever geen speelgoed van verzacht pvc. Ze bevatten weekmakers die giftig zijn.
- Verwacht ook niet dat uw kind altijd even enthousiast reageert wanneer het speelgoed krijgt. Soms kan het enkele weken duren voordat het belangstelling krijgt. Hou het aanbod beperkt, anders verliest uw kind het overzicht en zijn interesse. U kunt natuurlijk wel speelgoed uit verschillende categorieën aanbieden.

Moeders, vaders, grootmoeders en grootvaders zijn echter het belangrijkste speelgoed ! Kinderen leren zoveel meer van mensen dan van speelgoed. Samen spelen is aandacht geven aan uw kind. U kunt uw kind prijzen om zijn inspanningen, aanmoedigen en helpen iets aan te leren. Een kind dat positieve aandacht krijgt wordt actiever, ondernemender en krijgt meer zelfvertrouwen. Spelenderwijs leert een kind bewegen. Het leert zijn hoofd onder controle te houden, het oefent zijn spieren en het leert zijn lichaamsbewegingen te beheersen.

Spelletjes leren kinderen denken. Als een kind zelf nieuwe handelingen ontdekt die het met een voorwerp kan uitvoeren, wordt zijn creativiteit gestimuleerd. Al spelend leert het kind omgaan met mensen en leert het wat mag en wat niet mag.

GO TO TOP

Nieuwe 65+ kaart voor Vlaamse senioren

Sinds 2000 reizen alle Vlaamse 65-plussers gratis met de bussen en trams van De Lijn. De ruim 1 miljoen gratis 65+ kaarten die sindsdien verspreid werden, zijn geldig tot en met 31 december 2002.

In tweede helft van december 2002 krijgen alle Vlaamse 65-plussers automatisch een nieuwe 65+ kaart van De Lijn. Daarvoor hoeft u geen aanvraag te doen. De verzending gebeurt tijdig en op basis van adressenbestanden die De Lijn krijgt van alle Vlaamse gemeenten.

De 65+ kaart krijgt echter naast een nieuw en steviger ontwerp ook een nieuwe naam : ‘Omnipas 65+’. De kaart is bovendien ook vijf jaar geldig.

De Omnipas 65+ is geldig vanaf 01 januari 2003 tot en met 31 december 2007. Wie nog 65 moet worden, krijgt zijn of haar kaart in de maand vóór zijn/haar 65ste verjaardag. Samen met de kaart krijgt elke 65-plusser ook een informatiefolder met tal van praktische tips over de Omnipas 65+.

Ontvangt u uw Omnipas 65+ niet op 31 december 2002, dan moet u dit zo snel mogelijk melden aan de dienst Abonnementen (tel. 059/56.52.31). Indien de persoonsgegevens van de 65-plusser genoteerd staan in het klantenbestand van de dienst Abonnementen van De Lijn, dan bezorgen wij zo snel mogelijk de Omnipas 65+.

De Omnipas 65+ wordt gratis aangemaakt voor alle Vlaamse 65-plussers. Verliest u uw pasje, dan kunt u een duplicaat aanvragen tegen de kostprijs van 8,25 euro (eerste duplicaat), 16,50 euro (tweede duplicaat) en 24,75 euro voor het derde en elk volgende duplicaat.

De Omnipas 65+ van De Lijn geeft ook recht op een gratis bus- of tramrit in Wallonië (TEC) of op een ritje met de MIVB-bussen, -trams en -metro in Brussel. Bij de MIVB geldt echter een beperking op weekdagen vanaf 09.00 uur). Tijdens het weekend en op feestdagen zijn er geen beperkingen. Zowel bij De Lijn als de MIVB moet bij elke opstap de kaart in het ontwaardingstoestel gestoken worden. Bij de TEC volstaat het om de kaart te tonen aan de chauffeur.

Meer inlichtingen krijgt u bij De Lijn West-Vlaanderen, tel. 059/56.53.53.

GO TO TOP

Vergaderingen Verenigde Commissies en Gemeenteraad in 2003

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de volgende jaarkalender vastgelegd van de vergaderingen van de Verenigde Commissies en de Gemeenteraad in 2003 :

Verenigde Commissies Gemeenteraad

januari vrijdag 17 vrijdag 24
februari vrijdag 21 donderdag 27
maart vrijdag 21 vrijdag 28
april dinsdag 22 vrijdag 25
mei vrijdag 16 vrijdag 23
juni vrijdag 20 donderdag 26
juli - -
augustus vrijdag 22 vrijdag 29
september vrijdag 19 vrijdag 26
oktober vrijdag 17 donderdag 23
november vrijdag 21 vrijdag 28
december vrijdag 12 donderdag 18

De vergaderingen van de Verenigde Commissies én van de Gemeenteraad vinden telkens plaats om 18.00 uur.

GO TO TOP

Procedure vergoeding Rampenfonds n.a.v. het recente zware stormweer

Het zware stormweer van zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2002 heeft ook Oostende niet gespaard. Op diverse plaatsen waaiden pannen, golfplaten, leien, roofing of gootbekleding weg en werden gebouwen zwaar beschadigd.

In afwachting van de eventuele erkenning als ramp kunnen getroffen inwoners reeds een brief schrijven aan het College van Burgemeester en Schepenen, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, met vermelding van :
- naam,
- adres,
- aard van de schade,
- geraamde schadebedrag.

Later -na de erkenning als ramp en de publicatie in het Belgisch Staatsblad- moeten deze inwoners een standaardformulier invullen met een definitieve schaderaming. Uiteraard doen zij er nu reeds goed aan om alle mogelijke bewijsmaterialen (beschadigde voorwerpen, foto’s, facturen …) te verzamelen en bij te houden.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Evaluatie onbemande camera’s

De onbemande camera werd van januari tot en met oktober 2002 gedurende 4.029 uren ingezet. In totaal werden inmiddels reeds 2.283.440 voertuigen gecontroleerd. Het aantal zware overtredingen (hoger dan 15 km/uur) bedroeg gemiddeld 1,48 %, zo’n 33.795 voertuigen dus.

Uit recente cijfers blijkt opnieuw een sterke daling van het aantal zware inbreuken. Na de daling in augustus 2002 -nochtans een drukke zomermaand- bedroeg het totale aantal zware inbreuken in oktober slechts 0,45 % van het totale aantal geregistreerde voertuigen. Een stevige daling dus ten opzichte van augustus (1,28%) en juli (1,87 %).

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de heer Albert Everaert van de Lokale Politie, tel. 059/56.11.23.

GO TO TOP

1 ticketje heen en terug… en nogmaals heen en terug naar Oostende a.u.b. !

Oostende heeft -ook in het laagseizoen- heel wat te bieden. Natuur, gastronomie, shopping, cultuur, attracties en enkele topevenementen … Er is voor elk wat wils !

Speciaal om 65-plussers tijdens het toeristische laagseizoen aan te trekken naar de Stad aan Zee pakken het Stadsbestuur en de NMBS ook dit jaar weer uit met een speciale seniorenactie. Vorig jaar namen zo’n 10.000 personen deel aan de actie.

Hoe werkt de seniorenactie ? Heel eenvoudig ! Voor elk senioren-treinbiljet naar Oostende krijgen 65-plussers er een extra treinticket naar Oostende (en terug) bovenop. Hiervoor hoeft u enkel met uw treinbiljet langs te lopen aan de balie van Toerisme Oostende vzw. Daar ontvangt u een nieuw treinbiljet waarmee u nog eens Oostende kunt bezoeken. De actie loopt van 15 november 2002 tot en met 15 februari 2003 en is geldig voor de eerste 50.000 senioren. De gratis tickets kunnen gebruikt worden tot en met 16 februari 2003.

Het seniorenbiljet is speciaal bedacht voor wie 65 jaar of ouder is. Tegen de eenheidsprijs van 2,50 euro mag u een treinreis heen en terug maken tussen twee Belgische stations naar keuze (met uitzondering van de grensstations).

De Oostendse seniorenactie wordt met affiches aangekondigd in de Belgische stations. Daarnaast worden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel folders verspreid. Tot slot wordt de actie ook bekendgemaakt in de gespecialiseerde seniorenpers en in de gratis Metro-krant.

Voor meer inlichtingen over de seniorenactie, voor toeristische info of voor hotelreservaties kunt u terecht bij Toerisme Oostende vzw, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

Stop met broeden… Verbaas hen!

Van 25 april tot en met 04 mei 2003 wordt in heel Vlaanderen -reeds voor de achtste keer- de ‘Week van de Amateurkunsten’ (WAK) georganiseerd. Onder de noemer ‘Stop met broeden… Verbaas hen!’ roept het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten (VCA) dan ook alle amateurkunstenaars op hun creatieve en artistieke talenten te presenteren tijdens de Week van de Amateurkunsten.

Zit u met een artistiek ei ? Blijf dan niet op uw nest zitten en wees er als de kippen bij ! Laat het publiek proeven van uw artistieke kunnen en doe mee aan de WAK met een tentoonstelling, een concert, een dansrecital, een toneelvoorstelling, een kunsthappening, …

Inschrijven kan -tot uiterlijk 24 januari 2003- bij het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten, Veeweydestraat 24-26, 1070 Brussel, tel. 02/555.06.00, fax : 02/555.06.10 of via e-mail : info@vca.be.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht op de websites www.amateurkunsten.be en www.wak.be of bij Nicky Budts van het VCA, tel. 02/555.06.00 of e-mailgewijs via nicky.budts@vca.be.

GO TO TOP

www.mil.be/meteo : online de toestand van de wegen bekijken

Sinds kort kunt u op de website www.mil.be/meteo weer terecht voor voorspellingen over de toestand van de wegen. Een handig instrument voor alle weggebruikers, zeker met de winter in zicht !

De voorspellingen van Meteo Wing van de Luchtcomponent worden opgesteld volgens een eenvoudige kleurcode. Groen wijst op een normale situatie (geen wintertoestand), terwijl geel, oranje en rood verwijzen naar respectievelijk een lichte, een matige en een zware wintertoestand. Daarnaast krijgt u per kleurcode ook nog een woordje uitleg over de invloed van de weersomstandigheden op de wegen.

De voorspellingen kunnen per gemeente opgevraagd worden. Ze worden ook verspreid via radio en televisie.

GO TO TOP

Cirque du Soleil komt naar Oostende

Van 24 juli tot en met 17 augustus 2003 is het prestigieuze Cirque du Soleil te gast in de Stad aan Zee. Cirque du Soleil brengt de voorstelling ‘Saltimbanco’, dat eerder al heel wat succes oogstte in onder meer Amsterdam, Madrid, Barcelona en Wenen.

Cirque du Soleil zal met de Europese tournee van ‘Saltimbanco’ voor de eerste keer de Belgische kust bezoeken. De (bijna) dagelijkse voorstellingen zullen ongetwijfeld voor een pak bezoekers zorgen. De show trok wereldwijd reeds meer dan 5,5 miljoen toeschouwers.

De stad Oostende leek voor Cirque du Soleil een voor de hand liggende keuze : de Stad aan Zee profileert zich immers steeds meer als dé evenementenstad van onze Belgische kust. Van het (sowieso al) ruime aanbod aan culturele en artistieke evenementen die Oostende biedt, wordt Saltimbanco dus ongetwijfeld het hoogtepunt.

Saltimbanco, geregistreerd door de belg Franco Dragone, is een ode aan het leven en handelt over optimisme en geluk. Zoals alle shows van Cirque du Soleil mag u ook nu weer een mix verwachten van live muziek, acrobatiek en theater. Zowel de houding als de beweeglijkheid van de artiesten staan in het teken van een kleurrijk feest in de stijl van de Commedia dell’Arte.

Het spektakel opent met een trio (vader, moeder en kind) dat in een levend standbeeld van sierlijk ineengestrengelde ledematen verandert. Door de hele voorstelling heen verandert het kind in diverse personages, op ontdekkingtocht naar zijn identiteit en de wereld die buiten het bereik van zijn ouders ligt. Daarnaast mag u nog tal van magische en hypnotiserende acts verwachten zoals veelkleurige glijdende wezens, koorddansers, een excentrieke en hoogst acrobatische baroque-familie en nog veel, veel meer.

De voorstellingen vinden dagelijks -behalve op maandag- plaats om 20.00 uur. Op zaterdag echter zijn er voorstellingen om 16.00 uur en 20.00 uur en ’s zondags om 14.00 uur en 18.00 uur.

Kaarten (van 25 tot 56 euro) zijn reeds verkrijgbaar via de website www.cirquedusoleil.com of op het telefonisch op het nummer 070/22.32.30. Senioren, studenten en kinderen tussen 3 en 12 jaar krijgen -op vertoon van een geldige identificatie- een reductie van 10 euro.

GO TO TOP

Spring verantwoord om met afval!

Naar aanleiding van een grootse campagne rond het Vlaamse afvalstoffenbeleid pakt de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM) uit met een nieuwe publicatie.

In ‘Spring verantwoord om met afval dankzij diftar’ verneemt u alles over ‘diftar’ (afkorting van gedifferentieerde tarifiëring), (de doelstellingen van) het Vlaamse afvalstoffenbeleid, de kosten van afval en … uw afvalfactuur.

De interessante brochure is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht op de website www.ovam.be.

GO TO TOP

The Other Side of Ostend

Na enkele projectoefeningen in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en het Hoger Instituut voor Architectuur Sint-Lucas toonde de internationaal gerenommeerde afdeling Urban Design van de Harvard University Boston eind vorig jaar interesse om stedenbouwkundig onderzoek uit te voeren in en op Oostende.

Begin 2002 kwamen een tiental post-graduaat studenten gedurende een tiental dagen Oostende verkennen. Na deze inleefreis trokken ze met de opgedane kennis, inzichten en ervaringen terug naar Boston om zich er gedurende een zestal maanden intensief toe te leggen op het ontwerpend stedenbouwkundig onderzoek van diverse Oostendse stadsdelen. Samen met externe deskundigen kreeg een afvaardiging van de stad, ROHM (afdeling West-Vlaanderen) en de West-Vlaamse Intercommunale er de gelegenheid kennis te maken met de resultaten van hun werk.

Toen reeds werd het duidelijk dat door het ontwerpend verkennen van de stad kwaliteiten, knelpunten en kansen verhelderd worden, doordachte driedimensionele simulaties tot de verbeelding spreken en verwondering kunnen wekken. Treffend is ook dat voorbij het sectorale denken ruimtelijke relaties gelegd worden en reële ontwikkelingsperspectieven gesuggereerd worden.

Onlangs werden de resultaten van dit ontwerpend stedenbouwkundig onderzoek gebundeld in de publicatie ‘The Other Side of Ostend’.

Het in de publicatie voorgestelde onderzoek is geen illustratie van een geïsoleerd zoek- en denkwerk. Het zijn inventieve en creatieve ontwerpreflecties en suggesties voor de ruimtelijke ontwikkeling van strategische stedelijke deelruimten; strategische projectzones die zowel voor de stad, het stedelijk gebied als voor de kust als geheel een bijzondere betekenis kunnen verwerven.

Naast de mogelijkheden van onder meer de Stationsomgeving, de omgeving van de Demeysluizen, het Fort Napoleon of het (oude en nieuwe) havengebied, wordt tevens de kracht en de betekenis van de gesuggereerde ingrepen ook in een ruimere context zichtbaar gemaakt.

Het nut van het onderzoek ligt niet in eerste instantie in de potentiële of onmiddellijke realistie ervan maar in het bespreekbaar maken van de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen voor bepaalde stadsdelen.

Anderzijds vormen de resultaten van het ontwerpend stedenbouwkundig onderzoek ook een hefboom en een toetssteen voor de ambities en opties die in een ruimtelijk structuurplanningsproces te formuleren zijn. Ze helpen van onderuit richting geven aan verantwoorde, concrete en voor realisatie vatbare gewenste ruimtelijke structuren.

GO TO TOP

De Druginfolijn : een antwoord op al uw vragen over drugs

Heeft u vragen over drugs ? Dan kunt u voortaan terecht op de Oostendse druginfolijn 059/26.59.09. De infolijn is bereikbaar op dinsdag van 09.30-12.00 uur en op donderdag van 17.00-19.00 uur.

De druginfolijn is een informatief nummer. Alle inwoners van Oostende kunnen er terecht met hun vragen over drugs. Ook wie professioneel met de drugsthematiek bezig is, kan op dit nummer terecht met vragen of voor informatie.

Let wel : de druginfolijn is geen crisisnummer ! Wie zich in een crisissituatie bevindt, kan contact opnemen met de Vlaamse Druglijn (078/15.10.20), het Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC) (tel. 059/51.63.09) of TeleOnthaal op het nummer 106.

GO TO TOP

Stadsrandbos wordt uitgebreid

Een tijdje geleden kocht het Stadsbestuur ongeveer 23 hectare landbouwgrond, gelegen in de Zwaanhoek en dicht bij de Grote Keignaert. Tevens werd ook een hoeve aangekocht aan de brug over de A10 in Zandvoorde.

Recent werd ook een overeenkomst bereikt met de pachter voor de pachtopheffing van zijn totale landbouwbedrijf en de verwerving van de landbouwgrond in volle eigendom.

In totaal wordt de landpacht beëindigd op 59 kadastrale percelen voor een oppervlakte van 34,6 hectare en worden 16 kadastrale percelen met een gezamelijke oppervlakte van 9 hectare aangekocht, waarvan 5,6 hectare gelegen is op het grondgebied van de stad Oudenburg.

Bedoeling is om de hoeve -die ten laatste op 30 september 2003 vrij zal zijn- in erfpacht te geven aan de vzw Natuurpunt. De woning zal fungeren als reservaatshoeve en een sociaal tewerkstellingsproject huisvesten.

De landbouwgrond dient als uitbreiding van het stadsrandbos. In totaal zal dit jaar reeds 30,5 hectare aangeplant zijn. Einddoel is een totaal van 150 hectare. 40 hectare is reeds in volle eigendom van de Stad. Van ‘De Zwaanhoek’ is al 30,8 hectare van de oppervlakte in volle eigendom en van de ‘Grote Keignaert’ en het Krekengebied 23,8 hectare. 9 hectare van dit laatste gebied wordt ingericht als natuurgebied.

De ‘groene gordel’ rond Oostende begint dus stilaan vorm te krijgen. In totaal heeft de stad nu 101,3 hectare in eigendom waarvan 6,7 hectare gelegen is op het grondgebied van de stad Oudenburg.

GO TO TOP

Het ei van Kennedy - De Bolle

Eén van de belangrijkste doelstellingen van de verbinding Kennedy - De Bolle was om het doorgaand verkeer uit het stadscentrum weg te houden. De nieuwe verbinding bracht ook nieuwe verkeersstromen op gang en zorgde voor enkele onvoorziene problemen. Na de ingebruikneming in oktober 2001 evalueerden alle betrokken partijen (het Stadsbestuur, de Lokale Politie en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) permanent, en werden al enkele (kleinere) problemen opgelost. Maar de doorstroming van het verkeer van de Vuurtorenwijk en Bredene richting Oostende bleef voor moeilijkheden zorgen. De administratie Wegen en Verkeer van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap dokterde enkele aanpassingen uit onder de naam ‘het ei van Kennedy - De Bolle’. De werkzaamheden aan ‘het ei’ starten op maandag 21 oktober 2002.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de trambedding te verplaatsen van de Slijkensesteenweg naar de Godetiastraat. De tram zou op de middenberm van de Tweebruggenstraat rijden (die daarom zo breed is) en dan rechts afslaan, de Godetiastraat in. Na overleg tussen alle betrokken partijen (in eerste instantie met De Lijn) is nu een nieuw concept uitgewerkt : de tram en de bus blijven op de Slijkensesteenweg rijden.

Bovendien wordt de trambedding op de Dr. Eduard Moreauxlaan in een later stadium verlegd van de middenberm naar de zijde van de haven. De tram zou de middenberm al verlaten ter hoogte van het kruispunt met de Fortstraat (omgeving Duin en Zee). De vrijgekomen ruimte op de middenberm zal gebruikt worden om het verkeer beter te laten doorstromen. Bovendien is er voldoende ruimte voor een afgescheiden dubbelrichtingsfietspad langs beide zijden en een breed trottoir.

Op het kruispunt De Bolle wordt de vrijgekomen middenberm gebruikt om de kruispunten met de Vergunningenstraat en de Prins Albertlaan samen te brengen in een eivormig circuit. Er komt een bypass voor het verkeer dat uit de tunnel komt en naar de Vergunningenstraat of de Prins Albertlaan wil. Als u uit de richting Bredene komt, krijgt u een extra opstelstrook voor linksaf en blijven er twee rijstroken beschikbaar voor het verkeer dat rechtdoor wil. Tegelijk wordt de fietsoversteek verplaatst en komt voorbij het kruispunt te liggen (onder bescherming van verkeerslichten).

De uitvoering van de werkzaamheden aan ‘het ei’ start op maandag 21 oktober 2002. Het doorgaand verkeer zal er weinig hinder van ondervinden. Tijdens de werken wordt de Prins Albertlaan afgesloten ter hoogte van de Tweebruggenstraat. In elk geval worden alle verkeersmaatregelen -zoals bijvoorbeeld tijdelijke wegomleidingen- ter plaatse gesignaleerd.

GO TO TOP

Procedure voor het verkrijgen van een vergoeding van het Rampenfonds

De hevige regenval van oktober en november 2000 is erkend als landbouwramp (KB van 09.08.02). De overstromingen van 17 tot 20 september 2001 zijn erkend als algemene ramp (KB van 13.09.02) en ook de neerslag van 03 tot 08 augustus 2002 is erkend als algemene ramp (KB van 20.09.02).

Voor deze drie rampen moeten de aanvraagformulieren voor schadevergoeding, de dossiers (met bewijsstukken) en de raming van de schade in tweevoud (!) ingediend worden tegen uiterlijk 31 december 2002, bij het Provinciebestuur West-Vlaanderen, dienst Rampenschade, Burg 2B - Proosdij in 8000 Brugge.

De aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst Juridische zaken, Overeenkomsten en Vergunningen op de tweede verdieping in het Stadhuis, kantoor 242.

De aanvraag om schadevergoeding wordt onderzocht door de Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Tijdens dat onderzoek wordt de schade zogenaamd ‘tegensprekelijk’ vastgesteld door een deskundige, aangesteld door de Gouverneur én het slachtoffer.

Een afschrift van het verslag van die officiële vaststelling van de schade wordt daarna aangetekend opgestuurd naar de aanvrager. Gaat u akkoord met de vastgestelde schade, dan laat u dat best zo snel mogelijk weten. Gaat u niet akkoord, dan kunt u uw tegenargumenten binnen een bepaalde termijn meedelen.

Als ook die fase achter de rug is, kan het onderzoek afgerond worden.

Voor meer inlichtingen of voor het interessante vademecum ‘Algemene rampen’ kunt u terecht op de website www.vici.fgov.be.

GO TO TOP

Het Museum voor Schone Kunsten in 2003

Het programma voor 2003 in de Stedelijke Musea ligt in grote lijnen vast en ziet er als volgt uit :

  • 01 februari t/m 02 maart 2003 : ‘Tableaux-Vivants’ : fotografie door Daniël de Kievith
    Uitgangspunt zijn de foto’s die de Oostendse fotograaf Danny de Kievith maakte tijdens de Tableaux-Vivantsvoorstellingen tijdens het Ensorjaar 1999. De tentoonstelling wordt uitgebreid met ander fotowerk van de fotograaf, waarin hij een geestelijke link met de Ensoriaanse figuren onderkent.
  • 22 maart t/m 26 oktober 2003 : ‘Oostende : Stad & Zee’
    Een ruime accrochage van kunstwerken over de stad, de haven en de zee. Met vele gekende en minder gekende kunstwerken uit de eigen verzameling. ‘Oostende : Stad & Zee’ wordt de hoofdbijdrage van het Museum aan het grootschalige kunstproject ‘2003 Beaufort’.
  • 05 april t/m 25 mei 2003 : ‘Louis Van den Eynde en de zee’
    Marines van de schilder Louis Van den Eynde (1881-1966). Een tentoonstelling in samenwerking met de gemeente De Panne. Gastcurator is Geert Vanthuyne van de Pannese cultuurdienst.
  • 07 juni t/m 31 augustus 2003 : ‘Rita Vansteenlandt en de zee’
    Verrassende en moderne marines van kunstenares Rita Vansteenlandt die gedurende enkele jaren docente geweest is aan de Stedelijke Kunstacademie.
  • 26 oktober t/m 23 november 2003 : ‘Lucia Pescador’
    Milanese kunstschilderes (°1943), geselecteerd voor de Europaprijs voor Schilderkunst in 1976 en 1980.
  • 06 december 2003 t/m 15 februari 2004 : ‘Marten Melsen : Bij de boeren’
    Na Guillaume Vogels en Georges Morren is er met de retrospectieve van kunstschilder Marten Melsen (1870-1947) opnieuw aandacht voor een 19de eeuwse figuur die zijn inspiratie vooral zocht in de verdwenen Antwerpse polders

Vermelden we daarnaast dat het Ensorhuis (Vlaanderenstraat 27) vanaf juni 2003 het Ensorluik uit de ‘Tableaux-Vivants-tentoonstelling’ brengt. De expo met foto’s van Daniël de Kievith -van 01 februari t/m 02 maart 2003 ook in het Museum te zien- houdt er halt tot 31 mei 2004.

Tot slot is in het Oostends Historisch Museum De Plate (Langestraat 69) niet alleen de opening van de Belle-Epoquezaal te zien, maar ook een boeiende tijdelijke expo over de Oostendse actrice Gella Allaert. (van 08 februari t/m 14 september 2003).

GO TO TOP

Nieuwe beschermde monumenten

Volgens het Ministerieel Besluit van 06 september 2002 houdende bescherming als monument, stads- of dorpsgezicht, worden de volgende panden definitief beschermd als monument :

  1. het voormalige herenhuis in de kapellestraat 95, 95A en 95B ;
  2. het pand in de Langestraat 67 ;
  3. het voormalige burgerhuis in de Léon Spilliaertstraat 10 ;
  4. het samenstel van twee burgerhuizen in de Léon Spilliaertstraat 6-8
  5. het pand in de Hertstraat 28 ;
  6. het pand in de Rogierlaan 52 ;
  7. het pand in Euphrosina Beernaertstraat 96 ;
  8. het pand in Euphrosina Beernaertstraat 148 ;
  9. de panden in de Van Iseghemlaan 24, 26 en 28 ;
  10. het pand in de Muscarstraat 3 ;
  11. het pand in Euphrosina Beernaertstraat 21B ;
  12. de overdekte winkelgalerij -zogenaamd James Ensorgalerij- in de Christinastraat 24, 26, 28 en de Vlaanderenstraat 8-42 ;
  13. het voormalig hotel ‘Regina Providence’ in de Van Iseghemlaan 38A en de Vlaanderenstraat 29 ;
  14. het voormalig hotel ‘Beau Séjour’ -thans hotel-residentie ‘Lido 2002’- in de Léon Spilliaertstraat 1 en de Van Iseghemlaan 110 en 112 ;
  15. het voormalig hotel ‘Derycker’ in de Langestraat 84.

GO TO TOP

Nuttige IMEWO/Electrabel-nummers

Recent wijzigden enkele belangrijke IMEWO/Electrabel-nummers en -adressen. Het ideale moment dus om ze voor u nog eens op een rijtje te zetten :

  • De Energielijn 078/35.35.35 (ma t/m vr : 08.00-20.00 uur & za : 09.00-13.00 uur)
    -> alle vragen omtrent de levering van elektriciteit, gas en water
  • De Defectenlijn 078/35.35.00 (24 uur op 24)
    -> oproepen in geval van defect of onderbrekin
  • Gasgeur 0800/650.65 (24 uur op 24)
    -> oproepen in geval van gasgeur
  • Straatlampentelefoon 0800/635.35 (24 uur op 24) of straatlampen@electrabel.com
    -> voor melding van een defecte straatlamp
  • Website Electrabel : www.electrabel.com
  • Website IMEWO : www.imewo.be
  • Postadres : Postbus 48, 9700 Oudenaarde

GO TO TOP

Ik ben ROB en geniet van de snelheidslimiet!

‘Ik ben ROB (rustig op de baan) en geniet van de snelheidslimiet !’ Onder deze slogan ging onlangs een nieuwe campagne van start van het ministerie van de Vlaams Gemeenschap. Bedoeling is om het ‘milieuvriendelijk rijden’ te bevorderen.

De sensibilisatiecampagne -toepasselijk onder de hoede genomen door BV Rob Vanoudenhoven- komt voor de dag met stickers en de infobrochure ‘Tips voor milieuvriendelijk rijden’.

Het rijgedrag heeft immers een negatieve invloed op ons leefmilieu en op onze levenskwaliteit. Het verkeer tekent voor 19% van alle uitstoot van kooldioxide (CO2) en voor liefst 56% van de uitstoot van stikstofdioxide (NOx).

Nochtans is deze milieuoverlast makkelijk te beperken door enkele simpele ingrepen in het rijgedrag. U verneemt er alvast alles over in de brochure ‘Tips voor milieuvriendelijk rijden’. Een milieuvriendelijker rijgedrag is niet alleen beter voor het milieu, het verhoogt tevens de veiligheid op onze wegen en betekent meteen dat we minder moeten uitgeven aan brandstof.

Neem dus deel aan de ROB-campagne -in woord en daad (!)- en bouw mee een milieuvriendelijker en veiliger verkeer !

Voor meer informatie, een ROB-sticker of de interessante brochure ‘Tips voor milieuvriendelijk rijden’ kunt u terecht op de (gratis) Vlaamse Infolijn 0800/302.01 (elke werkdag van 09.00-19.00 uur).

GO TO TOP

Werkzaamheden IMEWO/Electrabel

Momenteel wordt in enkele Oostendse straten gewerkt aan de nutsvoorzieningen van IMEWO en Electrabel.

De werkzaamheden in de Zonnestraat en de Sint-Sebastiaansstraat zitten er reeds op. In de Hertstraat en de Torhoutsesteenweg wordt de laatste hand gelegd aan de (ver)nieuw(d)e grondleidingen en in de Wellingtonstraat vinden de werkzaamheden plaats in de loop van deze en volgende week.

De hinder die de werken met zich meebrengen, is tijdelijk en wordt tot een minimum beperkt.

Voor alle inlichtingen kunnen de bewoners tijdens de werkzaamheden terecht op het telefoonnummer 050/44.01.14.

GO TO TOP

Evaluatie onbemande camera’s

De onbemande camera werd van januari tot en met augustus 2002 gedurende 3.228 uren ingezet. In totaal werden inmiddels reeds 1.780.446 voertuigen gecontroleerd. Het aantal zware overtredingen (hoger dan 15 km/uur) bedroeg gemiddeld 1,62 %, zo’n 28.843 voertuigen dus.

Uit recente cijfers blijkt opnieuw de sterke daling van het aantal zware inbreuken. In augustus 2002 -nochtans een drukke zomermaand- bedroeg het totale aantal zware inbreuken slechts 1,28 % van het totale aantal geregistreerde voertuigen. Een daling ten opzichte van juli (1,87 %), juni (1,54 %) en mei (2,16 %).

Op de Torhoutsesteenweg liepen (of moeten we zeggen reden) inmiddels 0,69 % van het totale aantal geregistreerde voertuigen (94.693) tegen de lamp. Op de Elisabethlaan bedraagt dit aantal 1,55 % op 90.402 voertuigen. Op de Nieuwpoortsesteenweg reed 1,41 % van het totale aantal voertuigen (76.427) te snel en langs de Zeedijk bedraagt het percentage zware inbreuken 2,41 (op een totaal van 19.087 voertuigen). Daar wordt de onbemande camera evenwel kortstondiger ingezet dan op de andere locaties.

Het totale aantal ongevallen met gewonden daalde sinds de inzet van de onbemande camera’s (van 53 naar 37). Enkel op de Elisabethlaan is er een lichte stijging (van 6 naar 8). Daar worden eventuele bijkomende maatregelen overwogen.

Bovendien komen er binnenkort extra flitspalen. Op de Nieuwpoortsesteenweg (hoek Mariakerkelaan) en aan de Verenigde Natieslaan (hoek Bosweg) treden weldra nieuwe palen in actie. Tevens werd de aanvraag voor een flitspaal met registratie van roodlichtnegatie (!) goedgekeurd voor de Dr. Eduard Moreauxlaan (hoek Voorhavenlaan). Ook voor de Nieuwpoortsesteenweg (hoek Schoolstraat) en de Elisabethlaan (hoek Seringenlaan) werden dergelijke palen aangevraagd.

En tot slot nog nieuws van de Multa Nova. Ook deze bemande camera -sinds kort in een nieuw kleedje- wordt nog steeds ingezet. Hoofdzakelijk (in functie van het ongevallenbeeld) op de volgende locaties : Gistelsesteenweg, Dr. Eduard Moreauxlaan, Stuiverstraat, Plassendaalsesteenweg, Van Iseghemlaan, Visserskaai, Zwanenlaan, Zandvoordestraat, Gouwelozestraat, Oudenburgsesteenweg, Troonstraat, Koningstraat, Alfons Pieterslaan, Vindictivelaan, Konterdamkaai, Ringlaan, Prins Albertlaan, Mariakerkelaan, Tarwestraat, Frère Orbanstraat, Leffingestraat, Oprit, Vaartblekerstraat, Zilverlaan, Steensedijk en de Zandvoordedorpstraat. Uiteraard zijn ook andere locaties niet uitgesloten. In 2003 zal de bemande camera 2.000 uren ingezet worden. Voor de onbemande camera’s zijn 4.000 uren voorzien.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de heer Albert Everaert van de Lokale Politie, tel. 059/56.11.23

GO TO TOP

Shopping Gids Oostende

Niet alleen de zee doet Oostende bruisen. In geen enkele andere stad is het toerismegebeuren zo verbonden met de lokale handel dan in Oostende. De Stad aan Zee is dan ook een uiterst aangename en comfortabele shoppingstad.

Om de Oostendenaars en de toeristen nog meer te verwennen pakt Toerisme Oostende vzw in samenwerking met de Verenigde Handelaarsbonden van Oostende uit met een heuse Shopping Gids.

De Gids biedt een overzicht van alle Oostendse horeca- en handelszaken. Daarnaast is ook een stadsplan in de gids vervat. De Shopping Gids Oostende verschijnt in vier talen en heeft een oplage van maar liefst 200.000 exemplaren. Het handige boekje wordt verspreid in alle Oostendse bussen en is ook verkrijgbaar in diverse horeca- en handelszaken.

Voor meer inlichtingen of een gratis exemplaar kunt u terecht bij Toerisme Oostende vzw, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

Bezoekersprofiel tentoonstelling ‘Oostende & Co’ onderzocht

Op 29 september 2002 gingen de deuren van de boeiende tentoonstelling ‘Oostende & Co’ definitief dicht. Het publieksonderzoek duidt op een onverdeeld succes.

De zomerexpo in de Venetiaanse Gaanderijen kreeg maar liefst 13.132 bezoekers over de vloer. Hiervan vulden 1.818 bezoekers (14%) het enquêteformulier in.

Ongeveer evenveel mannen als vrouwen bezochten de tentoonstelling. Vooral door de originele aanpak van de tentoonstellingbouwers kwam ook het jonge volkje ruimschoots aan zijn trekken. De cultuurliefhebbers kwamen hoofdzakelijk naar de Venetiaanse Gaanderijen afgezakt met de auto en de trein. Tevens kwamen heel wat Zeedijk-wandelaars op de expo af.

‘Oostende & Co’ lokte vooral Oostendenaars. Daarnaast kwamen ook heel wat andere West-Vlamingen opdagen. De expo raakte bekend via de krant en via diverse tijdschriften. De stijlvolle viertalige folder zorgde bovendien ook voor buitenlandse interesse (vooral uit Nederland).

‘Oostende & Co’ werd door de overgrote meerderheid (1.706 van 1.818 enquêtes) omschreven als interessant, informatief en goed gedocumenteerd. Door de jonge bezoekers werd de tentoonstelling samengevat als zeer creatief, spitsvondig en leerrijk uitgebouwd. Zo goed als iedereen vond de expo aangenaam en mooi ingericht.

We kunnen dus spreken van een gesmaakte en geslaagde zomertentoonstelling.

Meer inlichtingen krijgt u bij mevrouw Martine Meire, Cultuurbeleidscoördinator, tel. 059/80.55.00

GO TO TOP

Oostende onder water

Februari 1953 is bij veel oudere Oostendenaars in het geheugen gegrift. Toen haalden de weergoden immers hun slag thuis en stuurden tonnen water het Oostendse stadscentrum in.
Huizen en straten liepen onder water. Er werden voedselbedelingen georganiseerd via bootjes voor mensen die hun huizen niet meer uit konden. Dagenlang waren de hulpdiensten in de weer om de getroffen families ondersteuning te bieden. Er was veel leed, maar ook een grote solidariteit onder de inwoners.

Om die ingrijpende gebeurtenis te herdenken, wil de Bibliotheek Kris Lambert, in samenwerking met het Stadsarchief, een overzichttentoonstelling brengen in de hal van de bibliotheek.

Voor die expo verzamelt de bib materiaal allerhande en rekent daarvoor ook op u ! Heeft u in een lade of op zolder nog foto’s, filmopnames, brieven, documenten,… die verwijzen naar de grote overstroming, laat het dan weten aan de bibliotheekmedewerkers. Ook verhalen, getuigenissen, voorwerpen,… zijn welkom.

De medewerkers van de Bibliotheek Kris Lambert zullen alvast grote zorg dragen voor uw materiaal. Als het nodig, mogelijk en toegestaan is, maken ze er kopieën van. Uiteraard krijgt u alles in goede staat terug na de tentoonstelling.

De expositie is gepland voor januari 2003. Daarom zou al het materiaal vóór 01 december 2002 moeten binnengebracht worden bij mevrouw Martine Vandermaes, verantwoordelijke voor de tentoonstelling in de Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7.

GO TO TOP

Weet u welke vaccinaties u nodig heeft?

Ook dit jaar organiseert Omtrent Gezondheidszorg vzw een sensibilisatiecampagne rond het belang van vaccinatie voor 60- tot 65-plussers.

Vanaf de leeftijd van 60 jaar worden immers drie vaccins aanbevolen : het vaccin tegen pneumokokken (mogelijk te herhalen na 5 jaar), het vaccin tegen griep (vanaf 65 jaar, jaarlijks te herhalen) en het vaccin tegen tetanus en difterie (elke 10 jaar te herhalen).

De infobrochure ‘En u… Weet u welke vaccinaties u nodig heeft?’ vertelt u alvast alles over (de vaccins tegen) griep, pneumokokken, difterie en tetanus. Daarnaast krijgt u nog enkele nuttige en beschermende tips mee.

De interessante brochure is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Op zoek naar een oppas of een zinvolle vrijetijdsbesteding?

Huist bij u een bejaarde, een zieke of een persoon met een handicap en bent u op zoek naar een oppas ? Of bent u zelf op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding ?

Dan bent u bij Thuisoppas vzw aan het juiste adres. De vrijwilligers van Thuisoppas vzw bieden hulp aan chronisch zieken, bejaarden en personen met een handicap.

Om aan de stijgende vraag naar thuiszorg te voldoen, zoekt vzw Thuisoppas nog vrijwilligers voor de regio Oostende-Veurne-Diksmuide.

Geïnteresseerd ? Neem dan snel contact op Ann Van Kerschaver, coördinator van Thuisoppas vzw, Cirkelstraat 8, tel. 059/ 55.40.52.

GO TO TOP

(Personeels)wijzigingen Veiligheids- en Preventiecontract

Het Veiligheids- en Preventiecontract onderging recent enkele belangrijke (personeels)wijzigingen. Meteen het moment dus om de diverse diensten eens aan u voor te stellen.

Het Veiligheids- en Preventiecontract is een contract tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de stad Oostende. Het contract wordt grotendeels door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gefinancierd.

De maatregelen van het Veiligheids- en Preventiecontract hebben tot doel om impulsen te verlenen aan het lokale veiligheidsbeleid en de toestanden die tot criminaliteit leiden, weg te werken. Er wordt een geïntegreerd beleid gevoerd aangepast aan de lokale noden. Het contract heeft ook als doel de subjectieve onveiligheidsgevoelens in te perken.

De voornaamste opdrachten zijn de criminaliteitspreventie (onder meer diefstal), de drugsproblemateik, de aanpak van het schoolverzuim, de beveiliging van diverse doelgroepen en de technopreventie, getoetst aan de lokale situatie.

Het Veiligheids- en Preventiecontract wordt in vier luiken onderverdeeld :

  • Een eerste luik richt zich op een betere integratie van specifieke doelgroepen. Onder dit luik vallen de volgende projecten: de buurtpreventie, de straathoekwerkers en citycoaching, het crisisnetwerk en de aanpak van de spijbelproblematiek. Voor elk project is er een coördinator aangesteld die de doelstellingen van het project zo goed mogelijk tracht te bereiken. Sinds september zijn mevrouw Katrien Desmedt als coördinator straathoekwerk en mevrouw Dana Decerf als coach van de trajectbegeleiding hardnekkige spijbelaars aangesteld.
  • Het tweede luik behandelt het functioneel toezicht, de technopreventie (zoals onder meer fietsgravering) en de aanpak van het onveiligheidsgevoel. Onder dit luik vallen de Stadswachten en het Kustactieplan.
  • De aanpak van de Oostendse drugproblematiek behoort tot het derde luik. Dit luik is onderverdeeld in vijf projecten : het drugbeleidsplan met aandacht voor minderjarigen, de horecagebonden criminaliteit, de drughulpverlening vindplaatsgericht werken, het Medisch Sociaal Opvangcentrum en de peersupport. Coördinator van he drugbeleid is mevrouw Grace Van Eycken. Mevrouw Sylvia Van Haelst doet dienst als administratief medewerkster van de coördinator drugbeleid.
  • Het vierde en laatste luik omvat de ‘alternatieve maatregelen en straffen’. Dit luik bestaat uit een dienstverleningsproject en een geïndividualiseerd vormingsproject. Mevrouw Sofie Christiaen is de verantwoordelijke voor deze projecten. Ze huist momenteel in kantoor 021 op de benedenverdieping van het Stadhuis (tel. 059/56.20.80).

De vier voormelde luiken worden gecoördineerd door de nieuwe preventieambtenaar mevrouw Dominique Croo. De interne evaluatie en communicatie ten slotte worden verzorgd door mevrouw Valerie Descamps.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij mevrouw Valerie Descamps van het Veiligheids- en Preventiecontract op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00 - toestel 2264.

GO TO TOP

Poppen aan Zee

Onder de noemer ‘Poppen aan Zee’ pakt de Cultuurdienst in samenwerking met Opendoek vzw uit met een maandelijkse theatervoorstelling voor kinderen. Bedoeling van het initiatief is om de kinderen op jonge leeftijd te laten kennismaken met de boeiende theaterwereld.

De voorstellingen vinden elke eerste zondag plaats om 10.30 uur in ’t Oostends Variététheater, Christinastraat 20. De toegangsprijs bedraagt 3 euro.

Op het programma :

  • 05 januari 2003 : Circus Maximini (Theater Pierewiet)
    voor kinderen vanaf 4 jaar
  • 02 februari 2003 : ‘Ei, ei, ei mijn vriendje is een ei’ (Poppen- en Kindertheater Propop)
    voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar
  • 02 maart 2003 : ‘Rikke tikketik vogelschrik’ (Theater O)
    voor kinderen van 3 tot 6 jaar
  • 06 april 2003 : ‘Kleine Arthur grote koning’ (Theater Top)
    voor alle kinderen
  • 04 mei 2003 : ‘Berenverhaal’ (Figurentheater Vlinder & C°)
    voor kinderen 4 tot 7 jaar

Meer inlichtingen krijgt u bij de Cultuurdienst, op de tweede verdieping van het Stadhuis,
tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

De Stedenatlas Oostende : een nieuwe Oostendse Historische Publicatie

Onlangs stelde het Stadsarchief een nieuwe Oostendse Historische Publicatie voor : ‘Stedenatlas : Oostende - Een topografisch overzicht van de ontwikkelingen van een fel begeerde havenstad’. Voor deze publicatie herwerkte auteur Olivier Debaere zijn licentiaatsverhandeling Geschiedenis. Hij stelde een atlas samen met een uitgelezen selectie Oostendse stadsplattegronden die hij in een historische context plaatst en becommentarieert.

De belangstelling voor de historische kaartencollectie van Oostende is groot. Terecht, want in het verleden heeft Oostende de belangstelling genoten van heel veel kaartmakers die in de turbulente havenstad een dankbaar onderwerp vonden.

Naast de algemene stadsgeschiedenis komt vooral de topografische ontwikkeling van Oostende aan bod : waar lag de haven, welke gebouwen stonden waar, welke straten werden er getrokken, waar stond de eerste kerk, de eerste vuurtoren, hoeveel molens stonden er, wanneer, waarom en hoe werd de stad vernield en heropgebouwd, hoe en wanneer breidde de stad zich uit, wie was daarvoor verantwoordelijk, enz. Vier eeuwen cartografie passeren de revue : van de primitieve kaart van Jakob van Deventer uit 1560 tot de toeristische kaart uit de belle-époque. Olivier Debaere schetst de evolutie van Oostende en zet kritische kanttekeningen bij elke kaart waardoor de atlas een betrouwbare gids wordt voor al wie een historisch correct beeld wil krijgen van Oostende tijdens de vroegere eeuwen.

Sommige kaarten -de historisch meest interessante- geven een waarheidsgetrouw beeld van de stad in het verleden. Andere zijn niet altijd even betrouwbaar : ofwel vergiste de kaartmaker zich wel, ofwel nam hij een loopje met de werkelijkheid met de bedoeling een fraai beeld op te hangen van een bepaalde situatie.

Nog andere zijn slechts ontwerpen van plannen die nooit zijn uitgevoerd. Maar één ding hebben ze gemeen : zonder uitzondering zijn ze mooi of interessant om naar te kijken. In tegenstelling tot vaak saaie, moeilijk leesbare historische teksten zijn kaarten en plannen veel toegankelijker en leuker om te bekijken en vertellen ze elk hun eigen verhaal.

In deze publicatie wordt, na een uitgebreid tekstgedeelte, een ruim en representatief overzicht van kaarten over Oostende doorheen de eeuwen gepresenteerd. De meeste zijn afkomstig uit de collecties van het Stadsarchief van Oostende dat voor het eerst uitpakt met een deel van zijn toch wel omvangrijke collectie historische kaarten en plannen. Van de 94 afbeeldingen (waarvan 15 in kleur !) komen er maar liefst 73 uit de eigen verzameling van het Stadsarchief. En al vormt dit slechts een fractie van de historische kaartenverzameling, toch is het een verrassende staalkaart van wat het archief aan moois te bieden heeft.

De ‘Stedenatlas Oostende’ telt 351 bladzijden, kost 20 euro en is verkrijgbaar in het Stadsarchief van Oostende. U kunt de publicatie bestellen door overschijving van het bedrag op rekeningnummer 091-0065420-71 van de Stadskas, met vermelding “104/161/02-OHP 9”. Na betaling kunt u de publicatie ophalen in het Archief, op de eerste verdieping van het Stadhuis. Het boek kan ook opgestuurd worden. In dat geval betaalt u 2 euro extra voor de verzendingskosten.

Meer inlichtingen krijgt u bij mevrouw Claudia Vermaut, Stadarchivaris, tel. 059/80.55.00. Aan de infobalie van het Stadhuis kunt u terecht voor een gratis folder over de nieuwe publicatie.

GO TO TOP

Stad Oostende pakt verkrotting en huisjesmelkerij strenger aan

Eén van de kernopdrachten van het woonbeleid van de Stad Oostende is het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de woningen. Teveel mensen, vaak kwetsbare bewonersgroepen, wonen noodgedwongen in woningen van slechte kwaliteit.

Om de kwaliteit van de woningen in de huursector te verbeteren, heeft de overheid de laatste jaren een systeem van kwaliteitsbewaking opgezet. Via de heffing op leegstand en verkrotting hebben de stad Oostende en de Vlaamse overheid het aantal ongeschikte en onbewoonbare woningen op de huurmarkt sinds 1996 in Oostende doen dalen met 28%. De heffing blijkt dus duidelijk te werken.
Toch blijken er nog een aantal flagrante wanpraktijken te bestaan, waarbij er in onwaardige omstandigheden wordt gewoond. Hiervoor is er een strengere aanpak nodig.

De stad Oostende start nu met een nieuwe fase in het woonbeleid. Om deze hardnekkige gevallen van verkrotting en huisjesmelkerij aan te pakken, ondersteunt de stad Oostende de strafrechtelijke aanpak door de Vlaamse Wooninspectie. Hierdoor kunnen verhuurders die onbewoonbare woningen blijven verhuren, strenger worden bestraft.

RESULTATEN VAN DE AANPAK VAN VERKROTTING TOT OP HEDEN
Sinds 1996 bestaat de heffing van het Vlaamse Gewest op ‘leegstand en verkrotting’. Deze heffing is gericht op het tegengaan van verkrotting van woningen, de verloedering van buurten en steden en op het voorkomen van ongeschikte en onbewoonbare woningen op de huurmarkt.
Woningen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, worden geïnventariseerd. De eigenaar wordt beboet met een jaarlijkse belasting van minimum 500 euro (20.000 BEF), afhankelijk van het kadastraal inkomen. Deze heffing verhoogt van jaar tot jaar, tot een maximum van vijfmaal het bedrag van de eerste heffing.
De stad Oostende heft, bovenop de Gewestelijke heffing, nog 50 opcentiemen op deze aanslag. Dit betekent dat de totale boete voor de eigenaar in totaal minimum 750 euro bedraagt.

Uit onderzoek blijkt dat deze heffing niet enkel sanctionerend werkt, maar ook preventief en curatief : het zet de eigenaar aan om de woning te renoveren.
In Oostende werden sinds 1996 282 woningen geïnventariseerd als ongeschikt of onbewoonbaar. Inmiddels werden 78 woningen (28%) geschrapt van de inventaris en blijven er in 2002 nog 204 woningen geïnventariseerd.

EEN AANTAL WANPRAKTIJKEN BLIJFT BESTAAN
Niettegenstaande de heffing op leegstand en verkrotting effectief is in het terugdringen van verkrotting, blijken er nog een aantal flagrante wanpraktijken te bestaan.

Sommige eigenaars blijven immers hardnekkig verhuren, ongeacht de onbewoonbaarverklaring die de burgemeester heeft uitgesproken. De financiële druk van de heffing is in deze gevallen te laag om de eigenaars ervan te weerhouden de woningen te blijven verhuren.

In de huursector stellen de problemen zich het sterkst bij kamerwoningen. Kamerwoningen scoren vaak ondermaats op vlak van woonkwaliteit en worden door sommige eigenaars maximaal geëxploiteerd.

Vooral economisch en sociaal zwakke huurders komen terecht in het slechtste segment van de huurmarkt.

Het OCMW vervult hier een signaalfunctie naar de dienst Huisvesting van de stad Oostende. Nu reeds is er een goede samenwerking bij de procedure die de onbewoonbaarheid van een woning tot stand brengt. Deze bestaande procedure wordt nu uitgebreid in het kader van het nieuwe project ‘Wooninspectie’. Het OCMW krijgt de inventarislijst, dit is de lijst met adressen van de onbewoonbaar verklaarde woningen. Indien er in het OCMW een aanvraag wordt ingediend (voor een bestaansminimum of iemand die een beroep wil doen op de dienst Schuldbemiddeling,…) en de aanvrager woont op één van de adressen vermeld in de inventarislijst, geeft het OCMW dat op een gestructureerde manier aan de dienst Huisvesting door.

STRAFRECHTELIJKE AANPAK VAN WANPRAKTIJKEN : DE VLAAMSE WOONINSPECTIE
Deze wanpraktijken vereisen een andere aanpak via een strafrechtelijke vervolging. Hierdoor kunnen er strengere straffen worden opgelegd.

Om de hardnekkige gevallen van verkrotting en huisjesmelkerij aan te pakken werd de Vlaamse Wooninspectie eind 2001 opgericht.
De Wooninspectie van het Vlaamse Gewest ressorteert onder de afdeling Financiering Huisvestingsbeleid (AROHM), bevoegd voor de woonkwaliteitsbewaking. De Wooninspectie heeft 10 personeelsleden : officieren van de gerechtelijke politie en technisch onderzoekers.

De Wooninspectie treedt op tegen het verhuren van ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen en kamers. Deze woningen vertonen ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor de bewoners wegens gebreken aan de woning of door een teveel aan bewoners. Het is dus niet de bedoeling om systematisch elke huurwoning te controleren, maar om op te treden bij wanpraktijken.

De Wooninspectie staat in voor de strafrechtelijke opsporing en vaststelling van inbreuken op de Vlaamse Wooncode en het Kamerdecreet. De Wooninspectie heeft politionele bevoegdheid op dit specifieke terrein. De Vlaamse Wooncode en het Kamerdecreet van 1997 leggen een aantal minimumnormen vast inzake veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit, waaraan elke huurwoning moet voldoen.
De Wooninspectie onderzoekt de woning om na te gaan of deze minimumnormen nageleefd worden en verbaliseert de inbreuken. Het PV wordt overgemaakt aan het parket, dat instaat voor de strafrechtelijke vervolging.

De acties tegen verkrotting en huisjesmelkerij verlopen steeds in een samenwerkingsverband tussen de vier partners : de stad Oostende, de Vlaamse Wooninspectie, de politie en het parket. In een overlegplatform met alle betrokken diensten wordt nagegaan hoe elk aspect van de problematiek het best wordt aangepakt.

Uit een onderzoeksrapport van de afdeling Financiering Huisvestingsbeleid (april 2002) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap blijken vooral de volgende gebreken voor te komen bij ongeschikte en onbewoonbare woningen : 90% van de woningen heeft te kampen met vochtproblemen, in 70% is er sprake van ernstige verwering van ramen en deuren, in 50% bestaat er gevaar op elektrocutie, in 35% bestaat er een gevaar op koolstofmonoxyde (co) - vergiftiging door een gebrekkige verwarmingsinstallatie of slecht werkend warmwatertoestel, 15% heeft ernstige stabiliteitsproblemen met gevaar voor instorting, in 10% bestaat het risico op ontploffing of brand, 10% van de woningen beschikt niet over een bad of douche, noch een toilet met waterspoeling, noch een lavabo.

ACTUELE STRAFBEPALINGEN
- De Vlaamse Wooncode (1997) stelt het verhuren van ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen strafbaar met een geldboete van 250 tot 2.000 euro (10.000 tot 80.000 BEF), inclusief opdeciemen.

- Het Vlaamse Kamerdecreet (1997) stelt het verhuren van niet-conforme kamers strafbaar met een geldboete van 500 tot 50.000 euro (20.000 tot 2 Mio BEF), inclusief opdeciemen.

- Strafwetboek, art. 42,3° : bijzondere verbeurdverklaring wordt toegepast op de vermogensvoordelen die rechtstreeks uit het misdrijf zijn verkregen, op de goederen en waarden die in de plaats ervan zijn gesteld en op de inkomsten uit de belegde voordelen. Dit betekent dat de huurinkomsten, vanaf het tijdstip van het Besluit van de burgemeester tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid van de woning, verbeurd kunnen worden verklaard. De huurinkomsten worden dan door de overheid in beslag genomen.

- Art. 77 (2001) van de federale vreemdelingenwet (1980) De wet stelt personen strafbaar die rechtstreeks of via een tussenpersoon misbruik maken van de bijzonder kwetsbare positie van een vreemdeling ten gevolge van zijn onwettige of precaire administratieve toestand door de verkoop, verhuur of ter beschikking stellen van kamers of enige andere ruimte met de bedoeling een abnormaal profijt te realiseren. Er kan een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en een geldboete van 2.500 tot 125.000 euro (100.000 tot 5 Mio BEF), inclusief opdeciemen, worden opgelegd. De woning kan in beslag worden genomen en verbeurd worden verklaard.

Voor meer inlichtingen over het Oostendse woonbeleid kunt u terecht bij :
- Nancy Bourgoignie, schepen van Huisvesting, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende,
tel. 059/80.55.00 en e-mail : nancy.bourgoignie@wanadoo.be.

Voor info over de acties van de Wooninspectie in Oostende :
- Lize Haagdorens, woordvoerster Vlaamse Wooninspectie, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten en Landschappen (AROHM) - afdeling Financiering Huisvestingsbeleid,
Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel
tel. 02/553.62.57 (secretariaat : tel. 02/553.84.38), fax 02/553.82.25 en e-mail : lize.haagdorens@lin.vlaanderen.be.

GO TO TOP

Project ‘Alternatieve maatregelen en straffen’ verhuist naar Stadhuis

Het project ‘Alternatieve maatregelen en straffen’ huist niet langer in de Kerkstraat 35. Mevrouw Sofie Christiaen, verantwoordelijk voor het project, zetelt sinds kort in kantoor 021 op de benedenverdieping van het Stadhuis.

Het project ‘Alternatieve maatregelen en straffen’ kadert in het Veiligheids- en Preventiecontract, dat reeds enkele jaren in Oostende loopt.

Mevrouw Sofie Christiaen is telefonisch bereikbaar op het nummer 059/56.20.80.

GO TO TOP

Parkeren in Oostende

Enige tijd geleden kreeg elke Oostendenaar een officieel parkeerplan in de bus. Het overzichtelijke plannetje maakt u wegwijs in de verschillende betalende parkeerzones van de Stad aan Zee. Daarnaast geeft Vinci Park -verantwoordelijk voor het parkeerbeheer in Oostende- nog wat praktische informatie mee.

Mocht u de informatiefolder ‘Gemakkelijk en voordelig parkeren in Oostende’ om één of andere reden nog niet ontvangen hebben, dan kunt u voor een exemplaar terecht aan de infobalie van het Stadhuis.

Met uw vragen of opmerkingen, voor meer informatie of voor de aankoop van bijvoorbeeld een parkeerkaart of een handig piaftoestel kunt u terecht in de Parkeershop van Vinci Park, Hendrik Serruyslaan 38, tel. 059/80.69.59 en e-mail : parkerenoostende@vincipark.be.
De shop is elke weekdag geopend van 09.00-12.00 uur en van 14.00-17.00 uur.

GO TO TOP

Evaluatie toeristisch seizoen

Onlangs organiseerde Toerisme Oostende vzw voor het eerst een ledenforum. Tijdens dit forum werden de resultaten van enquêtes over zowel de voorbije evenementen als de bezettingsgraad voorgesteld.

Het voorjaar kan alvast geslaagd genoemd worden. De trend van ‘het voorjaar in opmars’ werd ook dit jaar weer bevestigd. De kust wordt dus steeds meer een bestemming voor alle seizoenen. Topevenementen zoals ‘Oostende voor Anker’ dragen daar uiteraard toe bij.

De weersomstandigheden waren tijdens de zomer niet steeds optimaal. Maar ondanks het minder goede weer, was de verblijfstoerisme aan de kust niet zo slecht. Het dagtoerisme en de weersafhankelijke handelszaken (terassen, verhuur strandstoelen, …) hadden het meest te lijden onder het slechte weer. Het dagtoerisme in juli lag gemiddeld 8% lager dan in 2001. Hotels en de verhuur van appartementen kenden een goede augustusmaand en maakten zo de kleine juli-daling (t.o.v. 2001) goed. Cafés en restaurants zonder terras ten slotte hebben niet geleden onder het minder goede weer.

Het totaal aantal mensen aan de Toerismebalie was 3,26% hoger dan vorig jaar. De belangrijkste groep bestaat uit Nederlandstalige Belgen. Ook bij het baliebezoek werd een daling vastgesteld in juli, evenwel goedgemaakt door stijgingen in februari, maart, mei, juni en augustus.

Bij de informatieaanvragen valt vooral de grote stijging van het aantal aanvragen via e-mail op. In 2001 bedroeg het aantal e-mails 40% van het totaal aantal schriftelijke aanvragen, in 2002 maar liefst 66%!

De reservaties aan de balie stegen met 31%. Dit duidt er op dat de bijkomende service-aandacht die aan de klant besteed wordt, resulteert in een groter aantal reservaties. Positief is ook de bestedingsgraad bij hotelovernachtingen. Een dubbele kamer met ontbijt kon dit jaar dan ook 8% duurder verkocht worden dan vorig jaar.

Uit de enquête over de evenementen werden vooral de volgende evenementen als ‘zeer goed’ geëvalueerd : Oostend voor Anker, Vurige Maandagen, Theater aan Zee, de Paulusfeesten, Seat Beach Rock, de Lego Zomerhappening, Kiosk-on-Ice, Kids@oostende, Halloween, Lotto Kites International en de Lichtshow. Oostende Music City, het Carnavalweekend (met uitzondering van Bal Rat Mort) en de avondmarkten kregen dan weer een onvoldoende mee.

Toerisme Oostende vzw is inmiddels reeds druk in de weer om ook in 2003 te kunnen uitpakken met een uiterst gevarieerd en aantrekkelijk programma. Dat belooft !

Meer inlichtingen krijgt u bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

www.infogsm.be

Telecommunicatie is alomtegenwoordig en om diverse redenen in het dagelijks leven ingeburgerd geraakt. De laatste jaren is het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan de GSM.

Iedereen -zowel bedrijven, overheden als particulieren- maakt er in toenemende mate gebruik van. Vaste telefoonlijnen zijn minder en minder ‘in’ en iedereen wil of moet overal bereikbaar zijn.

Maar zijn GSM’s schadelijk ? Heeft hun straling gevolgen voor de gezondheid en welke voorzorgen neemt België hieromtrent ? U verneemt er alles over in de folder ‘www.infogsm.be’. De folder belicht de reglementering, de technische kant en de gevolgen op vlak van gezondheid en veiligheid. Tot slot krijgt u nog enkele nuttige tips en informatienummers mee.

De interessante folder is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis. Voor de reglementering en het wetenschappelijk onderzoek inzake gezondheid en mobiele communicatie kunt u ook terecht op de website www.infogsm.be.

GO TO TOP

Sterrenkunde voor jongeren

OSV Quasar is een jongerenvereniging voor ruimtevaart en astronomie en organiseert regelmatig (meestal op vrijdagavond in het clublokaal) activiteiten zoals lezingen, video-, of dia-avonden.
Daarnaast worden ook activiteiten voor het grote publiek georganiseerd. Zo zijn er ‘s zomers de succesvolle 'Nachten' (i.s.m. AEG). Voor en na de 'Vurige Maandagen' kunnen de voorbijgangers op Zeedijk genieten van een blik in de ruimte door één van de aanwezige telescopen. Tot slot werkt de vereniging ook mee aan de ‘Nacht der Duisternis’ en de ‘Nationale Sterrenkijkdagen’.

Vanaf 04 oktober 2002 pakt OSV Quasar uit met een vierdelige cursus rond sterrenkunde en ruimtevaart. Het zonnestelsel, meteorieten, kometen, sterren, … Het komt allemaal aan bod tijdens deze interessante lessenreeks. De cursus vindt plaats in de Schilderstraat 2.

Geïnteresseerd ? Neem dan contact op met OSV Quasar, tel. 0478/60.94.27.

GO TO TOP

‘8400watt’ bundelt regionaal muziekgeweld

Een tijdje geleden werd het muziekproject ‘8400watt’ opgericht. Bedoeling is om enkele beloftevolle jonge muziekgroepen te begeleiden en te promoten. Het project zorgt daarbij voor de organisatie van optredens en workshops en brengt de deelnemende groepen de voornaamste opnametechnieken bij. De belangrijkste doelstelling van ‘8400watt’ is echter de realisatie van een CD waarop de deelnemende groepen hun ding konden doen.

Vandaag is het zover : de 8400watt-cd is klaar ! Met 7 nummers van onder meer Mystère, U-Rape 1 en Dedicted biedt de CD een boeiende weergave van het gevarieerde muziekaanbod uit de regio.

Ter promotie worden alvast een 500-tal CD’s verspreid naar onder meer organisatoren, jeugdhuizen en platenfirma’s. De schijf is ook verkrijgbaar in een aantal regionale platenzaken en verkooppunten. Tot slot kunt u de CD ook bestellen via de website www.8400watt.com. De verkoopprijs bedraagt 8 euro. Met de opbrengst wordt het project verder gefinancierd.

Meer inlichtingen krijgt u e-mailgewijs via 8400watt@pandora.be.

GO TO TOP

Herneming niet-vergunde nissen

De volgende niet-vergunde nissen bijgezet tussen 31 december 1995 en 31 december 1996 worden door de Burgemeester hernomen vanaf 01 oktober 2002 :

- op de begraafplaats in de Stuiverstraat : (periode 31.12.1995 t/m 31.12.1996)
in de C 03 : de nissen 15, 18, 19, 20, 21, 23, 30, 31, 33, 34, 37
in de C 04 : de nissen 01, 06, 09, 10, 18, 24, 25, 27, 31, 33, 34, 35, 37, 38, 40
in de C 05 : de nissen 08, 12, 24, 27, 28, 30, 32, 33, 34, 37, 45, 51
in de C 06 : rij 02 : de nis 03
in de C 07 : rij 01 : de nissen 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
in de C 08 : rij 01 : de nis 20
in de C 08 : rij 02 : de nis 04
in de C 09 : rij 02 : de nissen 17 en 35

- op de begraafplaats in Stene : (periode 31.12.1995 t/m 31.12.1996)
in de C 04 : rij 02 : de nis 02
in de C 10 : rij 01 : de nissen 01, 02, 03, 04, 05
in de C 10 : rij 02 : de nissen 01, 02, 03, 04, 05
in de C 12 : rij 02 : de nissen 01, 02, 03, 04

- op de begraafplaats in Zandvoorde : (periode 31.12.1995 t/m 31.12.1996)
in de C 04 : rij 02 : de nissen 02, 03

De as vervat in deze urnen wordt verspreid op de verstrooiingsweide van de betrokken begraafplaats.

GO TO TOP

VLIZ aanmoedigingsprijzen en North Sea Award 2002

Ook dit jaar organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee opnieuw twee wetenschappelijke prijzen :

  • de VLIZ aanmoedigingsprijzen voor mariene wetenschappen 2002
    Jaarlijks kent het VLIZ twee prijzen toe ter bekroning van afstudeerwerken (universitaire tweede cyclus of HOBU lange type). Zowel fundamentele als toegepaste onderzoeksonderwerpen in alle takken van de mariene wetenschappen komen in aanmerking. De prijzen bedragen telkens 500 euro en zijn voorbehouden aan jonge onderzoekers die ten hoogste twee jaar afgestudeerd zijn aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.
  • de Annual VLIZ North Sea Award 2002
    De ‘North Sea Award’ wordt toegekend aan een onderzoeker (of onderzoeksteam) actief en verblijvend in een land grenzend aan de Noordzee. De prijs bedraagt 1.000 euro. Bedoeling is om een wetenschappelijk werk te erkennen en te bekronen dat bijdraagt tot innoverend fundamenteel en toegepast onderzoek m.b.t. structuur, werking en duurzaam beheer van het Noordzee-ecosysteem, met bijzondere aandacht voor de ondiepe kustgebieden en estuaria van de Zuidelijke Bocht en het Kanaal. De bijdragen zijn van postuniversitair of postdoctoraal niveau.

Voor meer inlichtingen en het volledige wedstrijdreglement kunt u terecht bij het VLIZ, Vismijn (Pakhuizen 45-52), 8400 Oostende, tel. 059/34.21.30, fax : 059/34.21.31 en e-mail : info@vliz.be. Ook op de website www.vliz.be vindt u de nodige informatie. Let wel : de kandidaturen moeten vóór 15 oktober 2002 ingediend worden.

GO TO TOP

’t is oktober, hou het sober!

Oktober is de ‘Maand van de Energiebesteding’. Meteen het ideale moment dus om energiezuinige plannen te smeden of om ze met anderen te delen !

In Vlaanderen kan immers nog heel wat energie en geld bespaard worden. Daarvoor hoeft zelfs niet aan comfort ingeboet worden. Met beperkte inspanningen kunt u al snel 5 tot 10% energie besparen. Met meer ingrijpende maatregelen zijn energiebesparingen tot zelfs 50% mogelijk.

Enkele tips om handenvol euro’s te besparen :

VERWARMING

  • laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig onderhouden, bij voorkeur net na de zomer
  • centraleverwarmingsketels die meer dan 20 jaar oud zijn, kunt u het best laten vervangen
  • bij vervanging van de stookinstallatie kunt u het best kiezen voor een hoogrendementsketel of een condensatieketel op stookolie of aardgas
  • elektrische verwarming wordt afgeraden
  • door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kunt u zorgen voor een aangepaste temperatuur in elke ruimte
  • plaats een buitenvoeler zodat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan de weersomstandighede
  • zet ’s avonds de verwarming op nachtstand (vb. 15°C) een halfuurtje voor u naar bed gaat.
  • achter de radiatoren kunt u een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.

ISOLATIE

  • dakisolatie en hoogrendementsbeglazing zijn in de meeste bestaande woningen gemakkelijk aan te brengen
  • in een goed geïsoleerde woning kunt u de helft besparen op verwarmingskosten
  • isoleren is deskundigenwerk, maar u kunt het wel zelf uitvoeren. Laat u dus adviseren
  • goed geïsoleerde woningen vereisen bij voorkeur een gecontroleerde ventilatie met bijvoorbeeld afsluitbare roostertjes in de ramen. Om een ongezond binnenmilieu te voorkomen, moeten woonvocht en afvalstoffen uit de woning worden afgevoerd en moet verse lucht worden aangevoerd.

WARM WATER

  • als u water opwarmt met aardgas of stookolie verbruikt u bijna de helft minder energie dan met elektriciteit
  • als u een douche neemt in plaats van een bad, verbruikt u minder dan de helft water en energie
  • met een spaardouchekop bespaart u 40% water en energie
  • doorstroomtoestellen of geisers zijn energiezuiniger dan een boiler
  • let er ook op warmwatertoestellen dicht bij een aftappunt te plaatsen. Zo vermijdt u warmteverliezen in de warmwaterleidingen
  • een centraleverwarmingsketel die ook voor warm water zorgt, is af te raden

ZONNE-ENERGIE

  • als u een zonneboiler gebruikt, maakt de zon op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van uw warm water aan. Hiervoor hebt u een zonnecollector op het dak nodig en een opslagvat. ’s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water tot comforttemperatuur. In de winter is naverwarming door een gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk
  • als u alle energiebesparende maatregelen hebt genomen, kunt u overwegen om fotovoltaïsche panelen te plaatsen op uw dak. Hiermee kunt u op een milieuvriendelijke manier zelf elektriciteit opwekken

KOKEN

  • kook zo veel mogelijk met een deksel. Koken zonder deksel verbruikt driemaal meer energie
  • kook bij voorkeur op aardgas of met inductiekookplaten
  • zorg bij elektrisch koken voor kookpannen met een vlakke, onvervormbare bodem
  • met een snelkookpan kookt u sneller en bespaart u 40 tot 70% energie, terwijl de voedingswaren meer smaak en vitamines behouden
  • omdat elektrische kookplaten nog een tijdje warm blijven, kunt u ze het best uitschakelen even voor het einde van de bereidingstijd
  • gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden
  • de microgolfoven is circa de helft zuiniger dan de klassieke oven of het klassieke fornuis, behalve voor grote hoeveelheden

KOELEN EN VRIEZEN

  • kies een koelkast of diepvriezer met A-label
  • plaats de koelkast en de diepvriezer bij voorkeur op een koele plek en zet uw koelkast ver van het fornuis en de verwarming, en niet in de zon
  • open de koelkast en de diepvriezer zo kort mogelijk en zet er geen warme gerechten in.
  • ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een rijmlaag van 2 mm zorgt al voor een meerverbruik van ongeveer 10%
  • beschikt u over een afzonderlijke diepvriezer, kies dan best voor een koelkast zonder vriesvak. Die toestellen verbruiken veel minder energie
  • een diepvrieskist is zuiniger dan een diepvrieskast

WASSEN, DROGEN EN STRIJKEN

  • wassen op hoge temperatuur (60-90°C) vraagt meer energie. Doe dat alleen als het echt nodig is
  • laat je linnen eerst goed zwieren (bij voorkeur op 1000 toeren/minuut of meer) voor u het in de wasdroger stopt. Zo bespaart u al snel 20 tot 25% energie bij het drogen
  • droog de was zo veel mogelijk op een rek of aan een waslijn
  • een gewone wasdroger met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiedroger
  • strijk met stoom; dat gaat sneller, vlotter en zo verbruikt u minder energie

VERLICHTING

  • spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie dan gloeilampen en gaan 10 keer langer mee. U kunt gloeilampen dus het best vervangen door energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen of tl-lampen. De laatste jaren is de prijs van spaarlampen sterk gedaald
  • met een spaarlamp van 11 watt bespaart u 65 euro over de totale levensduur van de lamp in vergelijking met een gloeilamp van 60 watt
  • kies in uw interieur voor lichte kleurtinten; ze weerkaatsen beter het licht. Donkere kleuren vereisen twee- tot driemaal meer licht

SLUIPVERBRUIK

  • koop toestellen met een laag sluipverbruik
  • schakel toestellen zo veel mogelijk volledig uit als u ze niet gebruikt (tv, video of hifi)
  • toestellen zonder ingebouwde netschakelaar kunt u aansluiten op een stopcontact met schakelaar

Meer informatie over energiebesparing, hernieuwbare energie en premies krijgt u bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie, Koning Albert II-laan 7, 1210 Brussel, tel 02/553.46.00, op de website www.energiesparen.be of bel de Vlaamse Infolijn op 0800/302.01.

GO TO TOP

Een antwoord op al uw stookolievragen

Bent u één van de bijna twee miljoen Belgische gezinnen die zich verwarmt met stookolie ? Dan kunt u met al uw stookolievragen terecht bij Informazout vzw. Informazout bericht daarnaast ook over rationeel energiegebruik en houdt u op de hoogte van de laatste nieuwe technologieën en evoluties in verband met stookolie.

  • Heeft u vragen omtrent stookoliereservoirs, nieuw of bestaand ? Wenst u uw een lijst erkende technici of installateurs ?
    -> 078/152.150 of via e-mail : info@informazout.be
  • Wenst u het adviespunt voor niet-dichte stookolietanks te raadplegen ?
    -> 078/150.145
  • Heeft u vragen over rationeel energiegebruik, verwarmen met mazout of wenst u een gratis persoonlijke energieberekening ?
    -> 078/152.150 of via de website www.informazout.be

GO TO TOP

Herneming niet-vergunde graven

De hierna vernoemde niet-vergunde graven van de volwassenen worden door de Burgemeester hernomen vanaf 01 oktober 2002 :

  • Op de begraafplaats gelegen aan de Stuiverstraat
    Op de begraafplaats aan de Stuiverstraat worden de niet-vergunde graven van volwassenen, begraven in de periode 29.01.1996 - 11.10.1996, hernomen :
    van het perk 33 : de lagen 14 en 15
  • Op de begraafplaats in Stene
    Op de begraafplaats in Stene worden de niet-vergunde graven van volwassenen,
    begraven in de periode 31.08.1995 - 09.08.1996, hernomen :
    van het perk 80 : de laag 25

Overeenkomstig artikel 61 van het Politiereglement -deel III betreffende de begraafplaatsen, hebben de families het recht de graftekens die op de voormelde graven werden opgericht, vanaf 01 oktober 2002 tot op het einde van maart 2004 -tegen ontvangstbewijs- weg te halen.

GO TO TOP

Uiltje wordt Strandgaper

‘Het Uiltje’, het tweemaandelijks informatieblaadje van dienstencentrum De Schelpe is niet meer. Het krantje herrees evenwel in een vernieuwde layout en kreeg bovendien ook nieuwe naam mee : ‘De Strandgaper’.

Inhoudelijk verandert het zandgele info-blaadje echter nauwelijks. De Strandgaper bericht nog steeds over de vele activiteiten in en met het dienstencentrum De Schelpe. Ook de oplage -500 exemplaren- blijft ongewijzigd.

De Strandgaper is verkrijgbaar in alle Oostendse rustoorden en serviceflats. Daarnaast kunt u ook in de Bibliotheek Kris Lambert, het Stadhuis en de diverse buurthuizen terecht voor een exemplaar.

Meer inlichtingen krijgt u in het dienstencentrum De Schelpe, Schelpenstraat 20, tel. 059/70.50.59.

GO TO TOP

Toegankelijkheidsprijs 2002

Al eens uit eten geweest dat u niet bij uw bord geraakte ? Al eens klem gezeten tussen de deuren van het toilet ? Ooit al een keer uw wagen geparkeerd en over niet voldoende ruimte beschikt om uit te stappen ? Ooit al eens met uw kinderwagen voor een trap gestaan ? Al eens een brief ontvangen in een piepklein lettertype en bovendien opgesteld in een taalgebruik waar u niets van snapte ?

Het zijn slechts enkele voorbeelden -uit het leven gegrepen- die wijzen op ontoegankelijkheid. Of het nu gaat om toegankelijkheid van informatie of van gebouwen. Telkens zijn het storende factoren die we soms gemakkelijk kunnen vermijden.

Bent u eigenaar van een restaurant, hotel, café of taverne in Oostende ? En bent u van plan om op korte of op iets langere termijn aanpassingen te doen aan uw etablissement ? Denkt u dan ook eens aan uw blinde/dove of slechtziende/slechthorende klant of uw klant die zich in een rolwagen bevindt ?

Het Oostendse stadsbestuur reikt alvast een prijs uit ter waarde van 1.250 euro aan personen of organisaties die tijdens het lopende jaar initiatieven hebben genomen ter bevordering van de algemene toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid ten aanzien van personen met een handicap van voor het publiek toegankelijke gebouwen met een openbare, commerciële, recreatieve of horecafunctie.

Wenst u mee te dingen voor de prijs ? Schrijf dan (tot 30 oktober 2002) in bij mevrouw Christine Willaert van de dienst Sociale Zaken op de benedenverdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00 - toestel 2571

GO TO TOP

Studietoelagen 2002

Bij het begin van het nieuwe schooljaar roept de Vlaamse overheid op om een studietoelage aan te vragen. Er zijn immers nog steeds personen die de studietoelagen niet aanvragen, hoewel ze er recht op hebben.

Iedereen moet de mogelijkheid hebben een diploma te behalen. Een opleiding kan echter heel wat geld kosten. Een studietoelage van de Vlaamse overheid kan daarbij helpen ! Denkt u dat een studietoelage niet voor u is weggelegd ? Misschien juist wel ! Er zijn studietoelagen voor leerlingen van het secundair onderwijs en voor studenten van het hoger onderwijs.

Om een toelage te krijgen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn anders voor het secundair en het hoger onderwijs. Het is dus niet omdat u in het secundair onderwijs geen studietoelage kreeg, dat u niet in aanmerking komt voor een toelage voor het hoger onderwijs.

Waar vindt u de voorwaarden en het aanvraagformulier ? Op de website www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen vindt u alvast een pak informatie over de studietoelagen. U kunt er ook een uitgebreide brochure aanvragen. Tot slot kunt u ook terecht op het gratis nummer van de Vlaamse infolijn 0800/302.01.

Let wel : de aanvraag voor een studietoelage moet uiterlijk op 31 oktober 2002 de juiste dienst bereiken. U verstuurt de aanvraag best aangetekend.

GO TO TOP

Stedelijke Kunstacademie van start

Ook in de Stedelijke Kunstacademie gaat binnenkort het nieuwe schooljaar van start.

Kinderen kunnen kiezen voor een opleiding (2 uur/week) algemeen beeldende vorming of animatie. Jongeren hebben de keuze tussen de opleidingen (4 uur/week) beeldende vorming of digitaal beeldende vorming. Volwassenen tenslotte hebben een vrij ruime keuze : zij kunnen naast de opleiding (4 uur/week) oriëntatie beeldende kunst ook kiezen voor de opleidingen (8 uur/week) beeldhouwkunst, keramiek, schilderkunst, tekenkunst, vrije grafiek, video & filmkunst en digitale vormgeving.

Bovendien kunt u voor deze opleidingen niet alleen terecht in de hoofdschool in de Dr. Verhaegestraat 7. De Stedelijke Kunstacademie heeft immers ook wijkafdelingen in het Centrum (Romestraat 36 B), in de Vuurtorenwijk (Vingerlingstraat 15 B) en in de wijk Zandvoorde (Zandvoordestraat 53 B).

Nog tot 01 oktober 2002 kunt u zich elke weekdag -behalve op maandag- (laten) inschrijven van 10.00-12.00 uur en van 14.00-19.00 uur in de hoofdschool in de Dr. Verhaeghestraat 7. Het inschrijvingsgeld bedraagt 51 euro (-18 jaar) en 161 euro (+18 jaar). Met de DKO-reductie of via het project Kunstkans betaalt u respectievelijk 34 en 7,50 euro (-18 jaar) en 94 en 12,50 euro (+18 jaar).

Voor meer inlichtingen kunt u terecht in de (hoofdschool van de) Stedelijke Kunstacademie, Dr. Verhaeghestraat 7, tel. 059/70.65.83, fax 059/80.59.84 of via e-mail : kunstacademie.oostende@advalvas.be.

GO TO TOP

02/203.33.33 : noodnummer voor zware onweren

Tijdens zware onweren raken -door de vele oproepen- de storingsdiensten vaak overbelast. Naar aanleiding van de recente zware onweren heeft Belgacom dan ook een noodnummer geïnstalleerd. Het nummer biedt meteen een oplossing om deze overbelasting te voorkomen.

Het noodnummer 02/203.33.33 is bereikbaar tussen 07.00 en 19.00 uur. U kunt er terecht voor alle logistieke steun naar aanleiding van zware onweren.

GO TO TOP

Prijs Culturele Raad Oostende 2002

De Prijs Culturele Raad Oostende wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich in het voorbije jaar verdienstelijk maakte ten bate van het culturele leven in de stad an zee. Vorig jaar werd de prijs reeds voor de veertiende keer toegekend. Laureaat was de heer Simon Ippel.

Elke Oostendenaar en/of Oostendse vereniging kan voor de Prijs Culturele Raad Oostende 2002 schriftelijk gemotiveerde kandidaturen voordragen (in het Nederlands, maximaal 1 bladzijde getypte tekst op A4-formaat). Deze kandidaturen moeten uiterlijk op 24 oktober 2002 aan de Culturele Raad worden bezorgd.

De prijs is het prachtige bronzen beeldje ‘Torso’ van de alom gekende en geprezen Oostendse kunstenaar August Michiels.

Voor bijkomende inlichtingen en voor het volledige reglement kunt u terecht bij de Culturele Raad Oostende, Den Anklap, Leffingestraat 85, tel. en fax 059/50.99.72, e-mail : cultureleraad.oostende@pandora.be.

GO TO TOP

Het Comité P, een gesprekspartner van het Parlement en van u

Het Comité P bestaat sinds 1993 en is belast met het externe toezicht op alle politiediensten en alle agenten, officieren en ambtenaren met politiebevoegdheid. Het brengt verslag uit aan het Parlement over zijn toezichtsactiviteiten en formuleert voorstellen om de werking van de politiediensten te verbeteren en onaangename situaties voor de burgers en de overheden in de toekomst te vermijden.

Burgers kunnen zich op elk ogenblik tot het Comité P wenden. Elke burger die rechtstreeks betrokken is geweest bij een niet-correct optreden van een politiedienst, kan een klacht indienen, een aangifte doen of informatie bezorgen aan het Comité P.

In welke gevallen kunt zich richten tot het Comité P, welke diensten en ambtenaren zijn onderworpen aan het toezicht van het comité en wat gebeurt er met uw klacht ?
Een antwoord op deze en vele andere vragen vindt u in de kennismakingsfolder van het Comité P.

Een exemplaar van de folder of een uitgebreide informatiebrochure kan aangevraagd worden bij het Comité P, Wetstraat 52 in 1040 Brussel. Meer info vindt u ook op de website www.comitep.be. Telefonisch kunt u er terecht op het nummer 02/286.28.11.

GO TO TOP

Socio-economische enquête ook bij u thuis?

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek organiseert sedert 01 januari 1999 een doorlopende socio-economische enquête (‘enquête naar de arbeidskrachten’). Toevalsgewijs worden uit het rijksregister ongeveer 48.000 huishoudens geselecteerd die verplicht worden om aan de enquête deel te nemen. De enquête bekijkt de werksituatie (werkend, studerend, werkloos, gepensioneerd, …) van elk lid van het huishouden. Bedoeling is om er een aantal sociaal-economische kenmerken voor de Belgische bevolking uit af te leiden.

Ook in Oostende werden een aantal gezinnen geselecteerd. Het is dus mogelijk dat u binnenkort door één van de enquêteurs bezocht wordt. Uw bijdrage is daarbij uiterst belangrijk ! Om een zo goed mogelijk beeld te schetsen moet de enquête immers in optimale omstandigheden verlopen.

Uiteraard worden de betrokken gezinnen vooraf schriftelijk op de hoogte gebracht van het bezoek van de enquêteur. Daarnaast vermeldt de brief ook een gratis telefoonnummer (0800/92.502) waar u terecht kunt voor meer inlichtingen.

GO TO TOP

Afsluiten oostelijk parkeerterrein Domein Raversijde

Na overleg met de stad Oostende en een gesprek met De Lijn heeft de Bestendige Deputatie van de provincie West-Vlaanderen beslist om de in- en uitrit van het oostelijk parkeerterrein van het Domein Raversijde ter hoogte van de westlaan af te sluiten voor alle gemotoriseerd verkeer.

De in- en uitrit was een sluipweg geworden voor het verkeer vanuit de wijk Raversijde naar de Nieuwpoortsesteenweg. Ook de buschauffeurs van De Lijn gebruikten het parkeerterrein voor hun lunchpauze. Dit leidde tot een verkeersonveilige situatie voor de bezoekers van Domein Raversijde, voor toeristen en voor buurtbewoners. De inwoners van Raversijde brachten het provinciebestuur, onder meer via de wijkraad, hiervan op de hoogte en de Bestendige deputatie besliste dat de in- en uitrit wordt afgesloten. De maatregel ging op 2 augustus van kracht.

GO TO TOP

Sport overdag

In september start de Sportdienst met het tweede deel van het SIF-project “sport overdag”. In samenwerking met verscheidene sportclubs bieden we dagelijks een aantal sporten aan in de wijken. Het project is opgedeeld in twee deelprojecten.

Bedoeling is 55-plussers aan het sporten te brengen. Dat kan door deel te nemen aan de seniorensportacademie. Onderhoudsgym op muziek in het Westerkwartier, badminton in het Centrum en Mariakerke en zwemmen staan op het lijstje. Voel je je fit genoeg om één van deze sporten uit te proberen en zo weer eens de armen en benen wat los te zwaaien, dan ben je altijd welkom !

Naast het programma voor senioren richten wij ons ook naar de thuiswerkende, in ploeg werkende, niet of deeltijds werkende volwassenen. Ook zij kunnen bijna dagelijks aan de slag in het project eurosport : één euro voor één uur sport. Bij badminton, tennis, tafeltennis of “start to run” (sportprogramma voor beginnende lopers) kan je alle stress van je afgooien en een uurtje zweten laadt je zo weer op.

Alle lessen staan onder begeleiding van een ervaren lesgever en bij elke deelname ben je verzekerd. Deelnemen kan door de aankoop van een tienbeurtenkaart voor de prijs van tien euro. Minderbegoede personen kunnen de kaart aankopen voor vijf euro. Meer inlichtingen en kaarten kunnen verkregen worden bij Vanessa Aspeslagh, Sportdienst, Koninginnelaan 76, tel. 059/50.05.29.

GO TO TOP

Pleeggezinnen gezocht

De West-Vlaamse Pleeggezinnendienst (Roeselare) begeleidt in onze provincie ongeveer 330 pleegkinderen die omwille van een problematische opvoedingssituatie niet meer thuis kunnen wonen. Deze kinderen worden door het Comité Bijzondere Jeugdzorg of de Jeugdrechtbank geplaatst in gezinnen die vrijwillig de dagelijkse opvang waarborgen.

Het doel van pleegzorg is in de mate van het mogelijke de terugkeer naar huis bevorderen van kinderen eens hun thuissituatie gestabiliseerd is. Tijdens de pleegplaatsing wordt een bezoekregeling uitgewerkt met de ouders en is er intensief overleg.

De pleegouders krijgen een professionele, psychosociale en administratieve begeleiding en een maandelijkse vergoeding.

In Oostende kampt de Pleeggezinnendienst met een groot tekort aan kandidaat-pleeggezinnen. Daardoor kan er soms aan kinderen geen pleeggezin aangeboden worden. Daarom is de dienst op zoek naar pleeggezinnen.

Gezinnen in Oostende die zich willen kandidaat stellen en één of meer pleegkinderen in hun gezin willen opvangen, kunnen contact opnemen met de West-Vlaamse Pleeggezinnendienst, Korte Rijkepijndersstraat 24 in 8000 Brugge, tel 050/33.93.50, fax 050/34.40.61, e-mail wpd.brugge@pleegzorg.com. U kunt er een folder aanvragen en u ontvangt er meteen ook een uitnodiging voor de eerstvolgende info-avond.

GO TO TOP

Culturele Raad Oostende organiseert wedstrijd

Hebt u een creatieve geest gecombineerd met een knap ontwerptalent ? Doe dan zeker mee aan de wedstrijd die de Culturele Raad organiseert in het kader van ‘Prijs Culturele Raad Oostende’. Daarbij is de Raad op zoek naar het beste ontwerp voor een uitnodigingskaart voor die ‘Prijs Culturele Raad Oostende’.

Elke Oostendenaar kan tot drie verschillende ontwerpen voor een uitnodigingskaart indienen. De werken moeten ten laatste op 31 oktober 2002 op het secretariaat van de Culturele Raad Oostende (Den Anklap, Leffingestraat 85) zijn binnengebracht. Het winnende ontwerp krijgt als prijs 250 euro.

Het wedstrijdreglement met daarin de voorwaarden waaraan het ontwerp moet voldoen, kunt u opvragen bij de Culturele Raad Oostende, Leffingestraat 85, tel. en fax 059/50.99.72 of via mail : cultureleraad.oostende@pandora.be.

GO TO TOP

Definitieve sluiting loketten dienst Financiën en Stadskas

Voortaan zal u geen contante betalingen (in cash geld) meer kunnen doen via de dienst Financiën - Stadskas. Om de betalingen vlot te laten verlopen, maakt u best gebruik van ‘overschrijvingen’ naar de bankrekeningen van het Stadsbestuur. Hieronder vindt u in alfabetische volgorde een overzicht van wat u via welk rekeningnummer kunt betalen :

  • Ambulance : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Bestelling van compostvaten : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Brochures van het Archief : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Diversen : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Huwelijken : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Stadsbelastingen (b.v. op tweede verblijven) : op rekeningnr. 097-1328800-94
  • Vergunningen : op rekeningnr. 091-0065420-71
  • Verkeersborden (b.v. bij een verhuis) : op rekeningnr. 091-0166869-58
  • Waarborgen (b.v. voor huur feesttenten, zalen, afvalcontainers) : op rekeningnr. 091-0065420-71

Vermeld bij de overschrijving steeds duidelijk uw naam en het kenmerknummer van de brief of factuur die u hebt ontvangen. U kunt ook vermelden waarvoor u de storting doet.

Begrafenisondernemers kunnen terecht bij de dienst Bevolking -loket 21- benedenverdieping Stadhuis.

Wenst u geen overschrijving te doen, dan kan u een factuur van het Stadsbestuur nog altijd contant betalen in uw bankfiliaal.

GO TO TOP

Leen eens een tent!

Het Stadsbestuur kocht onlangs vijf tenten van 5 meter op 5. Bedoeling is om de tenten uit te lenen aan Oostendse verenigingen, voor wijkfeesten en voor alle initiatieven met uitzondering van privé-initiatieven.

Een tent aanvragen doet u schriftelijk (ten minste twee maanden op voorhand). Voor de huur betaalt u 20 euro per tent en per dag. Wijkfeesten genieten voorrang bij de aanvraag en kunnen gratis gebruik maken van de tenten. De waarborg bedraagt 125 euro.
De Stedelijke Werkhuizen zorgen voor het vervoer van de tenten. Daarnaast staan twee medewerkers in voor de opbouw en de afbraak van de tent(en).

Meer inlichtingen krijgt u bij de dienst Secretarie, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Een job in de verpleegkunde? Dat zit er zeker in!

Bent u werkzoekend en ziet u een job in de verpleegkunde wel zitten ? Dat zit er dan zeker in, want via de VDAB kunt u voor uw opleiding (in een school naar keuze) rekenen op een financiële tussenkomst voor het inschrijvingsgeld, de studiekosten en uw werkkledij.

Als voorwaarden gelden dat u ten minste 22 jaar bent, dat u werkloos bent of dat u het bestaansminimum ontvangt.

Geïnteresseerd ? Bel dan snel de servicelijn van de VDAB 070/345.000, surf naar www.vdab.be of ga langs in het dichtstbijzijnde VDAB-kantoor of Lokale Werkwinkel.

GO TO TOP

Loketten dienst Sociale Zaken gesloten op dinsdagmiddag !

Voortaan zijn ook de Loketten van de dienst Sociale Zaken gesloten op dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur. Eerder al werd beslist om de loketten van de dienst Financiën (Stadskas) en de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand te sluiten op dinsdagmiddag. Tijdens deze sluitingsmiddagen kunnen de diensten hun administratieve dossiers afwerken.

De nieuwe openingstijden van de dienst Sociale Zaken (alsook van de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand en de dienst Financiën) zien er als volgt uit :

  • maandag en woensdag : 09.00-16.00 uur
  • dinsdag : 09.00-13.00 uur
  • donderdag : 09.00-11.30 uur en 17.00-20.00 uur
  • vrijdag : 09.00-13.00 uur

GO TO TOP

Zonnetips voor kinderen

De spreuk ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is ook van toepassing bij kankerpreventie en zeker voor het voorkomen van huidkanker. Een kinderhuid is immers bijzonder gevoelig voor de werking van schadelijke ultravioletstralen.

Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig aan zonnebrand blootgesteld worden, een hoger risico lopen om op latere leeftijd huidkanker (milanoom) te ontwikkelen. Daarom moeten we de beschermingsmaatregelen des te zorgvuldiger toepassen bij kinderen. Baby’s mogen helemaal niet aan zonlicht blootgesteld worden en kinderen mogen in geen geval onder de zonnebank.

Kinderen gebruiken best een fotostabiel zonneproduct (UV-A en UV-B bescherming) met de hoogste factor (ten minste factor 25). Het product moet ook waterbestendig zijn als uw kind gaat zwemmen of in contact komt met water.

Het product brengt u best aan een twintigtal minuten voor de blootstelling aan de zon. Het is aan te raden dat uw kind zich daarna regelmatig opnieuw insmeert.

Daarnaast bestaan er ook nog een aantal fysische maatregelen. Kinderen houdt u beter uit de zon tussen 12.00 en 16.00 uur. De zon brandt dan immers het felst. Beperk ook de totale duur van blootstelling en laat de huid geleidelijk aan de zon wennen. Hou er eveneens rekening mee dat UV-straling zelfs bij een bewolkte hemel doordringt en dat water, zand en sneeuw de stralen weerkaatsen.

Een hoofddeksel dragen is geen overbodige luxe. Tevens is aangepaste kleding aangewezen om u te tegen de zon te beschermen. Een dicht geweven, droog kledingstuk biedt meer bescherming dan dun geweven of vochtige kledij. Daarnaast zijn donkere kleuren ook beter dan lichte. Bescherm kinderogen tot slot ook met een goede zonnebril.

Voor meer inlichtingen en/of preventietips kunt u terecht bij de Belgische Federatie tegen Kanker, tel. 02/733.68.68 of op de website www.kanker.be.

Daarnaast betekent de Kankerfoon (0800/15.800) reeds jaren meer dan een luisterend oor. Elke werkdag van 09.00-13.00 uur (’s maandags tot 19.00 uur) staat een team van artsen, psychologen en verpleegkundigen voor u paraat.

GO TO TOP

Loopbaanbegeleiding

Bent u ook iemand die steeds vooruit wil ? Wilt u meer voldoening uit uw job halen ? Of bent u zoek naar een evenwicht tussen werk, gezin en vrije tijd ?

Dan is de Loopbaanbegeleiding van de VDAB misschien iets voor u ! De loopbaanbegeleiders helpen u immers in de zoektocht naar wie u bent, wat u kunt en wat u wilt.

Loopbaanbegeleiding begint met een verkennend gesprek. Uw situatie vormt daarna het uitgangspunt. U beslist ook zelf welke punten u verder wenst uit te diepen en welke stappen u daarvoor wilt zetten. Bedoeling is om tot een persoonlijk ontwikkelingsplan te komen dat u in staat stelt weloverwogen keuzes te maken in uw beroepsloopbaan.

Geïnteresseerd ? Neem dan (vrijblijvend) contact op met Marleen van Rie, VDAB Loopbaanadvies, Fonteinstraat 30 in 8020 Oostkamp, tel. 050/28.86.30 of via e-mail : mvrie@vdab.be.

GO TO TOP

E-loket van start

In onze maatschappij neemt het Internet een steeds belangrijkere rol in : steeds meer mensen beschikken thuis over Internet en steeds meer onder hen vragen ook om via dat Internet toegang te krijgen tot allerlei diensten. Bijvoorbeeld ook tot de stedelijke diensten.
Oostende heeft al enkele jaren een eigen website met een schat aan stedelijke informatie. Nu gaan we weer een stapje verder. Via het elektronisch loket op de website van de Stad kunt u voortaan ook elektronische verrichtingen met de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand uitvoeren van bij u thuis. 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. En zonder wachttijd !

Het Oostendse e-loket wil de Oostendenaar een betere en snellere service aanbieden. De voordelen zijn niet gering. U spaart één of twee verplaatsingen naar het Stadhuis uit, u kunt de verrichting doen op het ogenblik dat het u best past en u hoeft niet te wachten ! Bovendien kunt u ook op elk tijdstip de stand van uw dossier opvragen.

Hoe werkt het e-loket ? Op de website van de stad Oostende (www.oostende.be) klikt u het icoontje van het elektronische loket aan. Daarna krijgt u het aanbod van het loket te zien, met uitleg over elke verrichting.

Om een document te bestellen, meldt u zich aan met uw rijksregisternummer. Dat nummer vindt u op uw SIS-kaart. Het bestaat uit elf cijfers en begint met uw geboortedatum in omgekeerde volgorde (JJMMDD). U vult het elektronische formulier volledig in en stuurt het door. Daarna ontvangt u een e-mail als antwoord (met een referentienummer en het bericht of uw vraag aanvaard is of niet). Indien het een betalend document betreft, krijgt u een tweede e-mail of een brief met daarin de kostprijs van het document. U betaalt het gevraagde bedrag (met vermelding van het referentienummer) en daarna stuurt de dienst het document op naar het officiële adres van de aanvrager.

U vraagt zich misschien af of het e-loket wel een veilig systeem is ? Jazeker ! De website van het e-loket bevindt zich immers op een beveiligde webserver. Bovendien worden nooit bevolkingsgegevens uit het rijksregister getoond. En ten slotte versturen we de gegevens niet via het Internet : alle documenten worden naar het officiële adres van de aanvrager opgestuurd.

Voor welke verrichtingen kunt u aan het e-loket terecht ?
Als u het e-loket op de website opent, krijgt u een lijstje van de mogelijke verrichtingen. Dit zijn de belangrijkste :
- aangifte van een adreswijziging (voor een verhuizing binnen Oostende of voor een aankomst in Oostende)
- aanvraag van identiteitsbewijzen (bvb. voor kinderen jonger dan 12) of reistoestemmingen (voor minderjarige kinderen)
- aangifte van beroepswijziging, laatste wilsbeschikking of transplantatie van organen, aanvraag van allerlei uittreksels (bewijs van woonst, samenstelling van gezin, levensbewijs, nationaliteitsbewijs, …)
- aanvraag van attesten en uittreksels uit de akten van de burgerlijke stand, erfrechtverklaring
- …

Tot slot kunt u via het e-loket ook informatie opvragen over de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand en demografische gegevens over Oostende raadplegen.

Momenteel zijn er een beperkt aantal verrichtingen mogelijk, allemaal bij de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand. In de toekomst zal dat aantal echter uitbreiden en worden ook verrichtingen met andere diensten mogelijk.

GO TO TOP

Creatief schrijven

Op 01 januari 2001 werd het Decreet van 22 december 2000 van kracht betreffende de amateurkunsten. Op basis van dit Decreet kan de Vlaamse regering per kunstdiscipline één pluralistische organisatie voor amateurkunsten erkennen die representatief is voor de desbetreffende discipline. Het Decreet vermeldt negen kunstdisciplines : theater, dans, beeldcultuur, beeldende kunst, instrumentale muziek, vocale muziek, lichte muziek, volksmuziek en letteren.

Tot voor kort bestond reeds voor de eerste acht disciplines een erkende amateurkunstenorganistie. Onlangs echter richtte het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten de organisatie ‘Creatief Schrijven’ op. Deze organisatie -gericht op de discipline letteren- wil inspelen op de behoeften inzake begeleiding, dienstverlening en vorming van al wie creatief is op het vlak van literatuur (zoals onder meer schrijfgroepen, literaire organisaties en schrijvers).

Heeft u een kortverhaal geschreven of een bundel met gedichten, wilt u aan een boek, een strip of een scenario beginnen ? Zit u nog met vragen en/of wens je graag hulp en ondersteuning ? Dan bent u bij de organisatie Creatief Schrijven aan het juiste adres !

Creatief Schrijven zorgt voor doelgerichte artistieke, organisatorische en technische begeleiding en biedt daarnaast ook vorming en opleiding via cursussen. De organisatie begeleidt en ondersteunt tevens publieksgerichte activiteiten, evenementen of projecten.
Tot slot kunt u er ook terecht voor een open documentatie- of informatiecentrum.

Wilt u op de hoogte blijven van dit nieuwe initiatief of wenst u meer informatie ? Vraag dan een folder bij Mi De Smedt van het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten, Veeweydestraat 24-26 in 1070 Brussel, tel. 02/555.06.00, fax 02/555.06.10 en e-mail : mia.desmedt@vca.be. Ook op de website www.amateurkunsten.be vindt u meer informatie.

GO TO TOP

Montmartreproject van start

Dat Oostende de laatste jaren een facelift onderging, hoeft geen betoog. De stad wordt zowel voor bewoners, exploitanten, bezoekers als investeerders aantrekkelijker. Dat betekent dat toerisme, ontspanning en amusement steeds meer aan belang winnen.

Een toeristisch centrum en uitgaansbuurt brengen echter niet alleen vertier en verteer. Dat blijkt alvast uit de resultaten van het buurtonderzoek van de Lokale Politie. De Stad en de Lokale Politie startte dan ook onlangs het Montmartreproject om de soms negatieve reputatie van de uitgaansbuurt uit te wissen en te komen tot een eenvormig horecabeleid.
Dat de politie hierbij een zerotolerantiebeleid voert voor wildplassers, joyriders, geweldsdelicten, wapenbezit, drugsdealers en beledigingen van het politieambt, is vanzelfsprekend. Uiteraard is er ook aandacht voor de bredere context van de problematiek.

Een stuurgroep coördineert de Montmartre-activiteiten en meet bovendien ook de resultaten van het project. In deze stuurgroep zijn het Stadsbestuur, Justitie, de Preventiedienst en de Lokale Politie vertegenwoordigd.

Bedoeling is om van de Montmartrebuurt weer een plaats te maken waar het veilig, aangenaam en leuk vertoeven is, waar zowel jong als oud terecht kunnen met een maximaal respect voor de medemens en met een minimale overlast voor de buurt.

Naast opsporing wil het Montmartreproject ook op termijn een preventief beleid realiseren. Het project richt zich dan ook niet alleen naar de daders van delicten, maar ook naar andere doelgroepen zoals buurtbewoners, jongeren, exploitanten, horecapersoneel,…
Op die manier kan -via overleg- en inspraakvergaderingen- op verschillende fronten actie ondernomen worden. Zo werd de horecasector onlangs uitgenodigd om mee te denken over een eenduidig horecabeleid met diverse regelgevingen.

De voorbereidende fase van het Montmartreproject is inmiddels achter de rug en de volgende doelstellingen en prioriteiten werden geformuleerd :
- de openbare orde en rust verzekeren met aandacht voor fenomenen als geweld en agressie, wapenbezit, diefstallen, vandalisme, …
- drugsgebruik bestrijden en voorkomen
- de leefbaarheid van de buurt verhogen met aandacht voor volgende aspecten : nachtlawaai, wildplassen, sluikstorten, hondenpoep en leegstand

Tijdens het weekend van 31 mei 2002 werd voor het eerst -naast de reguliere interventieploegen- een team ingezet in het kader van het Montmartreproject. Voortaan zullen deze medewerkers (wijkwerkers, hondenbrigade, interventiewerkers, recherche, hulpagenten) regelmatig in het straatbeeld te zien zijn. Ook de kersverse fietsbrigade (Foxen) heeft een specifieke opdracht.

In twee weken tijd werden honderden waarschuwingen gegeven en evenveel verkeersovertredingen vastgesteld. Ook voertuigen met een vreemde nummerplaat kregen deze behandeling (wielklemmen, onmiddellijke inningen). Een aantal wildplassers ging de bon op en enkele druggebruikers werden geverbaliseerd.

Ook tijdens de week en overdag wordt toezicht gehouden in combinatie met reeds lopende projecten, zoals het project Hazegras. Het Montmartreproject maakt inmiddels deel uit van de wekelijkse planning van de Lokale Politie.

GO TO TOP

Grabbelaars en Straatlopers

Aan het succes van Grabbelpas lijkt geen einde te komen. Niet verwonderlijk eigenlijk, via Grabbelpas kunnen de jongeren immers kiezen uit een overvol programma van te gekke jeugdactiviteiten. Hoe werkt Grabbelpas ? Heel simpel : je koopt een grabbelpas tegen de prijs van 2,50 euro en kiest daarna als Kabouter (6-7 jarigen), Piraat (8-9 jarigen), Speurder (10-12 jarigen) of Zwerver (13-15 jarigen) je favoriete activiteiten uit het Grabbelpasboekje. Je verlanglijstje wordt in de Jeugddienst verwerkt en even later krijg je een berichtje thuis met de bevestiging van de activiteiten waarvoor je ingeschreven bent. Amusement verzekerd !


Ben je tussen 7 en 12 jaar en heb je geen zin om al te veel te plannen tijdens de zomer ? Dan is ‘Straatlopers’ beslist iets voor jou ! In de wijken Zandvoorde (op maandag), Oud Hospitaal (op dinsdag), Vuurtorenwijk (op woensdag), Centrum (op donderdag) en Mariakerke (op vrijdag) komen twee monitoren telkens van 09.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur langs in jouw wijk. Ze overleggen met jou en de andere geïnteresseerde jongeren wat je die dag wil doen en even later start een leuke activiteit naar keuze ! De grote koffer van de monitoren barstensvol toffe speeltjes kan je wellicht ook bij je keuze helpen…

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Strand Raversijde krijgt Blauwe Vlag

Sinds 1987 organiseert de Stichting voor Milieueducatie in Europa (FEE) de Europese Blauwe Vlag Campagne. De campagne richt zich naar kuststranden, jachthavens en zwem- en recreatievijvers. De Blauwe Vlag is een belangrijk instrument voor de EU-lidstaten om te komen tot een integraal beheer van de kustzones, alsook tot een geïntegreerde kwaliteitsbewaking van de zwem- en recreatievijvers in het binnenland. De voornaamste doelstelling van de campagne is om het publiek te sensibiliseren over de kwaliteit en het beheer van de zwemwaters.

De Europese Blauwe Vlag wordt jaarlijks toegekend en is als kwaliteitsmerk slechts één jaar geldig. In 2002 krijgen ongeveer 2.000 stranden en ongeveer 730 jachthavens in Europa een Blauwe Vlag.

In Oostende kreeg het strand van Raversijde een Blauwe Vlag. In samenwerking met onder meer het steunpunt NME Middenkust, Horizon Educatief en het Marien Ecologisch Centrum worden er diverse activiteiten georganiseerd. Vorig jaar opende ook -naar aanleiding van de campagne Strandhoppen- de eerste milieustrandcabine.

GO TO TOP

Prachtige Jan De Clerck voor het Museum voor Schone Kunsten

Sinds kort prijkt in het Museum voor Schone Kunsten een schitterend pastel van de Oostendse kunstenaar Jan De Clerck (1881-1962). Het schilderij werd door E.H. Daniël Butaye uit Heverlee geschonken aan het Museum.

Het kunstwerk -een zicht op de Vissershaven in De Clerck’s typische streepjestechniek- wordt aan de vaste collectie van het Museum toegevoegd.

GO TO TOP

Unieke historische kaart te koop in de Venetiaanse Gaanderijen

In het kader van de tentoonstelling ‘Oostende & Co’ is in de Venetiaanse Gaanderijen een unieke historische kaart verkrijgbaar. Het betreft een reproductie van een unieke handgeschreven kaart uit 1714 die -voor zover bekend- nog nooit eerder gepubliceerd werd. De kaart geeft de toestand weer net voor de Oost-Indische handel van start ging. Op de prent is onder meer de stad Oostende, het fort Philippe en de omgeving van Sas Slijkens te zien. Het stratenpatroon van de stad is vrij gedetailleerd weergegeven.

De kaart is met inkt getekend en met waterverf ingekleurd. In tegenstelling tot de gebruikelijke kleurkeuze van die tijd, worden vrij sobere kleuren gebruikt : de landstreken beige, de stad iets rozer en de waterlopen groen. De kaart is gemaakt op papier en voorzien van een windroos, een legende, een schaalverdeling van 1 op 500 vadem en een cartouche.
De kaart meet 40,3 op 52,1 cm. Ze is verkrijgbaar -in een stevige enveloppe- tegen de prijs van 20 euro.

De winnaar van de ‘Oostende & Co’-wedstrijd ontvangt een ingekaderd exemplaar van de exclusieve kaart.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de Cultuurdienst, op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/56.20.15.

GO TO TOP

Fietspatrouilles

Onze stadsomgeving evolueert constant en zowel de burger als de politiediensten worden geconfronteerd met mobiliteitsproblemen.

De verwachtingen van de bevolking met betrekking tot het overheidsoptreden veranderen ook. De burger verwacht terecht een snelle, correcte interventie door een aanspreekbare politie. De nieuwe lokale politie moet haar aanpak aanpassen aan deze verwachtingen.

Fietspatrouilles zijn een uitstekend middel om de acties van de politie te verbeteren. Fietspatrouilles bieden enkele niet te onderschatten voordelen :

  • deze interventies blijken zeer efficiënt te zijn
  • de politie krijgt een positief imago door een nauwer en menselijker contact met de bevolking
  • de fietspatrouilles zijn zeer mobiel en respecteren tegelijkertijd het leefmilieu voor een prijskaartje dat niet te evenaren valt
  • naast hun gewone opdrachten kunnen deze fietsende politie-inspecteurs ook worden ingezet voor de begeleiding van optochten, manifestaties en andere fietsacties die bijvoorbeeld door scholen worden georganiseerd

Het materiaal en de uitrusting van de fietspatrouilles moeten aan speciale voorwaarden voldoen. De keuze van de fiets is erg belangrijk, niet alleen voor het imago van de fietsende politie-inspecteur, maar vooral voor het verzekeren van kwaliteitswerk. Het materieel voldoet aan volgende criteria :

  • stevig, licht, betrouwbaar en herkenbaar als “politiefiets”
  • ergonomisch aangepast aan het dagelijks gebruik door de politie
  • de vormgeving van de fietsen laat een houding toe om te observeren en die vermoeidheid van de rug vermijdt
  • de fietsen kunnen zowel “on-road” als “off-road” worden gebruikt
  • efficiënte geruisloze versnelling en remmen
  • de fietsen zijn uitgerust met speciale verlichting en een sirene
  • de politiefietsen zijn voorzien van specifieke draagtassen

De lokale politie beschikt over 8 dergelijke fietsen. Binnen de interventiepolitie werden 16 vrijwilligers geselecteerd die tussen zonsopgang en zonsondergang als “solo-fietspatrouille” zullen worden ingezet.

De fietsbrigade krijgt de roepnaam “Foxen”, daarbij verwijzend naar de “F” van fiets en het woord “foxtrot” die de “f” aanduidt in het politionele alfabet. Daarenboven lijkt de sluwheid, de snelheid en ook de schoonheid van de vos toepasselijk op de kenmerken van de solo-fietspatrouille.

Er wordt gestreefd naar een permanente aanwezigheid van minimum één solo-fietspatrouille; meestal zullen er verscheidene foxen terzelfder tijd actief zijn op het terrein. Gelet op de beschikbare kledij zullen de fietspatrouilles in alle weersomstandigheden worden ingezet!

Het patrouilleren gebeurt in principe individueel.

Het actieterrein van de “Foxen” is in de eerste plaats het stadscentrum met uitbreiding naar de volledige omschrijving van de wijk Centrum (inclusief het Maria-Hendrikapark, de Albert I-Promenade en Zeedijk). Occasioneel zullen ze ook ingezet worden in andere zones.

GO TO TOP

U neemt mijn plaats in! Neemt u dan ook mijn handicap over?

U neemt mijn plaats in ! Neemt u dan ook mijn handicap over?’
‘Bent u niet verlegen ? U op een plaats voor een persoon met een handicap te begeven ?’

‘Als valide persoon staat u er vaak niet bij stil dat personen met een handicap dagelijks te kampen hebben met mobiliteitsproblemen. Door het feit dat u onze parkeerplaats inneemt, hindert u ons in onze beperkte beweeglijkheid. Wij hopen dan ook dat u de volgende keer deze parkeerplaats vrij houdt.’

Met deze boodschap willen het Stadsbestuur en de Commissie voor Personen met een Handicap -via kaartjes achter de ruitenwissers- inspelen op het geweten van automobilisten die de parkeerplaatsen voor personen met een handicap inpikken. De commissieleden, de stadswachten, de veiligheidsbeambten en de controleurs van Vinci Park zullen instaan voor de verspreiding van de kaartjes.

In de meeste gevallen zal het echter niet bij een waarschuwing blijven. Wie een dergelijk kaartje onder zijn/haar ruitenwisser vindt, maakt een grote kans op een bekeuring.
De Lokale Politie steunt de actie en zal er op toezien dat foutparkeerders beboet worden. Parkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een handicap werd in het Federaal Verkeersveiligheidsplan bovendien ook opgenomen in de lijst van prioritaire overtredingen.

Daarnaast wenst de Commissie voor Personen met een Handicap nog een aantal andere ‘mobiliteitsproblemen’ aan te pakken. Zo wordt er onder meer gezocht naar oplossingen rond het gebruik van parkeerkaarten en parkeerjetons voor personen met een handicap. Achteraf worden opmerkingen en suggesties geformuleerd.

Vemelden we tot slot nog dat op zaterdag 29 juni 2002 vanaf 14.30 uur de sensibiliseringsactie ‘Met vallen en opstaan’ plaatsvindt. Aan de hand van een parcours door de binnenstad kunt u die dag aan den lijve ondervinden hoe het is om dagelijks met een handicap geconfronteerd te worden.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst Sociale Zaken, op de benedenverdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Nieuw drinkwatertarief

Voortaan hanteert de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) een nieuw en eenvoudig drinkwatertarief. Er geldt nu nog slechts één tarief, in plaats van vier tarieven die vroeger voor het verbruik aangerekend werden. Uw drinkwaterfactuur wordt in de toekomst meteen ook een stuk duidelijker. Uiteraard kunnen VMW-klanten nog steeds jaarlijks 15.000 liter drinkwater (per persoon) gratis verbruiken.

Het nieuwe basistarief ziet er als volgt uit :
- jaarlijkse vaste vergoeding : 35,70 euro
- basisverbruik : 1,59 euro/m_

Meer info krijgt u bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening afdeling West-Vlaanderen, tel. 056/23.17.11 of op de website www.vmw.be.

GO TO TOP

Als ’t is om te klagen, …

Geen antwoord op uw brief ? Bezwaarschrift onterecht afgewezen ? Vergunningsaanvraag niet tijdig behandeld ? Terugbetaling laat op zich wachten ?

Zoiets neemt u niet. Terecht ! En dat vindt ook de Vlaamse overheid. Daarom heeft het Vlaams Parlement onlangs een Klachtendecreet goedgekeurd en komt er een klachtenbehandelaar in elke Vlaamse Overheidsdienst, zowel in het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap als bij de Vlaamse openbare instellingen. Zo kan de klacht van elke burger onderzocht worden in de dienst zelf waarover hij een klacht heeft.

Hoe gebeurt nu de klachtenbehandeling en hoe gaat u concreet te werk om een klacht in te dienen ? Dat verneemt u in de interessante folder ‘Als ’t is om te klagen, …’. Voor een gratis exemplaar kunt u terecht aan de infobalie van het Stadhuis.

Wilt u weten wie de klachtenbehandelaar is van een bepaalde dienst ? Bel dan gratis de Vlaamse Infolijn (0800-30201) of surf naar www.vlaanderen.be.

GO TO TOP

Demonstratieprojecten ouderenvoorzieningen

Op de begroting 2002 van de afdeling Welzijnszorg van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is een bedrag van 496.000 euro opgenomen voor ‘demonstratieprojecten ouderenvoorzieningen’. Met dit bedrag wil de Vlaamse regering 10 innoverende projecten in de ouderenzorg ondersteunen.

Wie denkt in aanmerking te komen, moet vóór 30 juni 2002 een projectdossier indienen. De geselecteerde projecten worden tegen 01 oktober 2002 bekendgemaakt.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst Sociale Zaken op de benedenverdieping van het Stadhuis (tel. 059/80.55.00) of bij de afdeling Welzijnszorg van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Markiesstraat 1 in 1000 Brussel (tel. 02/553.33.40).

GO TO TOP

www.kleurrijkvlaanderen.be : nadenken over het Vlaanderen van morgen

Nu nadenken over het Vlaanderen van morgen : het kan op www.kleurrijkvlaanderen.be !

Op de interactieve site komen diverse onderwerpen aan bod waarover ook u mee kunt nadenken. U vindt er achtergrondinformatie, er zijn discussiefora en u kunt er terecht voor een e-zine. Voor juni 2002 kunt u uw mening kwijt over ‘Cultuur en Samenleving’. Eerder al was er aandacht voor ‘mobiliteit’ (maart) en ‘ondernemen’ (april en mei).

Wenst u mee te denken over het toekomstige culturele beleid in Vlaanderen of heeft u suggesties ? Laat dan van u horen via www.kleurrijkvlaanderen.be of vraag een gratis brochure aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Schilderijen Louis Royon gezocht!

Het is weliswaar nog veraf, maar tijdens ‘Oostende voor Anker 2004’ wil het Museum voor Schone Kunsten stadsgenoot Louis Royon in de kijker stellen.

Deze kleurrijke figuur had al een leven als zeeman achter de rug toen hij zich op de schilderkunst stortte. Meteen werd hij ‘s lands belangrijkste marineschilder uit het begin van de twintigste eeuw. Vooral met zijn ontwerpen voor affiches, uurtabellen en menukaarten oogstte hij heel wat succes.

Naar aanleiding van ‘Oostende voor Anker 2004’ is het dan ook hoog tij(d) voor een retrospectieve rond Louis Royon. In 2003 is bovendien ook de tentoonstelling ‘Louis Van den Eynde en de zee’ gepland.

Voor de retrospectieve van Louis Royon doet het Museum alvast een oproep naar verzamelaars om de tentoonstelling mee gestalte te geven. Bezit u werk van Louis Royon (olieverfschilderijen, affiches of ander klein drukwerk) dat u tijdelijk ter beschikking wenst te stellen ? Neem dan contact op met conservator Norbert Hostyn in het Museum voor Schone Kunsten op het Wapenplein, tel. 059/80.53.35 en fax 059/80.28.91.

GO TO TOP

Jeugdruimteplan

Naast het Jeugdwerkbeleidsplan -dat het jeugdbeleid voor de komende jaren uitstippelt- legden de Jeugddienst en de Jeugdraad onlangs de laatste hand aan een zogenaamd Jeugdruimteplan.

Ruimte voor de jeugd is een prioriteit bij de toekenning van subsidies door de Vlaamse overheid aan de gemeenten. Het Jeugdruimteplan bundelt een aantal ideeën rond de verdere ontwikkeling van diverse sites of items.

In het Oostendse Jeugdruimteplan wordt als essentiële voorwaarde voor het jeugdwerk een degelijke kindvriendelijke infrastructuur vermeld. Daarnaast komt ook de toekomst van het openluchtcentrum Duin en Zee, ’t Bosjoenk en Hangar 1 aan bod en wordt gedacht over mogelijke repetitieruimtes voor muziekgroepjes. Tot slot is er ook aandacht voor nieuwe skate-locaties, wijkspeelpleintjes, de speelbus en de kinderboerderij.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Grijp uw Kunstkans!

Voor wie de Stedelijke Kunstacademie en het Stedelijk Conservatorium onbetaalbaar zijn, is er ook dit jaar het SIF-project ‘Kunstkans’.

Inwoners van Oostende met een laag inkomen betalen dankzij Kunstkans een heel laag inschrijvingsgeld (12,50 euro en slechts 7,5 euro voor wie jonger is dan 18) en krijgen ook basismateriaal ter beschikking.

Bedoeling is dat ook mensen met een laag inkomen kunnen musiceren, toneel spelen, schilderen, beeldhouwen, keramisch bakken of filmen. En dat zij in elk geval niet afhaken omdat de Kunstacademie of het Conservatorium te duur zijn.

Voor meer inlichtingen en/of inschrijvingen via Kunstkans kunt u terecht in de Stedelijke Kunstacademie (Dr. Verhaeghestraat 7, tel. 059/70.65.83) of bij het Stedelijk Conservatorium (Romestraat 36, tel. 059/70.70.08).

GO TO TOP

Zin in een leuke muzikale hobby?

Hebt u zin in een ontspannende, aangename en leerrijke muzikale hobby en wilt u het muzikale samenspel onder de knie krijgen ? Dan is de Koninklijke Stadsharmonie Oostende misschien iets voor u !

De Koninklijke Stadsharmonie Oostende is immers op zoek naar muzikanten fluit, hoorn, tenortuba en bastuba en jonge muzikanten (koperblazers, houtblazers en slagwerkers) voor het opstarten (vanaf oktober 2002) van een jeugdharmonie (opleiding Conservatorium vereist vanaf L3).

Geïnteresseerd ? Neem dan snel contact op met dirigent Johan Ferlin (tel. en fax 059/33.31.81) of onderdirigent Bernard Tratsaert (tel en fax 059/51.08.66).

GO TO TOP

Klachtenmanager Vinci Park aan het werk

Sinds vorige week zetelt de klachtenmanager van Vinci Park in een kantoor op de benedenverdieping in het Stadhuis. U kunt er terecht voor alle klachten omtrent het parkeerbeheer in Oostende. De klachtenmanager is telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800/99.277.

De openingstijden zien er als volgt uit :
- maandag : 14.00-19.00 uur
- dinsdag en woensdag : 14.00-17.00 uur
- zaterdag : 09.00-12.00 uur

GO TO TOP

Sluikstort in Oostende ? Bel 0800/92 491

Een weggegooide zetel of matras, een niet-reglementaire vuilniszak in de gracht, of hondenpoep op de stoep … voor het signaleren van een sluikstort in Oostende bel je voortaan gratis het nummer 0800/92 491.

De netheid van onze stad ligt het Stadsbestuur na aan het hart. En uit bevragingen en enquêtes blijkt dat een nette stad ook een prioriteit is voor de Oostendenaar. Onder het motto ‘samen kunnen we er iets aan doen’ lanceren we het gratis sluikstortnummer 0800/92 491. Jij signaleert, en wij ruimen op. Zo eenvoudig is dat !

Als Oostendenaar en als buurtbewoner merk je een sluikstorting meestal het eerst op. Daarom ben jij het beste geplaatst om zo’n sluikstort, hoe klein ook, te signaleren. Doe je dat, dan garandeert de Reinigingsdienst dat ze het sluikstort binnen 48 uur opruimen. Doet niemand het, dan blijft het sluikstort daar dagen, misschien weken liggen en zorgt het voor wrevel en ongenoegen.

Als je belt, krijg je een vriendelijk stem aan de lijn die je bedankt omdat je meewerkt aan een netter Oostende. Al wat je moet doen, is na de bieptoon het exacte adres inspreken. Daarmee bedoelen we de straat en het huisnummer van het dichtstbij gelegen gebouw waar je het sluikstort opmerkte. De Reinigingsdienst doet de rest en ruimt het sluikstort op. In samenwerking met de Lokale Politie wordt altijd geprobeerd om de identiteit van de sluikstorter te achterhalen. Lukt dat, dan krijgt die de gepeperde rekening gepresenteerd.

Daarom deze gouden raad. Sluikstort gezien ? bel 0800/92 491 !

Als je het sluikstortnummer draait, krijg je de volgende tekst te horen :
Met het stadsbestuur van Oostende, goeiedag.
U vormde het gratis nummer voor het melden van een sluikstorting in Oostende.
Wij stellen het erg op prijs dat u op deze manier meewerkt aan een nettere stad.
De Reinigingsdienst van Oostende garandeert u dat de sluikstorting binnen 48 uur opgeruimd wordt. Al wat u moet doen, is na de bieptoon het exacte adres inspreken. Daarmee bedoelen we de straat en het huisnummer van het dichtstbij gelegen gebouw.
We danken u voor uw medewerking.
Biep

GO TO TOP

Defecte straatlampen, een zaak van iedereen

Een kapotte straatlamp zorgt vaak voor een onveilig gevoel bij bewoners, voorbijgangers en verkeer. Daarom is het belangrijk dat een defect zo snel mogelijk wordt gemeld en hersteld. Bij de Voorlichtingsdienst gaat in de ‘winterperiode’ van begin oktober tot einde maart elke donderdagavond wijkopzichter Robert Lust de straat op om defecte lampen op te sporen. In de winterperiode 2001-2002 reed hij bijna 39 uren daadwerkelijk rond en kon zo 970 defecte lampen vast stellen. Op 20 december 2001 registreerde hij een recordaantal van 160 defecte lampen !

Electrabel heeft een dienstverlening waar elke burger telefonisch of per mail een kapotte lamp kan doorgeven. Electrabel garandeert een herstelling binnen 15 dagen na de melding. De snelste methode om een defecte straatlamp te melden is het gratis telefoonnummer
0800/635 35. Hier geeft u de gemeente door, de straat, het huisnummer van de meest nabije woning en het nummer van de paal (als u dat toevallig hebt genoteerd). Internetgebruikers kunnen een e-mail met de nodige gegevens sturen naar straatlampen@electrabel.com.

GO TO TOP

Wijziging openingstijden Stedelijk Zwembad

Vanaf 01 juni 2002 wijzingen de openingstijden van het Stedelijk Zwembad. De nieuwe openingstijden zien er als volgt uit :

Zomerperiode

  • maandag t/m vrijdag : 09.00-20.00 uur
  • zaterdag en zondag : 09.00-18.30 uu

Winterperiode

  • maandag t/m vrijdag : 08.00-20.00 uur
  • zaterdag : 10.30-18.00 uur
  • zondag : 09.00-17.00 uur

Op feestdagen (1 mei, Pinkstermaandag, Hemelvaart en 11 november) is het zwembad geopend van 09.00-17.00 uur en tijdens vakantieperiodes van 09.00-20.00 uur (van maandag t/m vrijdag). Op Kerst- en Nieuwjaarsdag is het zwembad gesloten.
De jaarlijkse onderhoudswerken vinden plaats van 02 tot en met 19 december 2002.

GO TO TOP

Wijzigingen dienst Bevolking Burgerlijke Stand

In de loop van de maand juni 2002 gaan enkele belangrijke wijzigingen van start bij de dienst Bevolking Burgerlijke Stand. We zetten ze voor u op een rijtje :

  • Polyvalente loketten en nog polyvalenter personeel
    Voortaan kunt u in de diverse loketten terecht voor verschillende verrichtingen.
  • Loketten gesloten op dinsdagmiddag
    Elke dinsdag vanaf 13.30 uur sluiten de loketten (Bevolking - Burgerlijke Stand én Stadskas) en wordt voortaan adminstratief werk verricht.
  • Snelloket voor het afhalen van documenten
    Een reispas, een identiteitskaart, een rijbewijs in bestelling, kunt u voortaan 's ochtends en op donderdagavond afhalen aan een snelloket. Een ticket nemen en geduldig uw beurt afwachten hoeft daarvoor niet meer.
  • E-loket voor basisverrichtingen
    Heeft u thuis een computer met Internetaansluiting, surf dan naar www.oostende.be en volg de link naar het e-loket. Via de computer kunt u dus voortaan op een eenvoudige en snelle manier allerlei uittreksels aanvragen en een adresverandering melden.
  • Begrafenisondernemers op afspraak
    Begrafenisondernemers kregen een brief dat vooraf telefonisch een afspraak maken, voortaan de regel is. Daarenboven zullen zij in een apart lokaal hun zaken in alle sereniteit kunnen afhandelen.

De nieuwe openingstijden van de loketten in de Lokettenzaal op de benedenverdieping (incl. dienst Financiën) zien er dus als volgt uit :

  • maandag : 09.00-16.00 uur
  • dinsdag : 09.00-13.00 uur
  • woensdag : 09.00-16.00 uur
  • donderdag : 09.00-11.30 uur en 17.00-20.00 uur
  • vrijdag : 09.00-13.00 uur

Het snelloket aan de infobalie -uitsluitend voor het ophalen van documenten- heeft de volgende openingstijden : van maandag t/m woensdag van 09.00-12.00 uur, op donderdag van 09.00-11.30 uur en van 17.00-20.00 uur en ’s vrijdags van 09.00-12.00 uur.

GO TO TOP

Ophaling oude en vervallen geneesmiddelen

De Brugse en Oostendse Apothekersvereniging organiseren deze week een actie rond de controle van de huisapotheek en de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen.

Bezit u thuis nog oude en vervallen geneesmiddelen ? Vraag dan snel een gratis inzamelzak bij uw apotheker of op het secretariaat van de Brugse en Oostendse Apothekersvereniging, Torhoutsesteenweg 272 in 8200 Brugge, tel. 050/40.61.61, fax : 050/39.16.22 en e-mail : kbav@kbav.be.

GO TO TOP

Meldingsplicht archeologische opgravingen

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen wenst de bevolking er aan te herinneren dat er een meldingsplicht bestaat voor het vinden van voorwerpen of goederen die van archeologisch belang zijn. Niet naleving van deze plicht is strafbaar. Om aan archeologische opgravingen te doen, moet u bovendien ook in het bezit zijn van een vergunning.

De melding van archeologische opgravingen moet gebeuren bij het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium, buitendienst West-Vlaanderen, Iepersesteenweg 56 in 8600 Diksmuide. Ook voor de aanvraag van een vergunning of voor het gebruik van een metaal detector kunt u er terecht.

De meldingsplicht betekent niet dat u het eigendomsrecht van het voorwerp afstaat. Alleen krijgt het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium zo de kans om tijdelijk onderzoek te verrichten.

Vindt u munitie of wapens, raak ze dan nooit aan, maar verwittig onmiddellijk de politiediensten. Aan de landbouwers wordt gevraagd de munitie langs de kant van de weg te leggen en meteen de federale of lokale politie op de hoogte te brengen.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium, tel. 051/54.56.10 of fax : 051/54.59.50.

GO TO TOP

Welke toekomst voor het regionaalstedelijk gebied Oostende?

In het kader van de structuurplanning Vlaanderen is het Hoofdbestuur van de AROHM gestart met het afbakeningsproces van het ‘stedelijk gebied Oostende’.

Wat houdt dit proces in en welke de gevolgen hebben een dergelijke afbakening voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van het regionaalstedelijk gebied Oostende ? U verneemt het in de nieuwsbrief ‘Welke toekomst voor het regionaalstedelijk gebied Oostende?’

Voor een gratis exemplaar van deze interessante nieuwsbrief kunt u terecht aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Met vallen en opstaan

In het kader van de werkgroep ‘Toegankelijkheid’ organiseert de dienst Sociale Zaken op zaterdag 29 juni 2002 vanaf 14.00 uur de ludieke actie ‘Met vallen en opstaan’.

Voor de actie worden rolstoelen, speciale brillen en koptelefoons ter beschikking gesteld. Op die manier kunt u -op een parcours doorheen het Oostendse stadscentrum- aan den lijve ondervinden hoe het voelt om in een rolwagen te zitten of om blind, slechtziend, doof of slechthorend te zijn. Achteraf krijgt u de kans om na te praten over uw ervaringen.

Wenst u deel te nemen ? Geef dan zo snel mogelijk uw naam, adres en telefoonummer door aan Christine Willaert van de dienst Sociale Zaken, tel. 059/80.55.00 - toestel 2571.

GO TO TOP

Provinciale verfraaiingswedstrijd land- en tuinbouwbedrijven 2002

Het Provinciaal Comité voor Landbouw organiseert in samenwerking met het Provinciaal Tuinbouwcomité opnieuw een wedstrijd voor de verfraaiing van land- en tuinbouwbedrijven.

Voor de wedstrijd worden West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven aangespoord om de omgeving van de woning en de bedrijfsgebouwen te verfraaien door middel van een passende beplanting. Ze hopen zo een bijdrage te leveren aan de algemene verfraaiing van het platteland.

Alle boeren en tuinders, wiens bedrijf gevestigd is in West-Vlaanderen, kunnen aan deze jaarlijkse wedstrijd deelnemen. Bedrijven die in het verleden reeds in de prijzen vielen, komen echter niet meer in aanmerking.

De deelnemende bedrijven worden in verschillende categorieën ingedeeld, rekening houdend met de aard en de oppervlakte van de uitbating. De bekroonden ontvangen een diploma en een prijs.

Geïnteresseerden moeten hun kandidatuur vóór 25 juni 2002 indienen bij het Provinciaal Centrum voor Land- en Tuinbouw, Ieperseweg 87 in 8800 Rumbeke-Beitem. De inschrijvingen moeten gebeuren door tussenkomst van een plaatselijke of gewestelijke land- en tuinbouwvereniging. De deelname is gratis.

Telefonisch krijgt u meer inlichtingen op het nummer 051/26.14.00.

GO TO TOP

Op zoek naar een leuke vakantiejob ?

Wil jij deze zomer aan de slag als werkstudent en zoek je nog een job ?

Surf dan snel naar www.vdab.be en ontdek er de vele vakantiejobs. Of beter nog : schrijf je in als werkstudent en verspreid je cv via de VDAB-kiss-databank. Meteen kom je in contact met duizenden werkgevers die de databank dagelijks raadplegen ! Zo solliciteer je snel, efficiënt en bovendien … volledig gratis !

Beschik je niet over een internetaansluiting ? Geen nood, in de Lokale Werkwinkel staan tal van computers ter beschikking met gratis internettoegang !

Meer inlichtingen : VDAB, Brigantijnenstraat 2, tel. 059/55.65.43 of via www.vdab.be.

GO TO TOP

Tariefwijzigingen Bibliotheek Kris Lambert

Sinds kort gelden in de Bibliotheek Kris Lambert nieuwe tarieven met betrekking tot uitlenen van audiovisueel materiaal.

Voor het uitlenen van CD’s en LP’s betaalt u voortaan 0,60 euro per exemplaar. Uitlenen van informatieve CD-rom’s kost 1 euro. Het leengeld voor een CD-rom spel bedraagt 2 euro.

Brengt u uw boeken, strips, CD’s of platen te laat binnen, dan betaalt u voortaan een boete van 0,40 euro per exemplaar en per week vanaf de volgende dag na het verstrijken van de uitleentermijn. De boete voor het te laat terugbrengen van een CD-rom bedraagt vanaf nu 0,40 euro per schijf en per dag (!). Ten slotte worden ook de kosten voor het versturen van van de herinneringsbrieven door de gebruiker betaald.

Inschrijven in de bibliotheek blijft gratis, mits voorlegging van een geldige identiteitskaart met vermelding van woonplaats in België. Ook voor de ontlening van boeken en de consultatie van internet betaalt u niks.

Meer informatie krijgt u in de Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, tel. 059/29.51.51.

GO TO TOP

Vrijwilligers gezocht in Bibliotheek Kris Lambert

Heeft u een paar uurtjes per week vrij en wenst u die te benutten om mensen te helpen?

Dan kunt u terecht in de Bibliotheek Kris Lambert. In de boekentempel zoeken ze immers vrijwilligers om een handje te helpen bij een van de volgende taken : ingeleverde boeken en cd’s in het rek plaatsen, recepties verzorgen tijdens de Jeugdboekenweek, de Nacht van de Musea en Galerijen of de Bibliotheekweek, leesgroepen van de Kinder- en Jeugdjury begeleiden, nieuwe boeken plastificeren, oude boeken in een nieuw kleedje steken, …

Geïnteresseerd ? Neem dan snel contact op met Martine Vandermaes in de Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, tel. 059/29.51.51.

GO TO TOP

Staat uw mazouttank al op groen?

Heel wat mensen kiezen bewust voor een verwarming met stookolie. De veiligheid, de prijs en het milieubewuste systeem zijn hierbij de voornaamste argumenten.

In 1995 besliste de Vlaamse regering om alle stookoliereservoirs verplicht na te zien. Erkende technici controleren of uw tank over een overvulbeveiliging beschikt, of er teveel water en slib in uw tnk zit en of uw tank dicht is. Is uw mazouttank in orde, dan krijgt u een groene dop of plaat en ontvangt u een attest.

Controle van uw mazouttank is noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat slechts 0,85% van de tanks lekt en milieuhinder veroorzaakt. Bepaalde verzekeringsmaatschappijen dekken mogelijke stookolieschade alleen als u de wettelijke voorschriften volgt. Komt uw verzekeringsmaatschappij niet tussenbeide, dan zal een fonds voor sanering van lekkende tanks de niet gedekte schade vergoeden. Evenwel ook alleen als u de wettelijke voorschriften volgt. Daarnaast mogen leveranciers -na het verstrijken van de controledata- enkel nog de reservoirs met een groene dop vullen. Mazouttanks die niet meer gebruikt worden, moet u verplicht laten reinigen en verwijderen.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Informazout, tel. 078/152.150 of op de website www.informazout.be. U vindt er een lijst van de erkende technici en vele nuttige tips.

De interessante informatiefolder ‘Staat uw mazouttank al op groen?’ vindt u aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Sport (eens) overdag : ‘Start to run’!

Na het succesvolle project ‘Sportkans’ startte de Sportdienst onlangs met het project ‘Sport Overdag’. Bedoeling is om personen -die er tijd en zin voor hebben- aan te zetten om tijdens de dag te sporten. ‘Sport Overdag’ heeft vier doelgroepen : senioren, niet werkende, deeltijds of in ploeg werkende volwassenen tot 55 jaar, allochtone volwassenen en personen met een handicap. Voor elke doelgroep werd een sportproject uitgedacht. Dat zijn respectievelijk de ‘Seniorensportacademie’, ‘Eurosport’, ‘Sporto 2002’ en ‘Anders Sporten’.

‘Eurosport’ probeert de niet werkende, deeltijds werkende of in ploeg werkende volwassenen in beweging te krijgen. In alle Oostendse wijken worden diverse sporten aangeboden. Eéntje daarvan is ‘Start to run’, dat zich richt naar beginnende lopers. Bedoeling is om in groep en onder begeleiding van Hermes Atletiek Club wekelijks een eindje te lopen in een natuurlijke omgeving. Lopen in groep werkt niet alleen motiverend maar is bovendien ook een stuk gezelliger.

Bent u ouder dan 18 jaar en wenst u uw conditie te verbeteren of te onderhouden ? Dan is ‘Start to run’ beslist iets voor u ! U bent alvast elke dinsdag van 09.30-10.30 uur welkom aan het Spiegelmeer (t.h.v. de schuilhut) in het Maria-Hendrikapark.

De kostprijs bedraagt 10 euro voor 10 lessen. Een verzekering is in de prijs begrepen. Minderbegoeden betalen 5 euro.

Voor meer inlichtingen en/of inschrijvingen kunt u terecht bij de Sportdienst, sportcentrum De Koninklijke Stallingen, Koninginnelaan 76, tel. 059/50.05.29.

GO TO TOP

Subsidies herbruikbare luiers

In het kader van het afvalbeleid beoogt het Stadsbestuur vooral een vermindering van de hoeveelheid restafval. Door tal van initiatieven -met onder meer de selectieve inzameling van papier, karton en PMD, de compostpaviljoenen of de stickers die reclamedrukwerk weren- werd de hoeveelhed restafval reeds aanzienlijk verminderd.

Een belangrijke afvalstroom van het huishoudelijk afval zijn wegwerpluiers. Uit huisvuilsorteeranalyses van de OVAM blijkt dat wegwerpluiers gemiddeld 5,7% van het restafval uitmaken. Voor Oostende betekent ongeveer 988 ton wegwerpluiers per jaar. Over de gehele luierperiode produceren kinderen ongeveer 1,1 ton afval.

Als alternatief voor het gebruik van wegwerpluiers bestaan voorgevormde katoenen luiers. Hierbij wordt in een wasbaar overbroekje de eigenlijke katoenen luier gelegd met eventueel een bijkomende papieren inleg om de ontlasting van de baby op te vangen. Deze papieren inleg kan in het toilet worden doorgespoeld. Het gebruik van deze luiers leidt tot een verdere vermindering van het restafval.

De herbruikbare luiers hebben voor de ouders tal van voordelen : ze zijn goedkoper in gebruik, zorgen voor een vroegere zindelijkheid van het kind en verminderen de afvalberg. Nadelig zijn dan weer de extra tijdsbesteding en de duurdere (eenmalige) aanschaf van de luiers.

Om ouders aan te zetten tot het gebruik van de herbruikbare luiers kent het Stadsbestuur een subsidie toe van 125 euro voor een bewezen aankoop van ten minste 250 euro. Daarvoor moeten ze gewoon de facturen op naam voorleggen voor de aankoop van herbruikbare luiers en toebehoren (met een totale waarde van ten minste 250 euro).
Let wel : per gezin wordt slechts één premie toegekend.

Meer informatie krijgt u bij de dienst Leefmilieu, op de vierde verdieping van het Stadhuis.

GO TO TOP

Rattenbestrijding : een noodzaak!

Recent werd vastgesteld dat de bruine rattenpopulatie langs de waterlopen voortdurend uitbreidt. Een bestrijding van muskus- en bruine ratten dringt zich dan ook op.

Waarom moeten ratten bestreden worden ? Ratten zijn verspreiders van ziekten, ze brengen schade toe aangewassen en aan de oevers van grachten en waterlopen. Tevens knagen ze aan isolatiemateriaal en elektrische leidingen en eten van de voedselvoorraden van andere dieren of bevuilen deze met hun uitwerpselen. Ratten planten zich bovendien razendsnel voort. Jaarlijks zorgt een koppel van deze knaagdieren al snel voor een dertigtal nakomelingen. Tot slot bezoemen ratten de meeste mensen nog steeds schrik in.

Hoe kunt u bruine ratten verkomen ? Enkele tips :

  • laat geen etensresten rondslingeren;
  • zorg dat dierenvoeders opgeborgen zijn in afsluitbare vaten of containers;
  • voeder dieren bij voorkeur ’s morgens zodat er ’s nachts geen voedsel meer aanwezig is in de voederbakken;

berg huisvuilzakken op in afgesloten containers of hang ze voldoende hoog op;
- vermijd overvloedig voederen van vogels en wild tijdens de winterperiode;
- verwijder achtergebleven gewassen of vruchten op de velden en ploeg ze tijdig om;
- deponeer organisch afval in en niet naast het compostvat en zet het vat bij voorkeur op een harde achtergrond;
- zorg ook in volières voor een harde bodem of gaasdraad op de bodem zodat de voedselvoorraden moeilijker toegankelijk worden voor ratten;
- scherm verluchtingskokers en -raampjes, afvoerpijpen en rioolputten best af met een draad of rooster. Ook ramen en deuren van plaatsen waar voedsel aanwezig is, worden best telkens gesloten.

Volgens de wet van 02 april 1971 zijn alle eigenaars, huurders, gebruikers of publiek- of privaatrechtelijke personen verplicht om over te gaan tot bestrijding van zodra de aanwezigheid van ratten op privaat terrein vastgesteld wordt. De gemeenten, de provincie en/of het gewest staan in voor de rattenbestrijding langs openbare waterlopen en weggrachten of op terreinen die beheerd worden door openbare besturen.

Bruine ratten kunt u mechanisch bestrijden met onder meer vallen, klemmen of inloopkooitjes. De chemische bestrijding kan gebeuren met giflokazen in de vorm van gedrenkte granen of in de vorm van waxblokken (doeltreffender op vochtige plaatsen).
Deze giflokazen zijn verkrijgbaar in diverse tuincentra.

Meer inlichtingen krijgt u in Oostende bij de Reinigingsdienst, die op het grondgebied van de stad instaat voor de rattenbestrijding. U bereikt de dienst op het nummer 059/32.19.03.

GO TO TOP

Betaal de juiste prijs bij de (tand-)arts

Om de patiënt te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen, maakten diverse ziekenfondsen afspraken met de artsen en tandartsen over maximumtarieven voor de verleende zorg.

(Tand-)artsen die het akkoord aanvaarden, respecteren deze tarieven. Zij die het akkoord niet aanvaarden, mogen hun honorarium vrij bepalen.

Weet u of uw arts of tandarts dit akkoord aanvaard heeft en kent u de maximumtarieven ? Het eerste verneemt u in uw plaatselijke ziekenfonds. De (maximum-)tarieven vindt u in de interessante folders ‘Betaal de juiste prijs bij de arts’ en ‘Betaal de juiste prijs bij de tandarts’.

Voor een gratis exemplaar van beide folders kunt u terecht aan de infobalie van het Stadhuis of bij uw ziekenfonds.

GO TO TOP

Grabbelkans

In het kader van de ‘Grabbelpas’ pakt de Jeugddienst binnenkort uit met Grabbelkans. Grabbelkans is een project dat minderbegoede jongeren de kans biedt om deel te nemen aan diverse activiteiten.

Grabbelkans richt zich naar jongeren van 6 tot 15 jaar. Via het Grabbelkans-attest kunnen minderbegoede jongeren een Grabbelpas tegen reductie verkrijgen.

Vanaf 30 mei 2002 kunnen de jongeren dan inschrijven voor (maximum 20) te gekke grabbelpasactiviteiten.

Meer inlichtingen over Grabbelkans krijgt u bij Stijn Parmentier in het Openluchtcentrum Duin en Zee, Fortstraat 128, tel. 059/32.01.06.

GO TO TOP

Begeleid individueel studeren

Overweegt u om bij te studeren ? Wilt u een (extra) diploma behalen, een betere job zoeken, promotie maken binnen uw bedrijf of gewoon uw informatie over bepaalde onderwerpen uitdiepen ?

Dan is Begeleid Individueel Studeren (BIS) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - afdeling Volwassenenonderwijs de oplossing ! De BIS-cursussen bieden u immers tal van mogelijkheden om cursussen te volgen op een ontspannen, eenvoudige en goedkope manier. Door thuis te studeren krijgen bovendien ook uw huisgenoten of vrienden de kans om de cursussen mee te volgen.

Ontdek de mogelijkheden van de BIS-cursussen en het afstandsonderwijs. Bel de gratis infolijn (0800/92.370) en/of vraag een gratis infobrochure.

Een introductiefolder is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Evaluatie onbemande camera’s

De onbemande camera werd tijdens de maanden januari, februari en maart 2002 gedurende 1.164 uren ingezet. In totaal werden reeds 628.102 voertuigen gecontroleerd. Het aantal zware overtredingen (hoger dan 15 km/uur) bedroeg gemiddeld 1,47%, zo’n 9.233 voertuigen dus.

De inzet van de onbemande camera’s heeft één belangrijke doelstelling : de verkeersveiligheid verhogen door de snelheid van het verkeer te verminderen.

Uit recente cijfers blijkt alvast dat het aantal zware inbreuken sterk gedaald is. Op de Elisabethlaan daalde dat aantal met ongeveer 80%. Op de Torhoutsesteenweg werd In februari opnieuw een daling van 30% genoteerd ten opzichte van de cijfers van januari 2002. Op de Zeedijk halveerde het aantal maar op de Nieuwpoortsesteenweg verdrievoudigden de zware inbreuken voor de maand februari. De onbemande camera werd daar evenwel enkel kortstondig ingezet in het begin van de maand.

Daarnaast halveerde ook het aantal ongevallen met gewonden op de Elisabethlaan en de Torhoutsesteenweg sinds de inzet van de onbemande camera’s. Op de Nieuwpoortsesteenweg bleef het aantal ongevallen ongeveer gelijk en op de Zeedijk werd -sinds de inzet van de onbemande camera’s- nog geen enkel ongeval met gewonden genoteerd.

Vermelden we tot slot dat de zogenaamde tolerantiegrens binnen de bebouwde kom slechts 6 km/uur bedraagt. Concreet betekent dit dat de Oostendse politie reeds inbreuken opstelt vanaf 57 km/uur op locaties waar de maximumsnelheid 50 km/uur bedraagt.

GO TO TOP

Sport op maat

Het project ‘Sportkans’ kende de voorbije jaren heel veel succes. De Sportdienst gaat op de ingeslagen weg verder en start nu met ‘Sport Overdag’. Bedoeling is om personen -die er tijd en zin voor hebben- aan te zetten om tijdens de dag te sporten. ‘Sport Overdag’ heeft vier doelgroepen : senioren, niet werkende, deeltijds of in ploeg werkende volwassenen tot 55 jaar, allochtone volwassenen en personen met een handicap. Voor elke doelgroep werd een sportproject uitgedacht.

SENIORENSPORTACADEMIE
De ‘Seniorensportacademie’ richt zich naar de sportieve senior vanaf 55 jaar. In samenwerking met diverse lokale sportclubs en seniorenverenigingen biedt de academie de mogelijkheid diverse sporten te beoefenen in de wijken Centrum, Westerkwartier, Mariakerke, Vuurtorenwijk, Stene, Konterdam, Zandvoorde en Raversijde. Via een lessenreeks van een uurtje per week komt in elke wijk één sport aan bod. Een eerste reeks start op maandag 15 april 2002 en loopt tot vrijdag 28 juni 2002. Tienbeurtenkaarten zijn verkrijgbaar bij de Sportdienst tegen de prijs van 10 euro. Minderbegoede senioren kunnen rekenen op een reductie van 5 euro mits voorlegging van een geldig attest.

EUROSPORT
‘Eurosport’ wil niet zozeer het televisiekijken bevorderen (zoals u misschien zou vermoeden), maar probeert de niet werkende, deeltijds werkende of in ploeg werkende volwassenen in beweging te krijgen. Ook hier worden diverse sporten aangeboden in de Oostendse wijken. De lessenreeksen sluiten meestal aan op het uurtje seniorensport. Deelnemen kan via een tienbeurtenkaart die verkrijgbaar is bij de Sportdienst tegen de prijs van 10 euro. Minderbegoeden betalen 5 euro (mits geldig attest).

SPORTO 2002
Allochtone volwassenen hebben vaak moeite om een eerste stap te zetten richting sportclub. Met ‘Sporto 2002’ kunnen deze volwassenen kennismaken met tal van sporten om zich vervolgens -indien ze dat wensen- bij een sportclub aan te sluiten. Sporto 2002-deelnemers kunnen wekelijks maar liefst 4,5 uur aan sport doen. Er is keuze tussen omnisport (elke maandag), voetbal (elke donderdag) en zwemmen (elke vrijdag). De deelnameprijs bedraagt ook hier 10 euro (5 euro voor minderbegoede volwassenen).

ANDERS SPORTEN
Voor personen met een handicap organiseert de Sportdienst van 9 tot en met 13 september 2002 een sportkamp. In de voormalige Veiling (aangepast aan rolstoelgebruikers!) en sporthal De Spuikom kunnen personen met een handicap dagelijks van 09.00-16.00 uur terecht voor een uiterst sportieve week.

Voor meer inlichtingen en/of inschrijvingen : Sportdienst, sportcentrum De Koninklijke Stallingen, Koninginnelaan 76, tel. 059/50.05.29.

GO TO TOP

Oostends Historisch Museum De Plate uitgebreid

Nauwelijks enkele maanden na de opening van het Oostends Historisch Museum De Plate is de eerste uitbreiding een feit. Voortaan kunt u er een unieke visserswoonkamer anno 1900 bezichtigen.

De reconstructie van de kamer gebeurde vooral aan de hand van oude foto’s van Oostendse vissersinterieurs uit die periode. De visserswoonkamer vervolledigt de maritieme afdeling op de benedenverdieping van het museum.

Momenteel wordt alweer gewerkt aan een volgende uitbreiding : een zaal gewijd aan Oostende tijdens de Belle-Epoqueperiode.

Het Oostends Historisch Museum De Plate in de Langestraat 69 is elke zaterdag geopend van 10.00-12.00 uur en van 1400-17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties kunt u er dagelijks -behalve op dinsdag- terecht.

GO TO TOP

Reispas nodig? Tijdig aanvragen!

Bij het begin van het toeristische seizoen doet het ministerie van Buitenlandse Zaken een oproep om tijdig te controleren of voor uw reisbestemming een reispas nodig is en of uw reispas nog geldig is.

Het is dan ook aangewezen om uw reispas tijdig -liefst een zestal weken op voorhand- aan te vragen. De gangbare termijnen voor de aanvraag van een reispas (drie weken voor de gewone procedure en één week voor de dringende procedure) kunnen immers eventueel in het gedrang komen bij piekperiodes in het drukke voorjaars- en zomerseizoen.

GO TO TOP

Multimediaproject ‘Zandletters’ wil de informatiekloof dichten

Om aan informatie te geraken volstonden tot voor kort lees- en schrijfvaardigheden. Met de snelle evolutie op het gebied van digitalisering en de doorbraak van internet hebben nieuwe informatiemedia hun plaats naast het geschreven woord verworven. Niet iedereen beschikt evenwel over de nodige middelen en vaardigheden om aan die informatie te geraken.

Het Stadsbestuur wil hierin zijn verantwoordelijkheid opnemen. Zo werd de bibliotheek Kris Lambert uitgerust met een groot aantal pc’s voorzien van een internetverbinding, cd-rom en office- en excelpakketten. Om de inwoners de mogelijkheid te bieden om vetrouwd te raken met deze digitale mediadragers, start het Stadsbestuur onder de naam ‘Zandletters’ een multimediaproject in de bibliotheek waarmee ze de nieuwe geletterdheid wil promoten.

Om iedereen met multimedia te laten kennismaken, wordt er bij de start van ‘Zandletters’ speciaal aandacht besteed aan de sociaal kwetsbare groep van onze samenleving. Voor hen is de stap naar de bibliotheek immers vaak (te) groot. Tevens beschikken ze ook niet over de middelen om zich de nodige apparatuur aan te schaffen.

Om de informatiekloof te dichten, worden multimediaprojecten uitgewerkt in samenwerking met welzijns- en sociaal-culturele organisaties van Oostende die deze groep wel bereiken. Vertrouwd raken met deze multimedia wordt gelinkt aan situaties uit het dagelijks leven zodat ze onmiddellijk ervaren waarvoor deze media kunnen gebruikt worden. Deze projecten moeten dan ook in een vertrouwd milieu worden opgezet. Kennismaken met de dienstverlening van de bibliotheek is dan een volgende stap. De bibliotheek biedt immers permanente toegang tot elektronische informatie.

Naast deze gerichte actie zal de bibliotheek in het najaar een open aanbod organiseren dat zich richt naar de hele Oostendse bevolking. Zo kan iedereen die deelneemt aan deze sessies onder begeleiding van deskundigen kennismaken met het multimedia-aanbod van de bibliotheek.

Om het project vorm te geven werd een beroep gedaan op het Centrum voor Lezen en Informatie (LINC vzw), een non-profitorganisatie die onder meer ervaring heeft in de begeleiding van multimediaprojecten voor sociaal kwetsbare groepen.

Voor meer inlichtingen over ‘Zandletters’ kunt u terecht in de Bibliotheek Kris Lambert, tel. 059/29.51.51, bij LINC, tel. 016/31.66.09 of (vanaf eind april 2002) op de website www.zandletters.be

GO TO TOP

Premies en toelagen voor huisvesting

Iedereen heeft recht op een behoorlijke huisvesting. Dit is een geschikte woning, van goede kwaliteit en tegen een betaalbare prijs. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet…

Nog te vaak leven mensen in een minderwaardige woonst die bovendien ook nog (te) duur betaald wordt. ‘Recht op wonen’ werd daarom opgenomen in de grondwet. De Vlaamse Regering voegde meteen ook de daad bij het woord en werkte de Vlaamse Wooncode uit, dat het woonbeleid voor de komende jaren uittekent.

Tal van maatregelen moeten de huisvesting van iedereen verbeteren. Zo bestaan naast de sociale huisvesting ook diverse premies voor huisvesting. Wenst u een woning te bouwen, te renoveren, uit te breiden of aan te passen ? Sla er dan zeker eens de brochure ‘Premies en toelagen voor huisvesting’ van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap op na. U vindt er een overzicht van de verschillende premies, de voorwaarden en de aanvraagprocedures.

Een gratis exemplaar van de brochure krijgt u aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Opsporing verzocht !

In Argentinië ligt het plaatsje Ostende. Volgens de overleveringen zouden er zowat een eeuw geleden twee Belgen gepasseerd zijn die de streek zo mooi vonden dat ze er het plaatsje Ostende stichtten.

Het enige dat men van de Belgen afweet is dat ze Fernand Robette en Agustin Poli heetten en dat ze rond de Eerste Wereldoorlog weer zijn vertrokken. Nooit is nog iets van hen vernomen… De stichters van het lokale museum zijn wanhopig op zoek naar familie van de twee Belgen.

Een andere oproep komt van Gillian Anne, een Engelse dame. Zij is op zoek naar haar vader. De man was een Belg, wellicht een Oostendenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog als voerman werkte in de vismarkt van Brixham, Engeland. Ze veronderstelt dat hij Rice heette (allicht een Engelse interpretatie van de familienaam ‘Rys’).

In Torquay of Plymouth leerde hij Winifred Jones (ook gekend als ‘Toni’) kennen. Zij woonde in Plymouth en was gehuwd met Gordon Jones die bij de zeemacht werkte.

Gillian Anne werd geboren op 21 oktober 1942 en werd later geadopteerd. Ze is nu op zoek naar haar vader, zijn familie of mensen die hem gekend hebben.

Weet u meer over Ferdinand Robette en Agustin Poli of (familie van) de vader van Gillian Anne ? Dan kunt u met uw tips of inlichtingen terecht bij Claudia Vermaut, archivaris, Stadsarchief, Vindictivelaan 1, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Kleurrijk Vlaanderen : Mobiliteit in 2020

In het kader van de de mobiliteitscampagne van het project ‘Kleurrijk Vlaanderen’ pakt het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap uit met de brochure ‘Mobiliteit in 2020’.

Mobiliteit wordt ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen van de toekomst. Vlaanderen heeft bijna het dichtste wegennet ter wereld, na Nederland het grootste aantal waterwegen en ook ons spoorwegnet is bijzonder goed uitgebouwd. En toch loopt het verkeer elke dag meer vast. En dat ook de aanleg van nieuwe wegen nauwelijks nog enige ademruimte kan bieden, is duidelijk.

‘Mobiliteit in 2020’ geeft achtergrondinformatie over de toekomst van de mobiliteit in Vlaanderen en richt zich naar iedereen die wenst mee te denken over de toekomst van Vlaanderen. Vlaanderen heeft immers meer dan ooit behoefte aan nieuwe ‘denkwegen’…

Laat dus van u horen en schuif uw inbreng niet op de lange baan ! Vraag een gratis exemplaar van ‘Mobiliteit in 2020’ aan de infobalie van het Stadhuis, surf eens langs op www.kleurrijkvlaanderen.be of schrijf naar Postbus 2020, 1210 Brussel 21

GO TO TOP

Ruimingsattest bij afhaling septisch materiaal

Jaarlijks bieden diverse ruimfirma’s ongeveer 40.000 vrachten septisch materiaal aan voor de verwerking van de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin. Dat materiaal is afkomstig van huishoudens en bedrijven waarvan het sanitair afvalwater aangesloten is op een septische tank.

De Vlaamse milieureglementering Vlarem verplicht de behandeling van het septisch materiaal in een openbare waterzuiveringsinstallatie. Aquafin heeft een overeenkomst met een groot aantal ruimfirma’s afgesloten waarin ondermeer de hoeveelheden septisch materiaal en de aanvoerinstallatie worden vastgelegd.

Voor een goed zuiveringsresultaat is het belangrijk dat enkel septisch materiaal van sanitaire oorsprong wordt afgeleverd in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daarom maakten Aquafin en de ruimfirma’s bijkomende afspraken om de herkomst van het septisch materiaal te garanderen. Zo zal een ruimingsattest aangeboden worden aan elke gebruiker of eigenaar van een septische put. Dit attest geeft de gebruiker of eigenaar van de put de garantie dat zijn septisch materiaal zal afgevoerd en behandeld worden zoals voorzien in de milieuwetgeving. Door de ondertekening van dit attest verklaart de gebruiker of eigenaar tevens dat het geruimde materiaal uitsluitend afkomstig is van een septische put voor huishoudelijk afvalwater, toiletten en andere sanitaire voorzieningen.

In de zuiveringsinstallaties wordt het septisch materiaal biologisch gezuiverd. De micro-organismen die de vervuiling afbreken zijn gevoelig voor bepaalde schadelijke stoffen in het afvalwater. Daarom is het belangrijk dat enkel septisch materiaal wordt afgeleverd en geen ruimingsslib van garages of servicestations, van vet- of zandvangers, van rioolkolken of zuiveringsinstallaties, evenmin als onbehandeld afvalwater van industriële of agragrische oorsprong.

Meer inlichtingen krijgt u bij Aquafin Technologie, tel. 03/450.45.37 of Aquafin Exploitatie, tel. 03/450.49.27.

GO TO TOP

Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst

In 2002 organiseert de Provincie West-Vlaanderen opnieuw de vierjaarlijkse ‘Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst’.

De totale prijzen- en premiepot bedraagt 12.395 euro. De laureaat gaat met een prijs van 2.476 euro lopen.

De wedstrijd staat open voor iedereen die in West-Vlaanderen geboren is, of er op 01 januari 2002 ten minste vijf jaar wettelijk gedomicilieerd is.

Voor meer inlichtingen en/of een inschrijvingsformulier kunt u terecht aan de balie van het Museum voor Schone Kunsten op het Wapenplein, tel. 059/80.53.35.

GO TO TOP

Sociaal tarief op abonnement kabeldistributie

De gemengde intercommunales in Vlaanderen handhaven het sociaal tarief op de kabeldistributie. De afschaffing van het kijk- en luistergeld heeft dus -behalve de formaliteiten- geen enkele invloed op het sociaal abonnement.

Wie vroeger van het kijk- en luistergeld was vrijgesteld, kreeg ook een korting op het abonnement van de kabeldistributie. Het betreft vooral personen die voor 80% gehandicapt zijn. Dit blijft behouden. Enkel de fomaliteiten worden aangepast.

Wie vorig jaar nog een attest van de dienst voor kijk- en luistergeld bij de gemengde intercommunales heeft ingediend, moet voorlopig niets doen voor de periode van de geldigheid van dit attest.

Voor de nieuwe begunstigden werd de volgende regeling getroffen. Attesten die aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling worden overgemaakt aan het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie maakt vervolgens een attest op dat recht geeft op korting op het kabelabonnement. De begunstigde ontvangt dit attest thuis en stuurt het daarna naar Electrabel, Informatie- en Communicatiesignalen, Postbus 2222 in 2800 Mechelen 1.

De korting -die alleen wordt toegekend op aanvraag- is steeds beperkt in duur en moet regelmatig vernieuwd wordt. Nieuwe begunstigden kunnen zich voor de formaliteiten laten bijstaan door de dienst Sociale Zaken, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Rookvrije klassen

Net zoals vorig jaar organiseert LOGO (Lokaal Gezondheidsoverleg) in samenwerking met VIG (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie) de wedstrijd ‘Rookvrije klassen’.

LOGO werkt vooral rond ziektepreventie en gezondheidspromotie op lokaal vlak. ‘Roken’ is één daarbij van de gezondheidsdoelstellingen.

Jongeren beginnen immers steeds vroeger en steeds meer te roken. De wedstrijd ‘Rookvrije klassen’ wil de jeugd motiveren en ondersteunen om niet te beginnen of te stoppen met roken. Het betreft een klaswedstrijd voor het eerste graad van het secundair onderwijs. De leerlingen verbinden zich ertoe om gezamenlijk, gedurende zes maanden niet te roken.
Klassen die tot op het einde van de wedstrijd volhouden, maken kans op een mooie prijs : een klasreis van één week naar een Europese hoofdstad. Daarnaast worden nog drie andere prijzen uitgeloot.

In Oostende startten zeven klassen van het Vrij Technisch Instituut en zeven van het Sint-Andreasinstituut aan de wedstrijd. We duimen alvast dat ze volhouden !

Meer inlichtingen krijgt u bij LOGO Oostende-Ieper-Veurne-Diksmuide, tel. 051/51.07.33, fax: 051/51.09.24 en e-mail : logo.oivd@yucom.be.

GO TO TOP

Vlaanderen 2002 in cijfers

Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap pakt uit met de folder ‘Vlaanderen 2002 in cijfers’. Met deze beknopte statistische folder brengt de administratie Planning en Statistiek in een oogopslag de voornaamste socio-economische data over Vlaanderen, gesitueerd in een Belgische context.

De folder belicht achtereenvolgens statistieken over bevolking, ondernemingen, tewerkstelling, omzet, uitvoer en investeringen.

Een exemplaar van deze uiterst interessante folder krijgt u gratis aan de infobalie van het Stadhuis. Daarnaast kunt u ‘Vlaanderen 2002 in cijfers’ ook online raadplegen op de website fred.vlaanderen.be/statistieken/publicaties.

GO TO TOP

Gezocht : vrijwilligers voor kankerpatiënten

Voelt u zich aangesproken om een stukje van uw tijd en uw aandacht te geven aan mensen met kanker ? Sluit u dan vandaag nog aan bij een groep van vrijwilligers, om kankerpatiënten een luisterend oor te bieden, te informeren en tot steun te zijn.

De vrijwilligers doen meestal eenvoudige, kleine dingen maar ze betekenen ontzettend veel voor de patiënten. U krijgt er bovendien veel voor terug.

Geïnteresseerd ? Neem dan snel contact op met de Vlaamse Liga tegen Kanker, tel. 050/34.38.12.

Gratis openbaar vervoer met De Lijn voor Oostendse 60-plussers

Oostende was de eerste stad in Vlaanderen die het gratis openbaar vervoer aanbood aan zijn 65-plussers. De Vlaamse Overheid besliste twee jaar geleden om dat gratis openbaar vervoer uit te breiden tot alle Vlaamse 65-plussers. Het stadsbestuur van Oostende gaat nog een stap verder en biedt ook dit jaar zijn 60-plussers gratis openbaar vervoer aan.

Dat Oostende op de bus (of op de tram) van het openbaar vervoer springt is geen toeval. Gratis openbaar vervoer is immers een antwoord op de vraag naar een sociaal rechtvaardige mobiliteit. Een goed en betaalbaar openbaar vervoer is één van de hoekstenen van het mobiliteitsbeleid. De verschuiving van het autoverkeer naar de trein, tram, bus en fiets maakt onze stad weer wat leefbaarder en genietbaarder. En daar is het ons in de eerste plaats om te doen : een stad uitbouwen waar het aangenaam wonen, werken en leven is !

In loop van deze week ontvangen alle 60-, 61-, 62-, 63- en 64-jarige Oostendenaars (dat zijn er in totaal 5.000) hun gratis netabonnement. Het abonnement is geldig vanaf vrijdag 01 maart 2002. Verliest u uw abonnement, dan kunt u een duplicaat aanvragen bij De Lijn West-Vlaanderen, Nieuwpoortsesteenweg 110, tel. 059/56.53.53.

GO TO TOP

Welkom in cyberspace !

De virtuele pret kan niet meer op, want na de cyberspace Matrix opende onlangs een tweede cyberspace zijn deuren. In de nieuwe cyberspace Virtua in de Zinnialaan 1 (bij de Jeugddienst in ’t Bosjoenk) kunt u gratis het wereldwijde web verkennen. U kunt er naar hartelust mailen, surfen en ja … ook voor de ‘serieuze’ onderdelen van het Windows Officepakket kunt u er terecht.

Cyberspace Virtua is open op woensdag van 14.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 19.00 uur.
Cyberspace Matrix in de Longchamplaan 29 is open op woensdag van 14.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

GO TO TOP

Ruimte voor transport en kantoren

Een tijd geleden rondde de Vlaamse regering twee studies af rond dynamische en economische sectoren : ‘Ruimtelijk-economische aspecten van de ontwikkelingen in transport, distributie en logistiek in Vlaanderen’ en ‘Ruimtelijk-economische aspecten van de kantoren en kantoorachtigen in Vlaanderen’. Bedoeling van deze studies was om een beeld te geven van de huidige ruimtelijk-economische betekenis van beide sectoren, een aantal trends in kaart te brengen en aanbevelingen te formuleren over toekomstige ontwikkelingen.

De resultaten van de studies werden onlangs gebundeld in ‘Ruimte voor transport’ en ‘Ruimte voor kantoren’, twee nieuwe brochures van de Vlaamse regering.

Voor een gratis exemplaar van (één van) de brochures kunt u terecht aan de infobalie van het Stadhuis. U kunt ze ook gratis aanvragen bij de afdeling Ruimtelijke Planning van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, tel. 02/553.83.79 en fax : 02/55383.85.

GO TO TOP

Vrij podium voor 55-plussers

Op cultuur staat geen leeftijd, zo denkt men bij het Oostends Variété Theater. Cultuur zorgt bovendien voor sociaal contact en dat is nu net wat vele 55-plussers schijnen te missen…

Het Oostends Variété Theater doet dan ook een oproep naar iedereen om zijn of haar podiumkunsten te tonen. Bedoeling is om ten minste wekelijks een vrij podiummiddag te organiseren en zo ook het sociaal contact van de aanwezigen te bevorderen.

Geïnteresseerd ? Verras ons dan met uw zang, muziek, poëzie, cabaret, toneel of variété en neem contact op John Grieten, tel. 059/50.65.95, GSM 0496/303.826 en fax 059/70.49.97.

GO TO TOP

Inzameling oude en vervallen geneesmiddelen niet via containerparken

Sedert 1995 staat de farmaceutische sector in voor de organisatie en financiering van de selectieve inzameling en verwerking van oude en vervallen geneesmiddelen afkomstig van huishoudens in het Vlaams gewest. Door sensiblisering steeg de jaarlijks ingezamelde hoeveelheid oude en vervallen geneesmiddelen tot op het huidige niveau van meer dan 300 ton op jaarbasis.

Naast het georganiseerde inzamelkanaal via apothekers en groothandelaars-verdelers worden momenteel ook nog oude en vervallen geneesmiddelen ingezameld via de gemeentelijke KGA-inzameling. De jaarlijkse hoeveelheid oude en vervallen geneesmiddelen die via dit kanaal wordt ingezameld bedraagt ca. 20 ton per jaar.

Recent werd voorgesteld om de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen ook via containerparken te laten gebeuren. Van dit voorstel wordt echter afgezien omdat de inzameling en opslag van oude en vervallen geneesmiddelen op containerparken onderworpen is aan een vergunning inzake distributie en verkoop van geneesmiddelen. Een dergelijke vergunning blijkt niet haalbaar te zijn voor een containerpark.

De begeleidingscommissie, die de uitvoering van de selectieve inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen opvolgt, heeft steeds het standpunt ingenomen dat er één cenraal inzamelkanaal moet bestaan voor de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen. Het kanaal via apothekers en groothandelaars-verdelers is volgens de commissie het meest geschikte om de volgende redenen:

  • er kan advies gegeven worden bij de afgifte van de oude en vervallen geneesmiddelen (inzake bruikbaarheid);
  • de privacy van de aanbieder wordt gegarandeerd;
  • aangezien er slechts 20 ton/jaar via containerparken en wordt ingezameld en 300 ton/jaar via apotheken, is het efficiënter het meest uitgebouwde en en succesvolle inzamelcircuit verder uit breiden;
  • de apotheken en groothandelaars-verdelers beschikken over de nodige vergunningen voor distributie en opslag van geneesmiddelen

De farmaceutische sector wil haar financiële verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van deze afvalstoffen ten volle dragen en vraagt dan ook dat alle oude en vervallen geneesmiddelen via de apotheken zouden worden ingezameld

GO TO TOP

Een helder antwoord op al uw energievragen

Weet u waar u terecht kunt met vragen over uw elektrische installatie of uw verwarmingssysteem, voor de melding van een defecte straatlamp of voor de domiciliëring van een factuur ? Niet meteen ? Dan is de brochure ‘Een helder antwoord op al uw energievragen’ iets voor u !

Het boekje geeft een handig overzicht van de infolijnen (en websites) van de gemengde intercommunales IMEWO, Teveoost, Tevewest en Electrabel.

Een gratis exemplaar van ‘Een helder antwoord op al uw energievragen’ krijgt u aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Wijziging drinkwatertarieven

Sinds kort verhoogde de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorzieningen de tarieven inzake drinkwater. Voortaan worden volgende tarieven toegepast :

Laagverbruik :
- Vaste vergoeding (< 3.000 m2) 35,70 euro (1.440 frank)
- Verbruik : 15 m_ gratis per gedomicilieerde op het leveringsadres op 01 januari van beschouwde jaar :

0 - 1.200 m2 1,54 euro/m2
1.2001 m2 - 6.000 m 1,,17 euro/m2
39 euro/m_
6.001 m2 - 60.000 m_ 1
1,,17 euro/m2
> 60.000 m2 1,07 euro/m2

De tariefwijziging werd toegestaan door de afdeling Prijzen en Mededinging van het Ministerie voor Economische Zaken bij schrijven van 02 december 2001 (referte E3.
P-C/2001D.572).

GO TO TOP

De renovatie van het Casino Kursaal

Op de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Oostende stelde Architectenburo Storme Van Ranst zijn renovatieplannen voor het Casino Kursaal visueel voor.

Het Casino Kursaal Oostende is al sinds 1837 een begrip in Oostende en verre omgeving.
In 1945 werd Leon Stijnen, een jong, ambitieus architect, aangeduid als ontwerper van een nieuw kursaal. Stijnen, wiens projecten opvielen door transparantie, sobere lijnen en het ideeëngoed van de nieuwe stijl, zou van dit gebouw ‘het landmark’ maken van de stad Oostende. Hij hechtte veel belang aan de unieke locatie, maar ook de relatie van binnenuit naar zee en zeedijk werd een belangrijk thema.
Het ontwerp heeft een duidelijke modernistische signatuur waarbij parallellen kunnen getrokken worden naar het architecturale erfgoed van bekende tijdgenoten zoals Frank Lloyd Wright en Gropius. In 1998 werd het gebouw beschermd als monument.

Het Casino Kursaal staat er in 2002 erg vervallen bij. Enkele jaren na de ingebruikname werd de transparantie naar de zee dichtgemaakt. Dit ontnam het gebouw zijn ruimtebeleving en zijn relatie met de site. Een storende, verhoogde toneeltoren, samen met een verminkende aanbouw aan de stadsgevel, maakte van dit opvallend cultureel baken een verouderd en vervallen gebouw. Rond 1960 werden in de concertzaal gradijnen aangebracht. Het achterhaalde initiële programma, gekoppeld aan beperkte uitbatingmogelijkheden, leidde tot een bijna continue leegstand van bepaalde gebouwdelen. Klimatologische omstandigheden en een jarenlang gebrek aan onderhoud brachten de genadeslag toe.

Het huidige architecturale ontwerp van het architectenburo Storme Van Ranst verzoent de diverse architecturale kwaliteiten met een optimale exploitatie.

Na afbraak van de storende uitbreidingen zullen vier hoofdfuncties het gebouw een nieuw elan geven.
Een grote zaal van 2.200 plaatsen zal als speerpunt dienen voor de evenementfunctie. Tevens kan deze zaal ook gebruikt worden als congresruimte aangevuld met voldoende commissiezalen.
Drie belangrijke horecafuncties worden in het gebouw voorzien : op het overdekte dakterras, in de huidige Montrosezaal en leeszaal, aansluitend aan de zeedijk en op een gelijkvloerse locatie aan het Monacoplein.
De functie speelzalen wordt ingevuld aan de Oosthelling en de stadszijde van het gebouw, met een aparte toegang en een toegang naar de nieuwe ondergrondse dijkparking. Deze laatste zal ook gebruikt worden door het congres- en evenementpubliek.

In een tweede fase zal een parking van ± 250 wagens onder de zeedijk gebouwd worden, gekoppeld aan een overdekte los- en laadkade.

Een nieuwe horecafaciliteit aan de Westhelling zal nieuwe impulsen naar de stad toe geven, en een wezenlijke opwaardering van het toegangsgeheel betekenen. Bezoekers betreden het gebouw via een inkomhal met een polyvalent karakter naar congressen en evenementen toe. Via de statige trappenpartij worden zij vanuit deze ruimte geleid naar de majestueuze erehal. Met haar afmetingen van 20 bij 60 m wordt die ook nu het kloppend hart van het gebouw, waarrond zich alle toekomstige activiteiten zullen groeperen.

De meest markante ingreep is het verlagen van de toneelvloer, samen met de toneeltoren. Hierdoor vergroot de capaciteit van de concertzaal en herstellen zich de architecturale proporties van deze ruimte. Het scèneoppervlak en de nieuwe technische zaaluitrustingen zijn van die aard dat bijna alle producties mogelijk zullen zijn met een onbegrensde techniciteit.

De huidige binnenstraten worden met glas overdekt om circulatie en evacuatie rond de zaal vlot te laten verlopen.

De Delvauxzaal, die als banketzaal voor het grote publiek toegankelijk wordt, zal schitteren door de restauratie van de originele muurschildering. De verdere inrichting en meubilering van deze ruimte zal het meest aansluiten bij de authentieke sfeer van de jaren vijftig.

De toegang vanaf de zeedijk, kant Petit Nice, wordt in ere hersteld. Aanleunend aan de erehal zal ter ondersteuning van de congres- en evenementenactiviteiten een nieuwe horecalocatie ingeplant worden. Deze uitbating, over twee niveaus met aanvullend dijkterras, zal meewerken aan het drempelverlagend elan van het nieuwe Casino Kursaal.

Via een nieuwe glazen circulatiekern aan de zeedijk of een rechtstreekse verbinding met de dijkparking wordt het dakterras bereikt. Dit dakterras -een unieke plek met een overweldigend panorama- wordt overdekt om optimaal zijn oorspronkelijke mogelijkheden waar te maken.

Ook aan de avondlijke uitstraling van het gebouw wordt aandacht besteed. De grote gebogen glazen dijkgevel zal door middel van permanent wisselende videoprojecties als kijkdoos fungeren voor zowel kunst als commerciële doeleinden.

GO TO TOP

Een nieuwe leerkans

Het Vacaturefonds voor Kansrijk Leren, opgericht op initiatief van Vacature.com, is een bedrijfsfonds dat door de Koning Boudewijnstichting wordt beheerd.

Het Fonds kent individuele beurzen toe om een tweede kans te geven aan wie een eerste opleidingskans gemist heeft of zich wenst te heroriënteren. De individuele beurzen van 620 euro kunnen dienen om de kosten rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden aan de opleiding te dekken. Tot op vandaag kregen reeds meer dan 150 kandidaten steun van het Fonds.

Het Vacaturefonds richt een oproep tot kandidaten die een nieuwe leerkans willen grijpen. Deze oproep richt zich tot gemotiveerde kandidaten die een financieel zetje nodig hebben om een nieuwe leerkans te grijpen. Daarbij kan het aangewezen zijn dat de kandidaat gevolgd wordt door een persoon die een bevoorrecht zicht heeft op zijn of haar situatie. Deze begeleider kan een belangrijke en actieve rol spelen.

Bij de Koning Boudewijnstichting kunt u op het nummer 070 / 233 065 een folder aanvragen met meer uitleg en een formulier waarmee u uw kandidatuur kunt indienen.
Het kandidaatsformulier moet ten laatste op vrijdag 29 maart 2002 toekomen op het secretariaat van het Vacaturefonds.

Voor meer inlichtingen over het Fonds : Secretariaat van het Vacaturefonds, Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21, 1000 Brussel.

Voor een exemplaar van de folder : Vacaturefonds voor kansrijk leren, Distributiecentrum Koning Boudewijnstichting, Postbus 96 - Elsene 1, 1050 Brussel, 070/23.30.65, fax 070/23.37.27 en e-mail : proj@kbs-frb.be.

GO TO TOP

Lesgevers gezocht voor campagne ‘Ecologische tuinen’

Is uw tuin een echt stukje natuur? Wilt u vogels, vlinders en allerlei ‘leven’ naar uw tuin lokken? Composteert u groenafval? En wilt u vooral meer weten over milieuvriendelijk tuinieren? Dan is de campagne ‘Ecologische tuinen’ van het Provinciebestuur van West-Vlaanderen en heel wat West-Vlaamse gemeenten en verenigingen misschien wel iets voor u.

De West-Vlaamse tuinen kunnen samen een prachtig stukje natuur vormen. Daarbij vaart iedereen er wel bij als die tuinen op een ecologisch verantwoorde manier worden beheerd : minder bestrijdingsmiddelen, minder gebruik van leidingwater, minder afval om méér te genieten en te beleven en voor méér biodiversiteit. Daarom zet de West-Vlaamse Provincie, samen met de verenigingen en gemeenten de komende jaren de milieuvriendelijke tuin in de kijker. Dit doen ze met boodschappen naar het grote publiek, maar ook met gerichte informatie naar de gezinnen via informatiemomenten, diavoorstellingen, rondleidingen enz.

Om te sensibiliseren, informeren en vormen is het West-Vlaams Provinciebestuur op zoek naar lesgevers die in het voorjaar en de zomer op pad gaan. Aan die toekomstige lesgevers biedt het Provinciebestuur gratis vorming aan. Als het onderwerp u erg interesseert en u bent reeds natuurgids of heeft ervaring als tuinamateur dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor dit aanbod.

Geïnteresseerden krijgen meer informatie bij medewerkers van de Campagne Ecologische tuinen, p/a Provinciebestuur West-Vlaanderen, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries, tel. 050/40.32.23, fax 050/40.33.76 of e-mail ecologische.tuinen@west-vlaanderen.be

GO TO TOP

Nieuwe openingstijden wijkkantoren Lokale Politie

Onlangs werden de openingstijden van de wijkkantoren van de Lokale Politie enigszins gewijzigd.

Voortaan zijn alle wijkantoren tijdens de weekdagen geopend van 13.00-19.00 uur. Tijdens het weekend kunt u er enkel nog op zaterdag terecht van 08.00-12.00 uur.

GO TO TOP

Euro-children : waarom niet in uw gezin?

Sinds 1956 organiseert Euro-Children -via gastgezinnen- vakanties in ons land voor buitenlandse kinderen die in andere sociale omstandigheden opgroeien. Bedoeling is om een band te scheppen tussen de gastgezinnen en de kinderen uit andere landen.

Niet alleen voor deze kinderen maar ook voor de gastgezinnen is dit steeds een verrijkende ervaring. Niet verwonderlijk dus dat maar liefst 60% van de kinderen het volgend jaar opnieuw uitgenodigd wordt door hun gastgezin.

De kinderen zijn afkomstig uit Noord-Ierland, Kroatië, Slovakije en Tsjechië. In 2002 worden voor het eerst ook kinderen uit Kosovo uitgenodigd. De 9 tot 13-jarige kinderen worden geselecteerd door organisaties uit hun eigen land.

Dit jaar zoekt Euro-children nog 120 gastgezinnen voor de periodes van 02 juli tot en met 24 juli 2002 (voor Noord-Ierse kinderen) of van 01 juli tot en met 26 juli 2002 en van 25 juli tot en met 19 augustus 2002 (voor Kroatische, Slovaakse, Tsjechische en Kosovaarse kinderen).

Geïnteresseerd? Dan kunt u voor meer inlichtingen en/of een aanvraagformulier terecht bij Rik Dewaele, Roterijstraat 23 in 8860 Lendelede, tel. 051/31.66.90.

GO TO TOP

De Vlaamse Kankertelefoon : meer dan een luisterend oor

De Vlaamse Kankertelefoon -een initiatief van de Vlaamse Liga tegen Kanker- is een hulp- en infolijn voor iedereen die vragen heeft over kanker : in de eerste plaats patiënten, maar ook voor hun familieleden en vrienden.

U kunt er (anoniem) terecht voor een luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek. Een ervaren team van sociaal verpleegkundigen en kankerspecialisten staat u te woord. U krijgt er informatie over vormen van kanker, opsporingsmogelijkheden, behandelingen, alternatieve behandelingsmethodes, problemen tijdens het herstel, pijnbestrijding, begeleiding en opvang van patiënten, sociale voorzieningen voor patiënten, contacten met andere patiënten, zelfhulpgroepen en teams voor palliatieve zorg.

De Vlaamse Kankertelefoon (070/222.111) is elke werkdag bereikbaar van 09.00-17.00 uur.

Voor meer inlichtingen of gespecialiseerde informatie kunt u terecht bij de Vlaamse Liga tegen Kanker, Koningsstraat 217 in 1210 Brussel, tel. 02/227.69.71, fax 02/223.22.00, e-mail : e-kankerlijn@tegenkanker.be of neem een kijkje op de website www.tegenkanker.net.

GO TO TOP

75% subsidie voor fotovoltaïsche zonnepanelen

In het kader van het duurzaam energiegebruik neemt de milieuvriendelijke opwekking van elektriciteit uit zonne-energie aan belang toe.

Op de klimaatconferentie van 1997 in Kyoto heeft België bovendien het engagement aangegaan om de broeikasgasemissies met 7,5% te verminderen ten opzichte van 1990. De broeikasgasemissies bestaan voor het overgrote deel uit CO2-emissies (koolstofdioxide) tengevolge van het verbruik van fossiele brandstoffen.

Het verhogen van de inzet van hernieuwbare energie vormt een mondiale prioriteit omdat de groene stroom opgewekt uit deze energiebronnen nagenoeg geen CO2-emissies veroorzaakt.

De interesse voor duurzame energie is bovendien sterk toegenomen dankzij de subsidieregeling van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. In 2002 wordt het budget om te voorzien in honorering van de subsidieaanvragen opgetrokken tot 1 miljoen euro.

Onlangs publiceerde het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap de nieuwe brochure ‘Duurzame energie - 75% subsidie voor fotovoltaïsche zonnepanelen’. Ze bevat naast een pak nuttige informatie ook de nodige subsidie-aanvraagformulieren.

Voor een gratis exemplaar van de brochure kunt u terecht aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Milieuboot

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap neemt De Milieuboot u in 2002 mee voor een ontdekkingstocht op het water op het kanaal Gent-Brugge-Oostende. Daarnaast bevaart de Milieuboot ook het afleidingskanaal van de Leie, de Ringvaart om Gent, de IJzer, de Leie en het kanaal Roeselare-Leie. De educatieve milieuboottochten duren drie uur en vinden bijna dagelijks plaats.

Al varend maakt u vanaf het dek kennis met het leven in, op en rond het water. U krijgt er een kijk op water in al zijn facetten. U komt in contact met de waterloop als vervoermiddel, voor goederen en personen, als afvoerkanaal voor het teveel aan water en afval, als bron voor drinkwater en als levend water voor waterdieren en waterplanten. Ook de natuur en het landschap aan de waterkant krijgen aandacht.

Op verschillende plaatsen nemen de Milieubootbegeleiders waterstalen, die ze samen met de deelnemers in het laboratorium aan boord onderzoeken, om dan oorzaken en oplossingen voor de problemen van watervervuiling te vinden. Een tentoonstelling, aquaria en audiovisueel materiaal helpen hen daarbij. De boottocht wordt afgerond met een evaluatie van de rivier die bevaren werd.

De Milieuboot richt zich naar jongeren en volwassenen, individueel of in verenigingsverband. Bedoeling van de tochten is om water op een andere manier te bekijken en er milieubewuster mee om te gaan.

Een tocht met de Milieuboot kost 2 euro voor jongeren tot 18 jaar. Volwassenen betalen 5 euro.

Voor meer inlichtingen over de trajecten en data in uw buurt, voor inschrijvingen of een gratis informatiefolder kunt u terecht bij de Milieuboot, Korte Nieuwstraat 12 in 9300 Aalst, tel. 053/72.94.20, fax 053/78.40.15 en e-mail : info@milieuboot.be. De informatiefolder vindt u ook aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

De Werkhoek, de basis voor het opstarten van uw eigen bedrijf

Onlangs sloot het sociaal startcentrum De Werkhoek een samenwerkingsovereenkomst met het Participatiefonds. Een interessante samenwerking -zo bijkt- want voortaan kunt u er naast begeleiding voor het opstarten van een eigen bedrijf ook terecht voor de aanvraag van de zogenaamde ‘solidaire lening’ en de ‘startlening’.

Iedereen kan een ‘solidaire lening’ aanvragen. Ook OCMW-cliënten, werklozen of aanvragers die een eigen activiteit wensen te starten maar niet over het nodige startkapitaal beschikken. Als waarborg is enkel een borgstelling vereist van 20% van het gefinancieerde bedrag. De maximale lening bedraagt 7500 euro.
Een ‘startlening’ daarentegen is uitsluitend voorzien voor werklozen die een eigen bedrijf wensen op te starten. De maximale lening bedraagt 27.500 euro, de eigen inbreng 25% van het gevraagde kredietbedrag. Een waarborg is niet vereist.

Naast de aanvraag van de voormelde leningen biedt De Werkhoek nog meer begeleiding voor het opstarten van uw eigen bedrijf. Zo kunt u er onder meer terecht voor de huur van kantoren en werkruimtes aan betaalbare prijzen, voor een doorgedreven managementondersteuning of begeleiding op marketing- en commercieel vlak.

Interesse ? Neem dan contact op met Raf Vlummens van De Werkhoek, tel. 059/43.61.06 of via e-mail : mail@werkhoek.be.

GO TO TOP

Vislijn 2002 : infoblad van de openbare visserij in Vlaanderen

Hengelaars opgelet : de afdeling Bos en Groen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap stelt in samenwerking met het Visserijfonds de zesde editie van ‘Vislijn’ voor. Het magazine is een must voor elke Vlaamse hengelaar !

‘Vislijn 2002’ stelt per provincie een interessant water voor en geeft een woordje uitleg bij de wetgeving in de sector. Daarnaast verneemt u alles over de karper en wordt een visvereniging in de kijker gezet. De gids wordt vervolledigd met enkele handige tips en nuttige adressen.

Vermelden we tot slot dat ook de West-Vlaamse hengelkaart vernieuwd werd. ‘Hengelen in West-Vlaanderen’ biedt naast deze handige hengelkaart eveneens massa’s hengeltips en nuttige adressen.

Een exemplaar van ‘Vislijn 2002’ of van ‘Hengelen in West-Vlaanderen’ krijgt u gratis aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Parkeren in Oostende

In de gemeenteraadszitting van vrijdag 21 december 2001 werd de aanneming van de retributieverordening op het parkeren goedgekeurd. De belangrijkste wijzigingen kunnen als volgt worden samengevat :

  • Wijzigingen tarieven met ingang van 01 januari 2002 :
    tarief 1 : 25 euro voor maximum 5 uur
    tarief 2 : 1 euro per uur in de oranje betaalzone (max. parkeerduur van 2 uur), 0,75 euro per uur in de groene betaalzone (max. parkeerduur van 4 uur) en 1 euro per 30 minuten in de paarse betaalzone (max. parkeerduur van 30 min).
  • Invoering van een jeton voor Oostendenaars om 15 minuten gratis te parkeren.

Deze wijzigingen en de omschakeling naar de euro zorgen voor enkele belangrijke wijzigingen voor de automobilisten :

  1. Alle parkeerautomaten worden aan de euro aangepast. Dat zal tegen 03 januari 2002 gebeurd zijn.
  2. Wie niet betaalt, riskeert vanaf januari 2002 een retributiebon van 25 euro (tarief 1). In tarief 2 zijn voortaan nog drie zones.
  3. Op 1, 2 en 3 januari 2002 zal daarom niet gecontroleerd worden. De controles hervatten op 4 januari 2002. vanaf die dag zullen de controles overigens gebeuren door personeelsleden van Setex en niet langer door (hulp)agenten. De personeelsleden die controleren zullen herkenbaar zijn aan hun uniform. Zij zullen overtredingen vastleggen op foto. Die moet bij latere betwistingen het bewijsmateriaal vormen.
    Deze werkwijze wordt op dit ogenblik al in enkele andere steden toegepast (Mechelen, Knokke, De Panne).
  4. Alle Oostendenaars die een auto bezitten zullen een jeton krijgen waarmee ze 15 minuten gratis kunnen parkeren. Deze maatregel gaat in vanaf 01 februari 2002. Vóór 01 februari 2002 krijgen alle Oostendenaars met een auto een brief met meer details. Wie zijn jeton kwijtraakt, zal er bij setex een nieuwe kunnen kopen (3 euro). Misbruiken van de jeton zullen aanleiding geven tot een retributie tarief 1 (25 euro).
  5. Bewonerskaarten. Setex verdeelt de bewonerskaarten. De aanvraagformulieren worden op 17 en op 24 december 2001 toegestuurd. Daarna volgt een onderzoek door de Lokale Politie. De huidige bewonerskaarten blijven geldig tot 15 februari 2002.
  6. Abonnementen. Afhankelijk van de beschikbaarheid zullen mensen die in Oostende werken op werkdagen (en enkel op werkdagen, niet in de weekends of in vakantieperiodes!!) een abonnement kunnen nemen dat geldig is in de ondergrondse pareergarages Zeeparking, Mijnplein, Visserskaai of Europacentrum. De kostprijs voor dit abonnement bedraagt 30 euro per maand (of 1 euro per dag).
    Voor alle duidelijkheid : dit abonnement is niet geldig tijdens het weekend en in vakantieperiodes !

GO TO TOP

Fuifsubsidies

Hoewel fuiven wellicht één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen van de jongeren is, biedt Oostende (te) weinig betaalbare mogelijkheden voor de organisatie van een fuif. Nochtans werkt het Stadsbestuur aan de uitbouw van een degelijke nieuwe fuifzaal, maar dat gaat niet van vandaag op morgen …

Om die tijdspanne te overbruggen, biedt het Stadsbestuur de zogenaamde ‘fuifsubsidie’. Hierbij kunnen jeugdverenigingen en scholen een financiële tegemoetkoming aanvragen voor de organisatie van een fuif. De subsidie geldt voor de huur van een zaal en eventueel ook voor de huur van een klank- en lichtinstallatie.

De fuifsubsidie wordt echter niet zomaar verkregen. Het reglement stelt dat enkel erkende Oostendse jeugdverenigingen en Oostendse scholen de subsidie kunnen aanvragen.
Ook kan de organisator de tegemoetkoming maximum tweemaal per kalenderjaar genieten. De fuiven moeten daarenboven een openbaar karakter hebben, de toegangsprijs mag niet hoger zijn dan 5 euro en de prijs van een consumptie mag niet meer bedragen dan 1,50 euro. Optredens en podiumactiviteiten komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Afhankelijk van de huurprijs bedraagt de fuifsubsidie maximum 500 euro. Beschikt de zaal niet over een klank- en lichtinstallatie, dan maakt u aanspraak op een bijkomende fuifsubsidie van 250 euro.

De aanvraag van een fuifsubsidie gebeurt schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen. Pas na de voorlegging en aanvaarding van een volledig stavingsdossier wordt de fuifsubsidie uitbetaald.

Het fuifsubsidie-aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de Jeugddienst, in het Openluchtcentrum Duin en Zee, bij de Voorlichtingsdienst en bij de Oostendse Jeugdraad.

Voor meer inlichtingen en/of het volledige reglement kunt u terecht bij de Jeugddienst in ’t Bosjoenk, Zinnialaan 1, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

De Plate-zalen krijgen na vorm ook namen

Binnenkort opent het Oostends Historisch Museum De Plate opnieuw zijn deuren. Na de volledige herinrichting kregen de verschillende zalen in het museum niet alleen stilaan vorm, maar sinds kort ook een passende naam. In de naamgeving zit bovendien telkens een stuk Oostendse geschiedenis verweven.

Op de benedenverdieping treffen we de Pastoor Pypezaal, de Ernest De Taeyezaal, de Jan-Baptist Dreesenzaal, de Van Iseghemzaal, de Walter Debrockzaal en de Ary Sleekszaal. Een frisse neus halen kunt u op de August Liebaertkoer. Op de eerste verdieping huizen de André Chocqueelzaal, de Edward Vlietinckzaal, de Leopold I-zaal, de Daniël Farasynzaal, de Louise-Mariazaal, de Leopold II-zaal en de Jacobus Bowenszaal. De Emile Bulckezaal ten slotte bevindt zich op de tweede verdieping.

Zeggen sommige namen u niet zo veel ? Dan moet u binnenkort beslist eens langslopen in het Oostends Historisch Museum De Plate in de Langestraat 69. U steekt er ongetwijfeld heel wat op !

GO TO TOP

Profiel Vlaanderen 2001

Onlangs pakte het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap uit met de brochure ‘Profiel Vlaanderen 2001’.

De gloednieuwe brochure situeert Vlaanderen in een internationale context. Dat gebeurt aan de hand van statistische gegevens en indicatoren zoals demografie, economie, landbouw, onderwijs, milieu en energie.

Voor een gratis exemplaar van ‘Profiel Vlaanderen 2001’ kunt u terecht bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - afdeling Statistiek, fax : 02/553.58.08 of via e-mail : caroline.temmerman@azf.vlaanderen.be. U kunt de brochure ook online raadplegen op de website fred.vlaanderen.be/statistieken/profiel/profielhoofdpagina.htm.

GO TO TOP


 OOSTENDE.NET IS A COMMERCIAL WEBSITE ABOUT OOSTENDE

© 2002 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 05-03-2003

webmaster@oostende.net